Dtum
Login with Facebookk
1913 | December

Leleplezések

A titok földerítését a Matin czímü párisi lap kezdette meg, a mely néhány nap előtt egyszerre nyilvánosságra hozta a balkáni szövetségek szerződésének egész szövetségét és kiegészítették a leleplezést az angol lapok, a melyek viszont a balkáni szövetség megalakulásának körülményeit és egész történetét ismertették.


Napfényre került okmányok senki se érdekelhetnek jobban, mint minket, mert ezekből az aktákból teljes hitelességgel nem kisebb dolog derül ki, mint az, hogy a balkáni szövetséget, a melyet már 1905-ben megkötöttek Oroszország ütötte nyélbe és pedig eredetileg nem is Törökország, hanem Ausztria-Magyarország és Románia ellen. – Oroszország kötelezte magát, hogy mennyiben a szövetségesek akár a monarchiával, akár Romániával háboruba keverednének, őket ebben a háborúban támogatni fogja. Mikor aztán a szövetségesek Törökország új titkos szerződésben biztosította őket, hogy abban a pillanatban, a mint Románia ellenünk föllépne vagy a monarchia a szandzsák területét megszállaná, megtámadja Romániát és Ausztria-Magyarországot.


Hogy mi lett a balkáni háború vége: azt mindnyájan tudjuk. A szövetségesek összeverekedtek és Oroszország annyira cserben hagyta Bulgáriát, hogy még Romániát se állította meg hódító utjában.
Ime, most már tudjuk: mi volt az oka annak, hogy a mi hadseregünk csak őrt állt a határon és nem vonult be a szandzsákba. Abban a pillanatban kitört volna az európai háború.


Berchtold gróf külügyminiszternek mindenről tudomása volt, ismerte az összes titkos szerződéseket és ez a magyarázata annak is, hogy Romániával szemben se lépett föl tettleg Bulgária megvédelmezésére. Bulgáriának lakolnia kellett, a miért ellenünk szövetségbe állt és szabad utat kellett engedni a végzetnek, a melyet maga idézett magára.
Ez meg is történt.


Rettentő csalódása után a bolgár nép gyűlölettel fordult el Oroszországtól, az orosz-barát kormány megbukott, Ferdinánd király pedig Bécsbe sietett, hogy töredelmes vallomást téve a történtekről, magát és országát a monarchia védelme alá helyezte.


Erre jelentek meg a franczia lap leleplezései, épen akkor, mikor Ferdinánd Bécsbe érkezett. A szándék nyilvánvalóan az volt, hogy útját eredménytelenné tegye. Hogy Bécsben haraggal utasítsák el a bolgár királyt és ez – kénytelen legyen megint az orosz czár kegyeiért esengeni. Ez a fordulat megint nyeregbe emelte volna az orosz-barát bolgár politikusokat, a kiket ez a reménység is hevített, mikor – jó pénzért is a titkos aktákat a lapoknak eladták.


De a számítás nem vált be Bécsben már elébb is mindent tudtak és az a fölfogás jutott érvényre, hogy Bulgária már meglakolt a hibájáért és bőséges része volt az okulásban is. Megbocsátással fogadták Bolgár Ferdinándot és Bulgária immár végleg kivált abból a lánczból, a melyet Oroszország kovácsolt rengeteg munkával, pénzzel és – hitegetéssel, hogy vele minket körülzárjon. Kegyetlen terv volt, de – nem sikerült.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Nagy Endre az ujvilágban Nagy Endre az ujvilágban
Nagy Endre, a kitűnő író és hírneves konferanszié, aki sikeres...
A repülés művészete A repülés művészete
A repülés vágya olyan régi, mint maga az emberiség. Az ókori...
Kell-e nekünk hajóhad? Kell-e nekünk hajóhad?
A hadügyi költségek jelentékenyebb emelése mint terhes felhő...
Elkészült a fürdőjavaslat Elkészült a fürdőjavaslat
A népjóléti miniszterium kodifikációs osztályán most készült el a...
Iparosok kongresszusa Iparosok kongresszusa
Pünkösd ünnepére kongresszusra gyültek össze a fővárosban az ország...
Olcsóbb lesz a czipő Olcsóbb lesz a czipő
Hiú reménység szóval, hogy olcsóbb lesz a czipő, a ruha, meg a...
Vasárnap délután háromnapos hajrá után megérkezett Rómából Budapestre Ferraguti tanár faszénnel hajtott kis autója Vasárnap délután háromnapos hajrá után megérkezett Rómából Budapestre...
A faszenes kocsi! A faszenes kocsi! -kiabáltak ucca hosszat és nézték...
Botrány a Népbíróságon egy tömeggyilkossággal vádolt vasutas...
Botrányos jelenetek játszódtak le szerdán délelőtt a Népbíróságon. A...
Kehrling győzelmei Meránban Kehrling győzelmei Meránban
A meráni teniszverseny férfi bajnokságának döntőjében Kehrling Béla...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98