Dtum
Login with Facebookk
1913 | Június

Próbaházasság

Az apróhirdetések néha szintén igen hálás anyagnak bizonyulnak a – rendőrség számára. Sok ravaszság s még több gazság vonul meg azokban ártatlan felkinálással, a könnyen hivők, a megkopaszthatók beugrására szánva. Detektivék tehát nap-nap után tüzetes tanulmány alá veszik az apróhirdetéseket, s ha gyanus akad, nyomban körül lesz tapogatva: mijártában van a hirdető?
A mult hetekben például a következő apróhirdetés bukkant fel:
„Amerikai farmer, ki most Budapesten időzik, uri hölggyel lépne egyelőre közös háztartásra. Most kétezer korona szükséges. Azután házasság. Ajánlkozók fényképpel együtt „Próbaházasság” jeligéje alatt írjanak a kiadóhivatalba.”


Némi üzleti élelmességről tett tanuságot ez a különben amerikai stilusban megszerkesztett kis hirdetés. Amerikában ez all right, Budapesten azonban inkább szélhámosság. A detektivek kezdtek tehát érdeklődni az amerikai farmer iránt és egy hét mulva meg is találták, amint egy léprement özvegynél már egészen otthonosan berendezkedett.

 

Régi ismerősre leltek, aki azelőtt is holmi házasságszédelgések miatt volt kénytelen összebarátkozni a sokszor nagyon barátságtalan rendőrséggel. Először más néven próbált bemutatkozni a detektiveknek, de amint kiderült, hogy ez hiábavaló, bevallotta, hogy Papp István a neve. Szándéka azuttal természetesen komoly. Ő igenis elveszi azt a tisztességes urnőt, aki bizalmával megajándékozta. És még ugy ezer koronával. Ezt tudniillik már a detektivek konstatálták, akik még vagy tizenkét fényképet és levelet találtak nála olyan házasuló hölgyektől kik szintén az amerikai farmer szerelmétől várták jövendő boldogságukat.
Papp István egyébként teljesen berendezkedettnek látszott a kékszakállműveletekre. Határozottan elegánsan öltözködött valóságos piperkőcgonddal, aki eltekintve a festett bajusz és álhaj szépítő előnyeitől, a sminket, szemöldökfeketitést s ajakpirosítót sem sajnálta magától.
Az amerikai farm természetesen szintén nem Amerikában, mint inkább a – holdban volt, ahol tudvalevőleg többé-kevésbé mindnyájunknak van kiterjedt földbirtokuk.
Az álfarmer tehát ismét végérvényesen a rendőrséghez csuszott be és minden valószinüség szerint hosszabb ideig lesz akadályozva abban, hogy mint a nők barátja rendezze be gondtalan életét.
- Pedig kár! – sóhajtott fel – hogy épen most okoskodnak velem az urak. Van egy találmányom, megér néhány százezer koronát. A napokban akartam Berlinbe utazni, ahol végleg nyélbeütöttem volna az eladást.
- Nem egy ablaktisztitó automata az a találmány? – kérdezte a kihallgató tisztviselő.
- Hát azt már megint honnan tetszik tudni?!
- Csak ugy, hogy egy kis feljelentésféle van ebben is. Mert a feltaláló nem maga, hanem egy derék kőmivesmester, akitől elcsaklizták a találmányt. Egyszerüen megszöktették azzal, hogy Berlinben gazdát keresnek és azóta semmi hír… Tehát ebben is benne van a maga keze!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A vívósport nagy szenzációja! A vívósport nagy szenzációja!
Kabos Endre a Tisza István VC fiatal vívója, megvert három...
Vasárnap temették „Ötvös bácsit” a Markó uccai fogház jóságos öreg orvosát Vasárnap temették „Ötvös bácsit” a Markó uccai fogház...
Vasárnap délután a Kerepesi-úti temetőben négyszázfőnyi gyászoló...
Sárközi György -  Magyar árnyak Sárközi György - Magyar árnyak
Daróc homokból, selyem délibábból szőtt köpenyében Kisirt szemekkel...
Sóváry legyőzte Kovács Gyulát, de a bajnokságot Cuci nyerte! Sóváry legyőzte Kovács Gyulát, de a bajnokságot Cuci nyerte!
A birkózó bajnokság második fordulójának nagy eseménye, hogy...
Tisza István nyilatkozata a gorlicei győzelem után Tisza István nyilatkozata a gorlicei győzelem után
Az utolsó képviselőház egy tagja érdekes visszaemlékezéseket közöl a...
Új vasút Erdélyben Új vasút Erdélyben
A mádéfalva-gyergyószentmiklósi vasútvonal építésével a múlt hónapban...
Hitler vasárnap durván megsértette Hindenburg elnököt Hitler vasárnap durván megsértette Hindenburg elnököt
Egész Németországban példátlan támadásnak minősitik Hindenburg elnök...
Hopkins elutazott Moszkvából Hopkins elutazott Moszkvából
Harry Hoplins, Roosevelt elnök személyes küldötte, szombaton...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98