Dtum
Login with Facebookk
1913 | December

A modern hajóágyuk

Az uszó várak, vagy az internationálisan elfogadott elnevezés szerint dreadnought (olvasd drédnót) vagy magyarul: „semmi félelem” tipusu hadihajók csak hat esztendő óta szolgálják az államok hadi erejét és uralják az ellenséges vizeket. Az első angol dreadnought megjelenése természetesen az összes tengeri államokat arra késztette, hogy hasonló hajót épitsenek. Nem kell azonban azt hinni, hogy ezek a csaknem tipust alkotó hajók egyforma méretüek. Ezen a téren is egymásra licitálnak a hatalmak.

Annak idején, amikor az északamerikai Egyesült-Államok az Arkansas osztályu két testvérhajót megépitette, amelyek 26.500 tonna vizkiszoritó képességüek voltak, a világ meglepetésének moraja zugott végig. Nem sokkal azután a Kis Argentina ráduplázott a nagy riválisra és két olyan hajót épitett, a Morenót és a Rivadeviát, amelyiknek mindegyike 28.000 tonna vizkiszoritó képességü volt. Erre a lefőzésre az Unio azzal felelt, hogy megépitette 35, illetve 40.000 tonnás uj hajóit, s ezzel még ma is tartja a hadihajó nagyságban a rekordot. Hogy mire vezetne a mértéktelen hajónagyitás, arról a Titanic rémes katasztrófája ad borzalmas képet, s igy most egyelőre a 40.000 tonnás uszó várakkal várják a tengeri hatalmak, míg egyszer egymással szembe nézhetnek.

Ezek a hajóóriások természetesen mind ágyukkal vannak fölszerelve. Ha már a hajó méretben bizonyos megállapodás látszik is, az ágyuk méreteiben, s igy a lövegek nagyságában a verseny egyre tart. A 7.5 centimétertől a negyven centiméter ür nyilásig minden egyes méretnek van tipusa a hajókon. A könnyen kezelhető gyorstüzelő ágyu, a maga természeténél fogva nagy kaliberü nem lehet. Mert ezeknél az ágyuknál főfeltétel a gyors kezelhetés, amit nagy, lomha ágyuval nem lehetne elérni. Első képünkön láthatnak olvasóink egy ilyen 7.5 centiméteres gyorstüzelő ágyut, amelynek előrészén acélpáncél védőházikó van a kezelőkatona részére.

Ennek az ágyunak, amely házikóval együtt 360 fokra-, tehát teljes körben megforgatható, azonkivül a magasság irányában 20 fokra beállitható, a kezdősebessége 934 méter másodpercenként. Lőtávola 20 fokos beállitásnál 15.700 méter. A lövegének sulya 46 kilogramm. Ezek a lövegek egy négyszáz milliméter vastag nikkelacélpáncélt egészen négyezer méterig könnyedén átütnek, amint azt a második ábrán láthatják olvasóink. Mindenesetre elegendő rést csinálnak egy hajó oldalán a betóduló viznek. Ez a kis kaliber azonban nem kedvelt a tengeri hatalmak előtt. A 35-40.000 tonnás hajókon 41.6 centiméter kaliberü ágyuk vannak. A kaliber nagyitási törekvés azonban technikailag sokféle következménnyel jár.

Mindenekelőtt az ágyu sulya, amely fokozatosan emelkedik az ágyucső hosszával, az ágyucső falvastagságával, az ágyu talpa, forgató korongja. Mindezek a hajó épitésének is irányt szab. Hiszen az nem egészen mindegy, hogy az ilyen óriási suly a hajó orrán foglal e helyet, vagy másutt. Mindezeken kívül a lövegsuly, a röpitő erőt okozó töltés, ezeknek anyaga, terjedelme és sulya mind a hajó hordképeségét és igy épitési technikáját befolyásolják. Igy találtak egy közepes kalibert, a 28 centimétert, amelyet, mint óriási hajóágyut általánosan használnak. Ezzel a kaliberrel 8.000 méter távolságról az általánosan használatban lévő hajópáncélokat teljes biztonsággal át lehet ütni.


Ez a középut azonban nem zárta ki azt, hogy a német tengerészet általánosan használt nagy ágyuit 30.5 centiméterre, Franciaország és Angila 34.3, s az Unio meg 35.6 centiméterre ne épitse. Ezekel a romboló szerszámokal szemben természetesen a védelem is fejlődik. Egyrészt az ellenágyu, amelynek hivatása a támadó ágyut elnémitani, másrészt a hajópáncél anyaga. Évekkel ezelőtt még kovácsolt vaspáncélokat alkalmaztak; ez azonban a páncélzuzóágyuk nagy átütőképességeinek fokozása következtében igen gyengének bizonyult, s állandóan növelték a vastagságát, de itt azután határt szabott a hajóépítés technikája, s ezzel a kovácsolt vaspáncél letünt. 600 milliméternél nem lehetett tovább menni, ez azonban nem nyujtott védelmet.

A Krupp gyárban végzett kisérletek azt eredményezték, hogy a kovácsolt vasat a felületére vezetett szénmennyiséggel igen keményre sikerült edzeni. A legujabb eljárás pedig a szén helyett világitó gázat használ, s igy sikerült olyan vasanyagot előállitani, amely a nagy vastagságot fölöslegessé tette. Természetesen, hogy minden állam más és más eljárással erősíti a páncél anyagát, hogy minél vékonyabbra vehesse, s mindegyik állam bizonyára meg van győződve arról, hogy az ő páncéllemeze jobb, mint a másiké. A lövési próbák egyébként arról győzték meg az egyes államokat, hogy a Krupp-féle gyártmány tényleg jó.

A legjobbtól bizonyára ez is messze van még hiszen maguk a németek is ujabb és ujabb kisérleteket tesznek, legujabban a nikkelacéllal, amelyet ezidőszerint csak a drága mivolta akadályoz a teljes elterjedésben. A nikkelacél nagy előnye a szenelt-kovácsolt vas fölött a hihetetlen mértékű szívósság, amit a lövési próbák igazolnak. Az átütés mellett sem repedések, sem szakadások nincsenek, míg az ugyanolyan körülmények között lövésnek kitett kovácsolt vas a lövési helyek között is szétrombolódik. A támadó fegyver az ágyu és a védelmiszer az oldalpáncél, ez az a két nagyfontosságu eleme a haditengerészetnek, amely ugyszólván évről évre változik, s hogy hova fejlődik, azt senkisem tudhatja. Ami talán föltünik olvasóinknak, tény ez, hogy itt nincs hadititok.

Mihely valamely állam ujitást csinál fegyverzetében, nyomban megcsinálja ugyanazt a másik. Hogyan szerzik meg, nem tudni. De az bizonyos, hogy egyik állam sem adja át hivatalos uton a másiknak. Megszerzik. Hát hogy is lehetne az titok, amelyet nem egy ember őriz, hét lakat alatt páncélszekrényben, hanem maga a páncélszekrény uszik a vizen milliónyi ember szeme láttára, egy egész ország tengeri hadseregének minden tagja látja, ismeri, ezek beszélik otthon ismerőseiknek, barátaiknak, ezt hallja idegen is, aki véletlenül a szomszéd állam polgára. Ma már nem ujság, az idegenben való járás, a kulturember utazik, lát, hall, s ha olyan dolgot lát, ami meglepi és érdeki, otthon elmeséli. Nem is szólunk a rendszerré tett kémkedésről, amely annyira közös vonása minden fegyverkező államnak, a szomszédos államok a hadi ujitást, amikor a föltaláló ország azt használatba veszi.

Míg a gyártási titok is csak amolyan képzelt titok, mert azt amit egy gyárban nem egy ember végez, hanem a munkások százai látnak, titok nem lehet. Ma még erélyes üldözés tárgya a kémkedés, sulyos büntetés vár az árulóra, s mégis nap nap után olvasuk, hogy idegen állam területén kémet fogtak, árulót fedeztek föl. Ha egyet lelepleznek, tiz más dolgozik helyette s hogy milyen sikerrel, mutatja az a körülmény, hogy ma a modern államok teljesen egyformán vannak fölfegyverkezve. Egyforma a lőfegyver, ugyanaz a lőpor. Ugyanegy anyagból készül az ágyu, közös a szerkezet. Egyforma a páncél, ugyanigy gyártják. Szóval a hadititok nem is titok.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Óriási hajóágyu A hajó páncéltornyán elhelyezett hajóágyu
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98