Dtum
Login with Facebookk
1913 | Február

Az ivóviz tisztitása

Az európai világvárosok közül Szent Pétervár volt az első, amelynek ivóvize tekintetében a közegészség ezernyi kifogást talált. A járványok, különösen a kolera és a tifusz nehány év előtt holt bizonyossággal megjelent évente a rengeteg városban, s aratta a legborzalmasabb eredeményü sikereit.

Az orosz tudósok hamarosan rájöttek a gyakori és makacs járványok okaira, segiteni azonban ezen csak hosszu évek mulva sikerült. Az ok az ivóviz volt. Szent Pétervár ivóvizét két helyről nyeri: kutakból, amelyeket a Néva partján ástak, s amelynek vize igy nem egyéb, mint a Néva vize, átszürve egy elválasztó kavics-rétegen, s magából a Névából, amely igy szüretlenül került bele a csövezetekbe. Ezt az utóbbi hálózatot a szegényebb néposztály által lakott városrészekbe vezették, ugy hogy a szegényebb városrészek vizvezetékei egyenesen a Néva szüretlen vizét adták. Az eredmény természetesen járvány alakjában jelentkezett, s midőn a jómódu városrészek lakói is érezték a borzalmas hatásokat, hiszen az ö ivóvizük is – habár a szilárd alkotórészektől ment is volt – fertőzött volt.

Az ivóviz ugyanis, ha csak mechanikai szürésen megy át – nem tisztul meg a gyilkos baktériumoktól. Chemiai szürés, illetve baktérium és bacillus ölő processzuson is át kell még mennie, hogy az egészségre ártalmatlan élvezeti cikket szolgáltasson. Mivel Szent Pétervárnak más ivóvizforrása, mint a Néva nincs, a tudósok kénytelenek voltak ezt a vizet megjavitani mechanikai és chémiai uton. Mióta ez megtörtént – alig esztendeje – szinte látható módon szünt meg a járványok eredendő oka. Képünkön a szent pétervári vizmüvek egy termét mutatjuk be.

A víz mechanikai tisztitása abban áll, hogy az élvezendő vizet mesterséges szürörétegen átvezetjük, amely szürörétegek a vizből visszatartanak minden szilárd anyagot. A szent pétervári vizet a Névából földalatti nagy termekbe vezetik, ahol számtalan betonkád áll. A víz a maga nyugodt állásában is tisztul, amennyiben e nehéz részek leülepednek. E betonkádak tetején azonban keverő készülékek vannak, amelyek elősegitik a szürést azáltal, hogy míg a kádak aljára kénsavas agyagföldet helyeznek, amely nagy mohósággal szedi magához a szilárd alkotó részeit a viznek, a keverők a vizet állandóan mozgásban tartják. E mechanikai szürés után a víz chémiai szürés alá kerül.

A legideálisabb chémiai szürés az ózoniálás. Az ózon az oxigéngáz egy faja, amely maga is huszonegy százaléknyi oxigént tartalmaz. Ezt a gázat ugy állitják elő, hogy az oxigént, vagy még egyszerübben, a levegöt egy különleges elektromos kisülésnek, az ugynevezett sötét elektromos kisülésnek teszik ki. Azért sötét elektromos kisülés, mert ellentétben a látható szikráju elektromos kisüléssel, ennek a kisülésnek szikrái szabad szemmel nem láthatók. Ez az igy előállitott ózon a vizben lévő gyilkos baktériumok és bacillusok legnagyobb ellensége. Az ózont belevezetve a vizbe, az ott minden élő organizmust megöl, s a víz iható, élvezhető, egészséges itallá változik.


A szent pétervári uj vizmü tehát három, illetve négy részből áll. Eltekintve a Néva vizét felszivó gépektől és berendezéstől, a víz először a mechanikai szürö-telepen megtisztul a szilárd alkotóitól. Ez a mechanikai szürés. E telep mellett van az ózongyártó telep. Ezzel összeköttetésben áll a chemiai szürö-telep, vagy helyesebben a mechanikailag szürt viznek az ózonnal való összekeverése. Ez a harmadik stáció, s a negyedik ennek az immár tiszta és iható viznek az elosztó és a csőhálózatba nyomó telepe.

A mechanikailag szürt vizet nagy gépek egy hatalmas viztorony tetejére nyomják fel. Innen egy függöleges nagy átméröjü csövön a víz lezuhan egy mélyebben fekvő tartányba. Csakhogy ez utjában a függöleges csö oldalfalaiba illesztett nyilásokból kiáradó ózont magával ragadja. Az ózon rendkivül mohón elegyedik a víz tömegébe s abban a pillanatban öli és gyilkolja az egészségre káros anyagokat a vizben. Igy a függöleges csöböl, illetve ennek alján már teljesen iható víz ömlik ki.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az eszéki malom áldásdús biztosítása Az eszéki malom áldásdús biztosítása
A Krausz József Fiai féle eszéki hengermalmi részvénytársaság...
Hadihajók a múltból Hadihajók a múltból
Sok-sok évszázadnak kellett tova tűnnie, míg az evezőkkel hajtott és...
Elrendelték Németországban a vendéglői étlapok egyszerűsítését Elrendelték Németországban a vendéglői étlapok...
Illetékes helyesen elrendelték a vendéglők és szállók étlapjának...
Apponyi beszámolója amerikai utjáról Apponyi beszámolója amerikai utjáról
Gróf Apponyi Albert az országház delegációs termében vasárnap...
Betörő, aki képeslapon jelenti be, hogy betört Betörő, aki képeslapon jelenti be, hogy betört
Színes angol képeslevelezőlapot kapott a Hétfői Napló munkatársa a...
Égett a kikötő New Yorkban! Égett a kikötő New Yorkban!
New-York városával szemben Hoboken kikötöben junius 30-ikán borzasztó...
Török Sophie -  A halál percei Török Sophie - A halál percei
Talán csak akkor tért egészen eszméletre, mikor meghallotta a saját...
Két illeték egy vétel után Két illeték egy vétel után
Vettük a következő, igen érdekes nyilt kérdést, melyre olvasóink...
Nemzetközi kardvívóverseny Nemzetközi kardvívóverseny
Magyarország 1920/21. évi főiskolai bajnokságért A BEAC április...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98