Dtum
Login with Facebookk
1913 | Február

Az ivóviz tisztitása

Az európai világvárosok közül Szent Pétervár volt az első, amelynek ivóvize tekintetében a közegészség ezernyi kifogást talált. A járványok, különösen a kolera és a tifusz nehány év előtt holt bizonyossággal megjelent évente a rengeteg városban, s aratta a legborzalmasabb eredeményü sikereit.

Az orosz tudósok hamarosan rájöttek a gyakori és makacs járványok okaira, segiteni azonban ezen csak hosszu évek mulva sikerült. Az ok az ivóviz volt. Szent Pétervár ivóvizét két helyről nyeri: kutakból, amelyeket a Néva partján ástak, s amelynek vize igy nem egyéb, mint a Néva vize, átszürve egy elválasztó kavics-rétegen, s magából a Névából, amely igy szüretlenül került bele a csövezetekbe. Ezt az utóbbi hálózatot a szegényebb néposztály által lakott városrészekbe vezették, ugy hogy a szegényebb városrészek vizvezetékei egyenesen a Néva szüretlen vizét adták. Az eredmény természetesen járvány alakjában jelentkezett, s midőn a jómódu városrészek lakói is érezték a borzalmas hatásokat, hiszen az ö ivóvizük is – habár a szilárd alkotórészektől ment is volt – fertőzött volt.

Az ivóviz ugyanis, ha csak mechanikai szürésen megy át – nem tisztul meg a gyilkos baktériumoktól. Chemiai szürés, illetve baktérium és bacillus ölő processzuson is át kell még mennie, hogy az egészségre ártalmatlan élvezeti cikket szolgáltasson. Mivel Szent Pétervárnak más ivóvizforrása, mint a Néva nincs, a tudósok kénytelenek voltak ezt a vizet megjavitani mechanikai és chémiai uton. Mióta ez megtörtént – alig esztendeje – szinte látható módon szünt meg a járványok eredendő oka. Képünkön a szent pétervári vizmüvek egy termét mutatjuk be.

A víz mechanikai tisztitása abban áll, hogy az élvezendő vizet mesterséges szürörétegen átvezetjük, amely szürörétegek a vizből visszatartanak minden szilárd anyagot. A szent pétervári vizet a Névából földalatti nagy termekbe vezetik, ahol számtalan betonkád áll. A víz a maga nyugodt állásában is tisztul, amennyiben e nehéz részek leülepednek. E betonkádak tetején azonban keverő készülékek vannak, amelyek elősegitik a szürést azáltal, hogy míg a kádak aljára kénsavas agyagföldet helyeznek, amely nagy mohósággal szedi magához a szilárd alkotó részeit a viznek, a keverők a vizet állandóan mozgásban tartják. E mechanikai szürés után a víz chémiai szürés alá kerül.

A legideálisabb chémiai szürés az ózoniálás. Az ózon az oxigéngáz egy faja, amely maga is huszonegy százaléknyi oxigént tartalmaz. Ezt a gázat ugy állitják elő, hogy az oxigént, vagy még egyszerübben, a levegöt egy különleges elektromos kisülésnek, az ugynevezett sötét elektromos kisülésnek teszik ki. Azért sötét elektromos kisülés, mert ellentétben a látható szikráju elektromos kisüléssel, ennek a kisülésnek szikrái szabad szemmel nem láthatók. Ez az igy előállitott ózon a vizben lévő gyilkos baktériumok és bacillusok legnagyobb ellensége. Az ózont belevezetve a vizbe, az ott minden élő organizmust megöl, s a víz iható, élvezhető, egészséges itallá változik.


A szent pétervári uj vizmü tehát három, illetve négy részből áll. Eltekintve a Néva vizét felszivó gépektől és berendezéstől, a víz először a mechanikai szürö-telepen megtisztul a szilárd alkotóitól. Ez a mechanikai szürés. E telep mellett van az ózongyártó telep. Ezzel összeköttetésben áll a chemiai szürö-telep, vagy helyesebben a mechanikailag szürt viznek az ózonnal való összekeverése. Ez a harmadik stáció, s a negyedik ennek az immár tiszta és iható viznek az elosztó és a csőhálózatba nyomó telepe.

A mechanikailag szürt vizet nagy gépek egy hatalmas viztorony tetejére nyomják fel. Innen egy függöleges nagy átméröjü csövön a víz lezuhan egy mélyebben fekvő tartányba. Csakhogy ez utjában a függöleges csö oldalfalaiba illesztett nyilásokból kiáradó ózont magával ragadja. Az ózon rendkivül mohón elegyedik a víz tömegébe s abban a pillanatban öli és gyilkolja az egészségre káros anyagokat a vizben. Igy a függöleges csöböl, illetve ennek alján már teljesen iható víz ömlik ki.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Muráti Lilivel az idei divat őszi és téli bemutatóján Muráti Lilivel az idei divat őszi és téli bemutatóján
Az ujságirónak sok mindenhez kell értenie, azt azonban nem...
A tempó múltja és jelene
A történetírás apja, a világjáró Heredotos szerint a főniciai ember...
A football-botrány A football-botrány
A Magyar Testgyakorlók Körének footballcsapata a kupáért akart...
Nyugatmagyarország ünnepe Nyugatmagyarország ünnepe
Vasárnap folyamán a Vasvármegye Népgondozó Szövetség nagyszabásu...
A zene gyógyitó hatása A zene gyógyitó hatása
A zene gyógyitó hatását már régen ismerték, s a zene-terápiát máris...
FTC – MTK 1:1 (1:0) FTC – MTK 1:1 (1:0)
Üllői-ut. 15.000 néző. Bíró: Oláh Aladár. Sportszempontból bírálva a...
Állatkerti etetés Állatkerti etetés
Azt hinné az ember, hogy az állatkertekben tartott állatok táplálása...
XI-ik háborus válogatott mérkőzés XI-ik háborus válogatott mérkőzés
Magyarország – Ausztria 1:1 (1:1) A mérkőzés a WAC...
Megszűnt a cenzura Megszűnt a cenzura
Hét évvel és négy hónappal ezelőtt, egyidejüleg a plakáttal, amely az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98