Dtum
Login with Facebookk
1912 | Október

Mi újság?

Az aczetilen a sebészetben

Az aczetilen nem váltotta be azt a sok reménykedést, a mit felünésekor, husz évvel ezelőtt, hozzáfüztek. Akkor méltán tünhetett csodálatosnak, hogy szilárd testből, a kalcziumkarbidból pusztán viznek hozzáadásával égő, fényesen világitó gázt kapjunk. Alkalmazása aránylag igen korlátolt maradt és az aczetilenipar kénytelen volt más használati módok után nézni, mint a világitás.

A brüsszeli orvosi akadémia előtt Desguins dr. a napokban mutatta be az aczetilénnek egészen más területen való használhatóságát, mint a világitás. A sebészeknek ugyanis mint marószert ajánlja a kalcziumkarbidot. A kitünőségét főként az a tulajdonsága biztositja, hogy a bőr egészséges részeit egyáltalában nem marja, hanem pusztán a beteg, vagy a mesterségesen megnedvesitett részeket. Nagy fájdalmat nem okoz. Csiraölő, de nem mérgező, azonkivül vértolulást okoz, a mi mostanában igen használatos a gyógyitásra.

A kezelésnek igen egyszerü a módja. Az ember kiválaszt meglehetősen lapos és vékony kalcziumkarbiddarabot, a megnedvesitett felületre teszi és bandázszsal leköti. Néhány nap multán le kell venni a kötést, az elégett bőrszövetrészeket sóoldattal kell eltávolitani és azután uj kötést föltenni. Rendszerint már a második kötés után sebesedés származik. Rosszindulatu kelevények esetén nagyobb darab kalcziumkarbidot kell használni.

Sajtérlelés villamossággal

Rotterdamban ujabban mesterségesen élelik a sajtokat. Ebből a czélból a frisssajtot tízezer Volt feszültség mellett 0.2 Ampére váltakozó áramnak vetik alá, egyben azonban a sajtot a levegő hatásának is kiteszik. Ezzel az eljárással friss sajtot huszonnégy óra alatt érett sajttá lehet átváltoztatni.

Minthogy a régi holland sajtot sokkal drágábban vásárolják, mint a frisset, a sajt villamozása meglehetősen nagy gazdasági előnyökkel jár, mert az uj eljárás folytán a hollandiai sajtkészitők a sajt hosszantartó beraktározásval járó raktárbért és a kamatveszteséget is megtakarithatják

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98