Dtum
Login with Facebookk
1913 | Április

A mire mindenkinek vigyáznia kell

Időnként csapás látogatja meg a gazdát.
A csapást Istenben való megnyugvással kell elviselni. Ám azért adott az Isten gondolkozó észt az embernek, hogy pusztulását ne nézze tétlenül.

A gazdálkodó embernek állandóan figyelemmel kell kisérnie állatait, vetését, fáját, szőlőjét. Mindenütt, mindenkiben és mindig fenyegetheti valami csapásszámba menő nyavalya. Hogy az állatok között fertőző és súlyos betegségek vannak, azt már a saját tapasztalásából tudja a gazda. Ilyenkor azonnal állatorvost kell hívni és nehogy állatfertőzéssel a jószág szenvedjen, nem szabad eltitkolni, hogy állatja beteg.

Mit csináljon a gazda, ha a vetésében, a gyümölcsösében, a szőlőjében pusztít a féreg, vagy valami más efféle növénybetegség? Ennek is mind meg van a patikája.

Ha valami pusztító férget lát a vetésében, gyümölcsösében stb. azonnal egy-kettőt gyufaskatulyába tesz, ha lehet, mellékelni a növényt, melyen az állat pusztít s ezt elküldi a magyar királyi Rovartani Állomásnak (Budapest, Törökvész dűlő, Debrői-út 13.)

Ennek az állomásnak feladata
a gazdaság különböző ágában kárt okozó rovarok életének, illetőleg a rovarkároknak tanulmányozása, a legolcsóbb, legbiztosabb védekezési módok, irtószerek s azokra vonatkozó ismeretek terjesztése, nagyobb rovarkároknál szükség esetén a rovarirtási munkálatoknak a helyszinén való vezetése.

Persze, hogy az ilyen bejelentésekre bélyeg nem kell s attól se kell félni, hogy az pénzbe kerül. Mert ha az állomás egyik hivatalnokát le is küldené, annak egy fillér se dukál, de nem is kér sz eljárásért semmit. Arra vigyázzunk, hogy a pusztító bogárnak ne élettelen lárvája összepréselve, vagy teljesen kiszáradva jusson az állomásnak, mert akkor fel nem ismerhető.

Máshová kell fordulni, ha a növény levelén, a gyökerén, a szárán mutatkoznék penészszerű pusztító gomba. A búzát az üszög és torzsgomba pusztítja s így van minden növénynek pusztító nyavalyája. Ilyenkor Magyaróvárra kell írni a m. kir. növénykórtani állomásnak s be kell küldeni a beteg növényt gyökerestől. (Persze csak a fának egy ágát, levelét, vagy gyökerét kell elküldeni.)

Ennek az állomásnak feladata a növényélet- és kórtanba vágó kérdések, nevezetesen az élősdi gombák és virágos élősdiek által különböző növényeken okozott károknak és ezek elhárítási módjának tanulmányozása, a foganatosítandó óvintézkedések vezetése, a külföldön jelentkező betegségek behurczolása ellen irányuló intézkedésekre vonatkozó javaslattétel. Az állomás segítségére szolgál mindenki, a ki a saját vidékén a növényi betegségek esetleges jelentkezését figyelmmel kiséri s erről az állomást a megtámadott növényrészek beküldésével értesíti.

Ha pedig a szőlőnkben van baj, akkor a m. kir. Szőlészeti Kisérleti Állomásnak (Budapest II. Debrői-út 13.) kell irni és ide is egy beteg tőkét gyökerestől kell beküldeni.

Magával és embertársaival tesz jót az, a ki tanácsunkat megfogadja.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Miből készül a mesterséges bors, kávé vanilia kakaó és csokoládé? Miből készül a mesterséges bors, kávé vanilia kakaó és...
Fűszerbehozatal akadályai meglehetős nehéz probléma elé állitották a...
Az atom , az atom mérete Az atom , az atom mérete
Minden anyag atomokból áll. - Az atom oly kicsiny, hogy tízmillió...
Gyilkos sikkasztó Gyilkos sikkasztó
Megrendítő eset történt okt. 2-án Eperjesen, a pénzügyigazgató...
A Törekvés legyőzte helyi riválisát, a MÁVAG-ot A Törekvés legyőzte helyi riválisát, a MÁVAG-ot
Törekvés – MÁVAG 3:1 (1:1) A szezónvégi amatőr-derbi telt...
A sajtóbetyárok A sajtóbetyárok
A sajtóbetyár vagy dicsér, vagy gyaláz. Ha dicsér, az egekig...
Ahogy a hangot „adják” és „veszik”, az adóvevő 1. Ahogy a hangot „adják” és „veszik”, az...
A rádiózok legnagyobb része (nyugodtan mondhatjuk: 96 százaléka)...
Agyonvert vasuti tisztviselő Agyonvert vasuti tisztviselő
Borzalmas eset történt Zsolna mellett, a kis-rudinai erdőben,...
Németországban nagymértékben fölemelik az államtisztviselők fizetését Németországban nagymértékben fölemelik az államtisztviselők...
A „Montag-Morgen”-nak jelentik Magdeburgból, hogy dr....
A felkai Tátra-múzeum A felkai Tátra-múzeum
A kulturának ama ágai közt, melyek újabb időben erősebb lendületet...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98