Dtum
Login with Facebookk
1913 | Március

Háromszázmilliós állami kölcsön

Háromszázmillió uj kölcsönt kap a magyar kormány a Rotschild-csoport közvetitésével. Ennek felét, százötvenmilliót uj 4 1/2 % -kal kamatozó koronajáradék emittálása után szerzik meg, másik felét pedig százötvenmillió értékü állampénztári jegy ellenében a Rotschild-konzorcium bocsátja a kormány rendelkezésére.

Ez az elvi megállapodás ma délután történt a pénzcsoport bécsi tanácskozásán, melyről a következő kommünikét bocsátották ki:
„A bécsi S. M. v. Rothschild bankház irodáiban báró Rothschild Lajos elnöklésével a magyar államkölcsön konzorcium ma ülést tartott, melyben a magyar és az osztrák konzorciális tagok, továbbá a német konzorciális tagok képviseletében Urbig Ferenc, a berlini Direction der Disconto-Gesellschaft beltagja vettek részt. E megbeszélés eredményeképpen oly irányu elvi megegyezés jött létre, hogy ez alkalommal a magyar állam folyó évi összes szükségletének fedezéséről gondoskodás történjék.

Evégből elhatározták, hogy a magyar királyi pénzügyminiszter elé azt a javaslatot fogják terjeszteni, hogy a konzorcium vele 150 millió korona – márka, frank és fontsterling értékre megállapitott átszámitási árfolyammal biró 4 1/2 %-os állami járadék és 150 millió korona két évi lejáratu állampénztárjegy átvételére kész tárgyalásokra lépni.

Amennyiben a meginduló tárgyalások megállapodásra vezetnek, tervbe van véve, hogy a járadékkötvényeket április folyamán Ausztria-Magyarországban és Németországban nyilvános aláirásra bocsátják. Az állampénztárjegyek eladása egyelőre nincs kilátásba véve. Ullmann vezérigazgató immár ezen az alapon fog a magyar királyi pénzügyminisztériummal tárgyalásokba bocsátkozni.”

Ebből megállapitható elsősorban az, hogy a magasabb tipusu uj járadékpapirok a magyar valuta nagyobb dicsőségére a koronaértéken fölül márka, frank és font sterling értékre is fognak szólni. Továbbá, hogy a kölcsön tulnyomó nagy részét belföldön kell majd elhelyezni. Hogy ez a mai rettenetesen szükös pénzviszonyok között mit jelent, hogy a piacnak miféle szörnyü megterhelése jár majd az uj államkölcsön nyomában, hogy az amugy is megnyomoritott általános hitelviszonyok még mennyivel rosszabbak lesznek, ha ilyen háromszáz milliót az állam foglal majd le a maga céljaira – mindez olyan rémes perspektiva, melyre rossz rágondolni. 

Persze van egy egész sereg kérdés, melyre nem ad választ a szükszavu kommüniké.
Érdekes volna például tudni, mik lesznek a kölcsön közelebbi föltételei? Erre nézve azonban nincsenek még részletesebb információk, hisz a kölcsön föltételeinek megállapitására még csak ezután, a pénzügyminiszterrel való tárgyalások alkalmával kerül majd a sor.

Hogy mennyiért veszik át majd Rotschildék a 4 1/2 %-os uj járadékokat, azt persze nem tudjuk. Egyelőre csak a mai 4%-os járadékkurzus alapulvételével lehet ugy hozzávetőleg kiszámitani az uj járadék értékét. A mai tőzsdén 83.25-el jegyezték a 4 %-os koronajáradékot. Ezt a kurzust véve alapul és tőkésitve a fél százalékkal magasabb kamatjövedelmet, 93.65 volna az uj tipusu járadékok értéke. 

A konzorciumhoz közelálló körökben erre azt hallottuk, hogy a piac fölvevőképességét a bécsi konferenciák során komoly kritika tárgyává tették és a csoport ugy véli, hogy a kölcsön elhelyezése nem fog nagyobb nehézségekbe ütközni. Bármennyire is örvendetes a Rothschild-konzorciumnak ez az optimisztikus fölfogása, azt még sem tudjuk megnyugvással fogadni. Egyszerüen azért, mert a tények ellene bizonyitanak. 

Csak egy dokumentumot akarunk itt fölhozni, mely magában véve is elegendő, hogy a tulságosan rózsás reménységeket eloszlassa. Németországban néhány nap előtt történt csak az uj állami papirok emissziója. Ma már mindenütt a világon ismerik ennek az emissziónak eredményeit. Az eredmény igazán megdöbbentő. Mig korábbi alkalmakkor mindig néhány százszoros hiteljegyzés történt, most az uj német állampénztári jegyeket alig egy pár millióval jegyezték tul, az uj rente pedig nem is lett a kibocsátás összegének erejéig jegyezve. Hogy nálunk több heverő pénz volna, mint Németországban, az csöppet sem valószinü. 

Ez a háromszázmilliós kölcsön nem kecsegtet financiális sikerekkel.
Politikai szempontból pedig valóságos csapás, hogy jövőben már a magyar koronajáradékok is idegen valutára fognak szólni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98