Dtum
Login with Facebookk
1913 | Augusztus

Bányászok védelme

Mindaz, amit az ember testén hord, mindaz, amit életében valamely tárgygyal véghezvisz, amivel eszik, amiből iszik, ahol alszik, a lakásnak minden alkotórésze, minden elképzelhető áru vagy tárgy a bányászattal van öszszefüggésben. A vas, az acél, a melyből a tütől kezdve minden szerszám készül, a szén, amely a szerszámok készitésénél mint energia-forrás és mint alkotóanyag szerepel, minden anyag, fém és kő a föld mélyéből kerül elő.

Lenn a földkéreg alatt az örök sötétségben embertársaink ezrei vonszolják a munka jármát, s csendes, eseménytelen időben vajjon ki gondol ezekre az emberekre, ki gondol a bányászokat fenyegető rettenetes veszedelmekre. De ha néha megmozdul a föld mélyében rejlő titokzatos erők egyike vagy másika, ha tűz, víz, bányalég, vagy alattomos vész indul meg gyilkos utjára, s százával pusztitja el az emberek hangya-társadalmát, akkor megdöbben minden ember s félve gondol arra, hogy ezeknek a föld mélyében dolgozó embertársainknak a védelme egyedül talán az Isten kezében van.

A bányászokat fenyegető legnagyobb veszedelem a bányalég, az a gyilkos gáz, amely alattomosan, sulyosabb lévén, mint a levegő a földhöz simul, szaporodván, mindig vastagabb és vastagabb rétegben emelkedik s midőn megtölti a tárnát, sokszor az önnyomásától, sokszor a leghihetetlenebb véletlen folytán robban s akkor nem marad utána más, mint bedőlt tárna és bányászhalál. Ez a gyilkos gáz nemcsak robbanás által veszedelmes, ennek a belégzése is halálos s aki ebben a gázban elesik, azt csak a tulvilági harsona kelti föl fektéből. A kőszénbányák réme ez a gáz, amelyről minden ujságolvasó tudja, hogy gyilkol, hiszen a rendőri hirekben akárhányszor olvashatjuk, hogy szegény vagy jómódu embereket találnak egy-egy téli reggelen halva szobáikban. Megölte őket a kályhából kiömlő gyilkos széngáz.

Ugyanaz, mint amit lámpáinkban fémharisnyákon át égetünk, amelyről szintén tudjuk, hogy életunt emberek ezzel segitik át magukat az életen a szerintük jobb hazába. Mióta csak bányászszák a szenet, a gáz elleni védelem megoldásán is fáradoznak. Azelőtt nagyobb volt a veszedelem, mert a bányászok nyitott lámpákkal jártak a tárnákban, ma mióta a villamos világitás a nyitott lámpát teljesen kiküszöbölte s a közvetlen munkahelyre a bányász a robbanásmentes Davy-lámpát viszi, a robbanás veszélye igen megcsappant, de a belégzés okozta halálos veszedelmet nem szüntette meg.

A bányák üzemében a bányászt arra is megtanitják, hogy mi módon védekezzék, hogyan mentsen, ha bányásztársának segitségre van szüksége. Megfelelő eszközök nélkül azonban ez igen gyenge eredményre vezethetne s egyébként is nehezen vihető keresztül, hogy minden bányászt mentő hősnek képezzenek ki, mikor a katasztrófa pillanatában oly rémes közelséggel áll mindnek a feje fölött a fekete halál. Ez volt az oka, hogy például Észak-Franciaország tizenkilenc kőszénbányája nemrégiben elhatározta, hogy bányászokból kizárólag mentés céljaira egy önkéntes csapatot szervez, amely csapatot a legmodernebb szerkezetü mentőszerszámokkal szerelik föl s e csapat tagjainak egyéb feladata nem lesz, mint szabad idejükben a mentés teendőit gyakorolják, komoly esetben pedig a bajba jutott bányásztársaik segélyére siessenek.


A mentő-csapat a tizenkilenc bánya középpontján helyeztetik el s közvetlen összeköttetésben áll minden bánya bányászokból álló munkás mentőcsapattal s veszély esetén a legtávolabbi pontot is elérhetik gyors automobiljaikon egy óra alatt. Ez a betanitott mentő-csapat egy parancsnok vezetése alatt őrségeket küld ki, járatokat tart fönn és állandóan gyakorlatozik. Minden egyes tagja képzett, elszánt, erős testalkatu bányász, betanitva a mentés minden esetére. Minden tag föl van szerelve a legmodernebb mentőkészülékkel.

Az a készülék, amelylyel a képünkön látható bányász föl van szerelve, a mentő csapat harci ruhája. Nem egyéb, mint egy buvár ruha, csakhogy nem a víz alá, hanem a levegőtlenség tekintetében a vizzel egyenrangu gyilkos gáztengerbe. A készülék elve az, hogy épen ugy, mint ahogyan a vizi buvár el van látva levegővel olyképen, hogy a víz alatt is normálisan lélegezhetik, elzárva attól az eshetőségtől, hogy a víz meggátolja őt a levegő fölszivástól, a bányász is olyan készüléket vesz magára, amely lehetővé teszi neki a lélekzést akkor is, mikor körülötte csak gyilkos gáz terült el.

A készüléket egy Dreger nevü német mérnök szerkesztette, akinek ugyanilyen rendszerü vizalatti buvárruhája is van. E készülék két részből áll. Az egyik részt a mellen, a másik részt a hátán hordja a bányász. A háton hordott rész acélkeret védelem alatt két acélpalackból áll, amelyek mindegyikében egy-egy liter 120 atmosferikus nyomásu komprimált oxigén van. Ezeken egy csökkentőszelep van alkalmazva a nyomás csökkentésére és a kiömlő mennyiség megállitására. Van ezeken kívül két hengeralaku hüvely, amelyben kalium és szódakeverék szolgál a szénsav elnyerésre. Közvetlenül a hüvelyek mögött egy hütőszerkezet van, amely a gáz hőfokát a kisugárzás utján leszállitja.

A mellen lévő rész két részből áll. A fémhenger a légzőzárok között egy válaszfallal van elválasztva a belégzés és a kilélegzett gázok felfogására. A légzőzsákok egyike a friss levegőnek, a másik az elhasznált levegőnek fölfogására szolgál. Ezek össze vannak kötve a szájjal, amelybe mérges gáz nem mehet be. A szemeket is gázmentesen zárja le egy gummi szalagra alkalmazott szemüveg.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Új magyar ércpénzek Új magyar ércpénzek
Nem csekély érdeklődéssel vártuk az annyiszor beharangozott új magyar...
A kassai múzeum A kassai múzeum
Nagy fontosságú ünnep folyt le a múlt hét folyamán Kassán. A kormány...
Koch Róbert Koch Róbert
Az emberiségnek a modern tudományosságnak nagy vesztesége. Meghalt...
Egy közveszélyes őrült megszökött a Schwartzer-szanatóriumból és meztelenül szaladgált Buda utcáin Egy közveszélyes őrült megszökött a Schwartzer-szanatóriumból és...
A Kékgolyó-utcában levő Schwartzer-szanatóriumban már hosszu idők óta...
Burok által berekesztett angol bál Burok által berekesztett angol bál
Annyi anekdóta szól ma már Dewettről, hogy bajos kiválogatni közülük...
A Röntgennel kezelt rák A Röntgennel kezelt rák
A fehérvérűség, ez a rettenetes betegség, amellyel szemben jóformán...
Molyneux fürdőtrikói Molyneux fürdőtrikói
Molynesxnél, azaz, ahogy itt mondják: Molyneux kapitánynál, mert...
Szigethy kiütötte Szolnokit Szigethy kiütötte Szolnokit
Az Ökölvívó Szövetség hivatásos alosztálya vasárnap délelőtt a...
Mesterséges vizesés Mesterséges vizesés
Az alább látható vizesés képe nélkül aligha találná ki az olvasó a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98