Dtum
Login with Facebookk
1913 | December

Az Erdélyi Szövetség megalakulása

Kolozsvár, december 8.
Hetek óta nagy mozgalomal kezdődött Erdély egész ellenzéki érzelmű polgársága az erdélyi szövetség megalakítására és ezzel kapcsolatban a kolozsvári függetlenségi párt ujjászervezésére. A függetlenségi képviselők közül sokan már szombaton este megérkeztek Kolozsvárra. Apponyi Albert gróf és Justh Gyula este fél tizenegy órakor érkeztek. Az állomáson száz főből álló lovasbandérum, fáklyás és lampionos menet várta a pártvezéreket, kiket a polgárság nevében Apáthy István egyetemi tanár és Haller Gusztáv polgármester üdvözölt. Justh meleg szavakba fogadta az üdvözlést. Hasonló ünnepeltetésben volt részük a vasárnap reggel érkezett képviselőknek is.


Az ellenzéki nagy gyűlés vasárnap délelőtt volt Redout nagytermében, mely zsufolásig megtelt az erdélyi polgárság képviselőivel. Apáthy István indítványára elnöknek báró Kemény Árpád nyugalmazott főispánt választották meg. Apáthy mondott ezután hosszabb beszédet, fejtegetve az Erdélyi Szövetség megalakulásának szükségét, mert csak így lehet megmenteni Erdélyt a magyarságnak. Hangoztatta hogy a szövetségnek nem lehet tagja az, aki a mai kormányzat irányával azonosítja magát. Utána Pósa Béla egyetemi tanár vázolta Erdély kulturális elmaradottságát, Kenéz Béla egyetemi tanár pedig Erdély nyomasztó ipari és gazdasági helyzetének javítását sürgette. Torma Miklós volt alispán szerint a nemzetiségi kérdést csak jó közigazgatással lehet megoldani.


Apponyi Albert gróf szintén a nemzetiségi kérdéssel foglalkozott. Egészséges állapotokat kell teremteni – ugymond – az egész vonalon. A lehanyatlott magyar presztizst kell helyreállítani ugy kifelé, mint befelé, gazdag, megelégedett országot teremteni, hogy ugy tekintsenek a nemzetiségek a magyarságra, mint az önérzet és igazság mintaképére. A zajos éljenzéssel fogadott beszéd után Justh Gyula mondott néhány lelkesítő szót, majd határozatilag kimondották az Erdélyi Szövetség megalakítását.


Este az uj függetlenségi pártkört avatták fel lelkes bankettel, melyen sok beszéd hangzott el. Apponyi még hétfőn is Kolozsvárott maradt, mert az Emke közgyűlésén báró Eötvös Józsefről mond emlékbeszédet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Apáthy István Erdély címere
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98