Dtum
Login with Facebookk
1913 | Március

Bonyodalmak egy örökség körül

Rosenberg Gyula hagyatéka


Néhány nappal ezelőtt elhunyt Rosenberg Gyula munkapárti képviselő. Hátrahagyott vagyonának igen érdekes története van. Mindenki ismerte Rosenberg Gyula hatalmas, érdekes alakját, de csak azok, akik jobban ismerték, tudták róla, hogy kevesen éltek nála izgatóbb és furcsább életet.

 

A szerencse lovagja volt ez az ember, ezer kalandot élt át életében, bejárta az egész világot s nagy vagyonát határtalan szerencséjével és bátorságával szerezte. A kártya és a lóverseny dédelgetett lovagja volt, párbajhős; egy Batthyány grófot párbajban ölt meg s mindez az egész élete a nagystílű, bátor, szerencsés, kalandos történeteknek egész sorozata lehetne.


Ez a nagystílű jellemvonás megvan Rosenberg Gyula egész családjában s éppen ez okoz bonyodalmat most a hagyaték körül.


Mert a nagy stílus, az életművészet kétféleképpen ütközik ki az embereken. Rosenberg Gyulában a nagylelkűség erény volt. Viszont vannak azonban olyanok is, akiket nagystílű és nagy koncepcióju egyéniségük bűnös cselekedetek végrehajtására kényszerít. És a Rosenberg család férfiai hol az egyik, hol a másik kategóriába tartoznak.


Rosenberg Gyula egyik fivére, Rosenberg Lajos volt az, aki mint a kiscelli takarékpénztár igazgatója szenzációs és vakmerő szabálytalanságok elkövetése után Amerikába szökött. Ennek nincsenek gyermekei s különben sem örökölhetné Rosenberg Gyula vagyonát, mert erre a rendőrség azonnal rátenné a kezét.


Rosenberg Gyula másik fivére budapesti patikus volt. Ez örökölhetné a vagyont, de itt meg az a baj, hogy ennek a fia, aki szintén patikus és Rosenberg Emilnek hívják, szintén Amerikába ment bizonyos, komoly okok miatt. Tehát végeredményben ez sem örökölhet. Nem volt más hátra, mint Rosenberg Emil kisfiát tenni meg örökösnek. Ez a fiu itt él az anyjával Budapesten.


Szóval be fog következni az az eset, hogy Rosenberg Gyula vagyonát az elhunyt fivérének az unokája fogja örökölni, mert más hozzátartozói különböző oknál fogva nem örökölhetik. S a legérdekesebb az egészben, hogy éppen ennek a fiunak nem lesz szüksége pénzre, amennyiben édesanyja, ha Amerikában élő férjétől sikerül elválnia, férjhez fog menni Budapest egyik legelőkelőbb pénzintézet vezérigazgatójához.


Ez a a Rosenberg Gyula hagyatékának kalandos története. Az egész család nagystílűsége ütközik ki ebből az egész esetből.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98