Dtum
Login with Facebookk
1913 | December

A fekete kéz

A fekete kéz amerikai találmány. Rendeltetése, hogy az Amerikában fölös számban élő milliomosokra ráijesszen és jókora összegek önkéntelen adományozására rábirja őket, különben a halál fiai.


A fekete kéz nálunk is követő gárdára tett szert s egy időben a jól táplált embereknek egész raja szaladt be ijedten a főkapitányságra. Mindegyik egy levélkét szorongatott, melynek a budapesti fekete kéz társulat hátborzongató fenyegetések mellett felszólitotta gazdasági életük notabilitását, hogy fizessen. Különben.,,,!


A rendőrség azután el is fogott egy pár szegénylegényt, akik szörnyen meghunyászkodva azzal ütötték el a dolgot, hogy ők csak próbálkoztak. Hiába! De egyébiránt olyan jámborak, hogy a csirke vérét se tudnák venni, nemhogy azt a kitünő urat – akitől ezennel bocsánatot kérnek – a másvilágra küldenék.


Az ilyenformán megindult budapesti fekete kéz fel is számolt és az esetek egészen elhallgattak. Azaz mégsem! Mert csak a napokban történt, hogy a fekete kéz felrobbantott – egy kávéházi asztaltársaságot. Ne tessék szószerint venni! Az asztaltársaság felrobbantásának következmény ugyanis az lett, hogy a zsufolásig körülült törzsasztal most a kávés fájdalmára erősen megritkulva fest. A fekete kéznek ez ádáz műve pedig a következőképen esett meg:


Volt az asztaltársaságnak egy kitünő tagja, aki a nemrég lezajlott balkáni háborut tartalékos állományában a boszniai hegyek között csinálta végig. Haditettek tehát nem igen akadtanak. A segédfogalmazó ur azonban kivételes helyzetben lehetett, mert csudadolgokat mondott el rettenhetetlen bátorságáról tanuskodó hőstettéről.


- Kár, hogy komoly háborura nem került a sor – szokta mondogatni. – Lehet, hogy otthagyom a fogam, de ha megélek, aranygallérral jöttem volna el. A fő, uraim, a háboruban ma is a személyes bátorság. Az pedig megvan bennem. Én soha még nem féltem. Ezt az érzést nem ismerem.


A fiuk ezt egyszer nagyon megunták és összesugtak. Másnapra ki volt főzve a terv. A segédfogalmazó ur, akinek volt egy kis pénzecskéje is, egy borus napon ajánlott levelet kapott. – Mi, akik senkitől sem félünk, a nyomor jegyében fogantatott fekete kéz fiai – igy szólt a levél – felszólitjuk, küldjön ezer koronát, különben ott szurjuk le, ahol érjük. „ Jaj önnek, ha a rendőrségre megy. Holnap éjfélkor a Kerepesi-uti temető első kapujánál várja megbizottunk önt. Ha nem fél, ha nem gyáva, ugy egyedül jön.


A hős azonban megijedt, s nyomban a rendőrségre sietett, hol két markos detektivet adtak melléje a fekete kéz légyottjára. A többi elképzelhető! A kitanitott boy ügyesen csinálta, a detektivek is épen komolyodni akartak, amikor kacagva rontott elő leshelyéből az asztaltársaság néhány tagja.
Csak a „hős” fogalmazó ur haragudott és más kávéházba tette át székhelyét, ahová azok követték, akik megint amiatt haragudtak, hogy nem voltak beavatva a kitünő mókába.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Péteryné Váradi Ily és a Kehrling – Pétery pár sikere Pöstyénben Péteryné Váradi Ily és a Kehrling – Pétery pár sikere...
Pöstyénfürdő negyedik nemzetközi teniszversenyének döntői újabb...
Bárány István századik győzelmét rekordidővel érte el Bárány István századik győzelmét rekordidővel érte el
– Bárány!... Bárány!... zúgott a császárfürdői úszóstadion...
Rekordok a hármashatárhegyi autóversenyen Rekordok a hármashatárhegyi autóversenyen
A Hármashegyi versenyt vasárnap délelőtt rendezte a Királyi Magyar...
Ételmelegités Izlandban Ételmelegités Izlandban
Izland szigetén, mint tudjuk, igen sok melegforrás van, a melyek a...
Az ötödik magyar hadikölcsön Az ötödik magyar hadikölcsön
A mai nappal lezáródik az ötödik magyar hadikölcsön jegyzésének...
Készülő költők Készülő költők
Készülő költőknek nevezem őket: azt a két majdnem gyermekkorban lévő,...
Menyasszonyképző akadémia 2. Menyasszonyképző akadémia 2.
- Elvünk - nyilatkozott dr. Kolmann Rezsőné, az intézet egyik...
Bemutató a Nemzetiben Bemutató a Nemzetiben
A kigondolójának személye miatt nagy érdeklődéssel várt darab nem azt...
Rassay Károly szegedi beszéde Rassay Károly szegedi beszéde
Rassay Károly, Szeged ellenzéki képviselője, vasárnap...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98