Dtum
Login with Facebookk
1913 | Augusztus

Takáts Mihály - 1861-1913

Négynapos tüdőgyulladás megölte Szent István napján Takátsot s ezzel megfosztotta a magyar operát legelső énekművészétől. Az ő elsősége nem csupán hideg tiszteletre késztő nagyság, kifogástalan készség volt; Takáts mindnyájunknak lelkünkhez, szivünkhez nőtt, általánosan szeretett énekesünk volt - mert férfiasan szép hangja, zengzetes baritonja nem hatásvadászó mesterkedéssel, virtuózkodással szerezte babérait, hanem szívből jőve, művészi tudással s ízléssel azt és úgy hangsúlyozva, a mint és a hogyan igaz kifejezésül kellett.

 

Mindig szíven találta hallgatóit Takáts éneke, helyesebben a Wagner kifejtette értelemben: énekbeszéde elemi erővel hatott közönségére; mert a „bel canto” olvadó szépségén fölül a természetes indulatot, a kellő mondat kellő szavában az érzés kellő erejét, közvetlenséggel, igaz melegével tolmácsolta. Csodálatosnak lehetne mondani, hogy ennek az érzésbeli, kifejezésbeli igazságnak varázsát mindnyájan, tehát művésztársai is érezték s ellenállhatatlan voltát meg is tudták magyarázni; de eltanulni tőle nem tudták. Ezért pótolhatatlan veszteség Takáts halála.


Mikor negyedszázados művészpályáját ünnepeltük (pár hét múlva öt éve lesz): kifejtettük Takáts művészetének előkelő, sőt páratlan voltát. Kevés a hozzá tenni valónk. Ő nyiltszemű, nyilteszű magyar fiú volt; tenoristának kezdték nevelni, de nem hagyta magát a másodrangú tenor helyett legelsőrangú bariton lett, utóbb még a neki mélyen fekvő Sachs szerepében is („A nürnbergi mesterdalnokok” főalakjával) valóságos diadalt aratott mikor játékmestere, Újházi Ede, voltaképen az operaszövegfordítások kegyetlen roszszaságán megbotránkozva, Takátstól azt kívánta: hangsúlyozza a magyar mondatokat a zenei beosztásra való tekintet nélkül, magyarosan.

 

A még fiatal énekművész levonta a tanulságot, és szerepeinek rosz szövegét alaposan kiforgatta, azaz hogy helyesbítette; a „Carmen” híres toreador-indulóját a sorok írójával fordította le ujból, s még az én szövegemen is tovább fúrt, faragott, hogy minél tökéletesebbé tegye. Igaz: nemcsak a fülön át, énekbeszédével hanem a szemen keresztül is, remek játékával s mindig kitűnő maszkjával, tehát a Wágner-prédikálta „együttes művészet” összes eszközeivel hódította meg Takáts a lelket.

 

Sokoldalú, mindenoldalú, istenáldotta nagy művész volt. A ki őt a „Cremonai hegedűs” boldogtalan púposában, „A nagyidai czigányok” nemes Laborczában, a „Tetemre hívás” méla vadászában, az "Alszik a nagynéni” csacska borbélyában, „A hegyek alján” kegyetlen földesurában, „Don Juan” hetyke czímszerepében vagy „A lengyel zsidó” rémlátó bírójában látta - nem is szólván a műsor oszlopos, közkeletű darabjairól - meg kellett, hogy hódoljon nagysága előtt, s felejthetetlenül megőrizte pompás művészetének emlékét.


Nincs igazság a nap alatt az ilyen igazi művészi nagyság kidöltekor érezzük legjobban a sors igazságtalan voltát. S a kik Takátshoz, az emberhez közel álltak; azoknak gyásza nem ismer határt; az elragadó művész a magánéletben is elragadó egyéniség volt, aranyos kedélyű, a legjobb indulatú, az élet minden javát örömét bőkezűen szétosztó, élczes, szellemes és jellemes ember. Elvesztése mélységes gyászba borit mindnyájunkat.


Kereszty István.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Takáts Mihály Don Juan Tiborcz szerepében Chaunnard Leoncavallo Bohémjában
Cikk-ajánló
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
Két nap óta a márka Zürichben erősen megjavult. Szombati jegyzése a...
Meghalt Freud Meghalt Freud
Sigmund Freud vasárnapra virradó éjjel hampsteadi lakosztályában...
Vezérek alkonya Vezérek alkonya
Endre Vezér és Dücsüné Vezér is csúfosan megbuktak, de ilyen csúfosan...
Az MTK nemzetközi atlétikai viadala Az MTK nemzetközi atlétikai viadala
A Hungária-Sparta mérkőzés előtt az MTK nemzetközi atlétikai viadalt...
Ady-emlékek Ady-emlékek
Ezek a visszaemlékezések megvilágítják a költő egyéniségének némely...
Jövőre nem lesz 60 éven felüli pénzintézeti és vállalati vezető Jövőre nem lesz 60 éven felüli pénzintézeti és vállalati...
Ismeretes, hogy közel két évvel ezelőtt kormányrendelet jelent meg,...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
Roppant alkalmatlanságot csinálnak igy nyári időben a jószágnak, az...
Ferencváros – Nemzeti 7:0 (3:0) Ferencváros – Nemzeti 7:0 (3:0)
A Nemzeti, a nagy csapatok „mumusa”, ezúttal semmiképpen...
A virágok alvása A virágok alvása
Otthon is könnyen meggyőződhetünk róla, hogy a virágok mennyire...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98