Dtum
Login with Facebookk
1904 | Április

A fővárosi vízművek rendezése

A szakemberek rég tudják s a Budapesten tanulmányozási czélból megfordúlt külföldiek is elismerték, hogy a magyar főváros vízvezetéke világszerte ritkítja párját. Bármily tökéletes is azonbanez a mi vízvezetékünk, a főváros óriási gyorsasággal megszaporodott lakosságát már nem sokáig birta volna kifogástalanul ellátni, miért gondoskodni kellett a kibővitéséről.

Eddig 51 hatalmas kút szolgáltatta a vizet, melyekhez most még 22 kútat fognak csatolni. E czélból már új szivattyú-telepet is épitettek, mely ha szintén működésbe jön, akkor a káposztásmegyeri vízművek naponként 240 ezer köbméter vizet fognak szolgáltatni, tehát hoszszú időre biztositva lesz Budapest vízszükséglete.

Ámde, hogy a huszonkét kút vizét vezető óriási főcsövet is be lehessen kapcsolni a régi fővezetékbe, elkerülhetetlen, hogy a vízszolgáltatást apesti oldalra egy időre megszüntessék. Nem sok ez az idő, a számitások szerint csak két nap, de sokan még szt is el szerették volna kerülni.

Ezért Halmos János polgármester több kiváló szakértőt meghivott április hó 6-ára, hogy a bekapcsolási terveket a helyszínén vizsgálják meg s nyilatkozzanak, vajjon más módon nem lehetne-e a dolgot végrehajtani?

A szakértők egyhangúlag úgy nyilatkoztak, hogy legczélszerübb Kajlinger Mihály vizvezetéki igazgató terve, mely szerint két napig vizhiány lesz ugyan a pesti oldalon, de a csövek egyúttal megtisztúlnak a rozsdától s a bekapcsolást a legtökéletesebben lehet végrehajtani.

A vízhiányt ezen idő alatt sem fogja a közönség nagyon érezni, mert a budai, valamint a markó-utczai vezetékek zavartalanúl működnek, azonfelül pedig a főváros 150 utczalocsoló kocsija folyton hordani fogja a budai oldalról a vizet, a víz nélkül maradt pestiek szükségleteinek fedezésére.

Fényképészünk két felvételt csinált a szakértői tanácskozás alkalmából. Az egyik kép a földből kibontva látható régi és új, egymást keresztező és bekapcsolásra váró óriási főcsöveket mutatja be, melyek olyan öblösek, hogy bennük egy ember meghajolva átsétálhat. A másik kép pedig ezen csövek mellett a szabadban megtartott szakértői tanácskozást mutatja.

Középen Wartha Vincze műegyetemi tanár alakja tünik fel, a mint a csőhálózat térképe mellett magyarázatát tartja, szemben vele Halmos János polgármester, köztük pedig Kovács-Sebestyén Aladár, Bánki Donát műegyetemi tanárok s Rupcsics György mérnök láthatók, mellettük a sajtó képviselői és egyéb érdeklődők sorakoznak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kapcsolásra előkészitett vizvezetéki csőrészlet a káposztásmegyeri vizműtelepen Szakértői szemle a káposztásmegyeri vízműveknél
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98