Dtum
Login with Facebookk
1912 | Október

A magunk útján

Különös, minden megszokottól különböző, de izgatóan érdekes könyv a Révész Béla új könyve. Csupa heves, konvulziókkal teljes líra, nagy indulatoknak, fájdalmas felháborodásoknak, epedő reményeknek és egy erős, szinte vallásos hitnek szavakba való kitörése.

 

Egy kicsit emlékeztet a formájával, a hangjának zengésével, szabálytalanul ritmikus beszédével, kenetes lendületével az ó-testamentom lírai könyveire, - csakhogy a vallás, a melyet hirdet, forradalmi vallás, a mai kitagadottak, szenvedők, nyomorultak eljövendő boldogulásában való hit.

 

Kötött formába nem szorított, prózai himnuszok, melyek néha szinte apokaliptikus hangon hirdetik a szenvedő milliók panaszait, az ujjongó bizalmat a jövőben, a forradalmi eszméknek való lelki odaadást.

 

Novellák, melyek túl vannak telítve értéssel, a levegőjük forró és a kirobbanásig fülledt a beléjük sűrűdött indulattól, a hangulatuk ostromló erővel ragadja az olvasót maga után: Proletár könyv, tele proletár érzéssel, minden szenvedő szenvedéseit magára vállaló szolidaritással, de a ki teljesen idegen a szocziálista gondolatmenettől, azt is megkapja a belőle kiáradó forróság.

 

Érezni kell, hogy a szavak mögött az írónak nagyon erős indulata rejtőzik, egész valója részt vesz e szavak kimondásában, melyek úgy sorakoznak ki egymás mellé, mintha közvetlenül, azon melegen és vérzőn a lélekből törnének az olvasó fülébe.

 

Ilyen közvetlenség és hit előtt el kell hallgatnia minden elfogultságnak, a mely a mondanivalók nyers anyaga ellen támadhatna, mert itt egy emberi megnyilatkozás van előttünk: egy író szól hozzánk, csak azért, hogy a maga lelkének túlhevített feszültségén enyhítsen a kimondott szóval, hogy elviselhetővé tegye maga magának azt a zaklatott nyugtalanságot, melytől máskép nem tud megpihenni.

 

Nem irodalmi, tehát korlátok közé szorított meggondolások, nem az olvasóra való hatás kívülről jött czélja, hanem a megnyilatkozás belső kényszere szólaltatja meg Révész Bélát s szava önmagától, majdnem önmaga ellenére ölt művészi formát, csak azért, mert a ki megnyilatkozik, természeténél fogva iró. A kik szeretik az ilyen önvallomásszerű írásokat, melyekből bepillanthatnak egy forrongó élet kráterébe, - azok sokáig meg fognak emlékezni, elolvasása után, Révész könyvére.

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Belgium – Németország 6:2 (4:0)
Antwerpenen 7-8000 néző előtt került eldöntésre a harmadik...
Öngyilkos miniszter Öngyilkos miniszter
Mc. Kennedy, Newyork állam igazságügyminisztere, február 15-én...
Meghalt Tolsztoj (1828-1910) Meghalt Tolsztoj (1828-1910)
Az a visszhang, melyet Oroszország nagy fiának halála világszerte...
Augusztus 1-től 2 százalék a forgalmi adó kulcsa Augusztus 1-től 2 százalék a forgalmi adó kulcsa
Néhány nappal a forgalmi adó kulcsának leszállítására beigért...
Az Országos Földhitelintézet a szociális földbirtokpolitika szolgálatában Az Országos Földhitelintézet a szociális földbirtokpolitika...
Az Országos Földhitelintézet igazgatósága 1942. évi január hó 27-én...
A helyes fogápolás A helyes fogápolás
Az emberi szervezetben igen fontos szerep jut az emésztőszerveknek,...
A legujabb repülőgép A legujabb repülőgép
Az ember a megszokás rabja. Kisebb-nagyobb rettenetes és óriási...
Az ipari érdekeltség harca az exportvaluta uj beszolgáltatási rendjéért Az ipari érdekeltség harca az exportvaluta uj beszolgáltatási...
Hetek óta nem irnak és nem beszélnek egyébről, mint a különböző...
Visszapillantás az elmult esztendőre Visszapillantás az elmult esztendőre
Isten jóvoltából megint átléptünk egyik esztendőből a másikba. De az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98