Dtum
Login with Facebookk
1913 | Október

Ultimátum Szerbiának

A monarchia külügyminiszteriuma most már hivatalosan közzéteszi, hogy nyolc napos határidővel ultimátumot küldött Szerbiának. A mult szombattól számítódik ez a terminus, ha tehát jövő vasárnapig Szerbia ki nem üritette a megszállott albán poziciókat, akkor a nemzetközi szokásjog szerint Ausztria-Magyarország megszünteti a diplomáciai összeköttetést Szerbiával. Ha ez bekövetkezik, ujból a legkomolyabb külügyi válság kellős közepébe jutunk.

Bécsi tudósítónk jelentése szerint máris mozgalomba lépett majdnem az egész európai diplomácia, hogy ezt a fenyegető veszedelmet elhárítsa. Párisban most együtt van a francia és orosz külügyminiszter és bizonyos, hogy ha ez a két ország komolyan akarja a békét, még idejekorán leintheti a szerb háborus pártot és elhárítja a konfliktus kiélesedését. Párisi táviratunk szerint Barthou francia miniszterelnök is tanácskozott vasárnap délelőtt Sassanov orosz külügyminiszterrel a szerb válságról és hír szerint teljes megegyezésre jutottak egymással.

 

Kétségtelen, hogy a hármas entente hatalmat féltékenységgel nézik Ausztria-Magyarország energikus fellépését, de remélhető, hogy az európai béke érdekében mégis érvényesíteni fogják befolyásukat a szerb fővárosban.
Érdekes az a belgrádi hir is, hogy Pasics szerb miniszterelnök vasárnap hosszasan tanácskozott Hartwig orosz követtel, aki tudvalevően a pánszláv politika legharcosabb képviselője.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Ultimátum
Tánczos G. Károly

Az ultimátum (|latinul: az utolsó) olyan fenyegetéssel kísért követelés, amelynek teljesítését meghatározott időhöz kötik. Általában több kérés utáni végső követelés szokott lenni és mint ilyen, a rendelkezésre álló idő többnyire rövid, maga a követelés pedig nem lehet további tárgyalások témája.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Péter király Pasics miniszterelnökkel 1912. október 5-én a trónbeszéd után távozik a Szkupstinából. Barthou francia miniszter
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98