Dtum
Login with Facebookk
1913 | Március

Vicc volt nem becsületsértés - A gyógyszerész tréfája

Az egyik budapesti gyógyszertárban szép állása volt Szender József gyógyszerészsegédnek. A fizetése azonban az évek mulásával sem emelkedett annyira, hogy a hitelezőit rendesen tudta volna fizetni. Ugy tett tehát, mint az egyszeri ember, aki hiába osztotta hatfelé elsején a pénzét, mindig maradt egy hitelező, akinek nem tudott volna fizetni. Hogy ezt az egyet meg ne károsítsa- nem fizetett senkinek. Így okoskodott Szender József is.

 

A szabója, Neulánder Mór azonban, akinek a Kossuth Lajos-utca 6. sz. házban van az üzlete, beperelte, letiltotta a fizetését s a gyógyszerészsegédnek bizony fizetnie kellett. De annyira dühbe hozta Neulánder erélyes föllépése, hogy elhatározta: csak azért sem fog fizetni. Egyszerűen kilépett a gyógyszertárból; más részére csakugyan nem fog dolgozni. Otthagyta az állását s a szabónak a következő levelet írta:


Tisztelt uram!
Most alkalmas az idő, hogy eláruljam, milyen nagy szerencsét dobott el magától. Eddig olyképen cselekedtem, hogy minden év január elsején fölírtam a hitelezőim nevét egy-egy cetlire, összegyűrtem azokat, betettem a kalapomba s aztán találomra kihuztam hármat. Akiknek a nevei kijöttek, azoknak reményük volt arra, hogy pénzüket még abban az eszetndőben megkapják. Elhatároztam, hogy önt ebből a sorsjátékból brutális eljárása miatt öt esztendőre kirekesztem.
Tisztelettel: Szender Jóska


A levelet másnap megkapta a szabó, de nem hagyta annyiban a dolgot s a brutális eljárás kifejezés miatt a büntető járásbíróságon becsületsértésért följelentette a gyógyszerészsegédet.

 

Tegnap tárgyalták ezt a furcsa pört a járásbíróságon s Szender Józsefet fölmentették. A bíróság kimondotta, hogy a brutális eljárás kifejezésben nincsen becsületsértés. Neulánder is belenyugodott az ítéletbe.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98