Dtum
Login with Facebookk
1913 | Július

Lipcsei jubiláris tornászünnepség

Akármit csinálnak a németek – háborut viselnek, vagy békét hirdetnek, erdőt irtanak, ipart teremtenek, sportolnak, ünnepelnek és lelkesednek – egészen bizonyos, hogy alaposan csinálják. Olyan szabályosan, olyan hidegvérrel kiszámitva minden lehetőséget, olyan makulátlanul, hogy az embernek szinte a háta borsódzik tőle.

Különösen az ünneplésben nagyok. A kulturált országok közül, egyedül Németországban lehetséges az, hogy élemedett férfiak, - tanárok, hivatalnokok és rőföskereskedők – százezernyi tömegben vonuljanak föl s alá zárt sorokban, keményhangzásu kommandószóra hallgatva az utcákon, egyforma ruhában és egyforma érzésekkel – a Jägeringek alatt.

Csak a német földön, a junkergőg országában történhetik meg, hogy egy nagy város félmillió polgára napestig szorong az ünnepség helye körül, csak azért, hogy az ünnepség szereplőivel énekelhesse el a „Deutschland, Deutschland, über alles”-t.

Most folyt le Lipcsében a jubiláris tornászünnepség, a melyen nyolcvanezer tornász vonult föl, több mint negyedmillió néző előtt.

A nagy tömegek torlódása ellenére sem volt rendzavarás, vagy félreértés, a tornászsereg és a közönség egyaránt katonás szellemben végezte el a dolgát: tornázott, vagy lelkesedett, mindenki a szerepe szerint. Bizonyos, hogy grandiozus dolog volt a 60,000 tornász fölvonultatása és imponáló a 18,000 egyforma dresszes német tornász szabadgyakorlata.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Nürnbergi tornaünnepély Tornaünnepély 1900-ban
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98