Dtum
Login with Facebookk
1913 | Szeptember

Krobatin titkos utja

Politikai körökben mindenfelé nagy feltünést kelt lovag Krobatin hadügyminiszter nagy titokban előkészített, de mégis kipattantott geszti látogatása. Páratlan dolog, hogy egy hadügyminiszter vidéki birtokain keresse fel a magyar miniszterelnököt, mikor az három nap mulva – kedden – amugy is Budapesten lett volna.

 

A létszámemelés kérdése, ha már hónapok óta tárgyalás alatt van, ezt a három napi késedelmet még elbírta volna. A szokatlan utazás magyarázata a következő:
Augusztus elején történt, hogy a hadügyminiszter hivatalos lapja, a Militárische Rundschau hasábos cikket közölt a létszámemelésről, annak pontos mértékéről és költségeiről. Ez indiszkréció nagyon felháborította Tisza miniszterelnököt, aki egyrészről még nem is állapodott meg a létszámemelés mértékében, másrészről időelőttinek tartotta a tervek kipattanás. A magyar kormány hivatalos kőnyomatosában, a Bud. Tud.-ban meg is jelent egy kommüniké, mely kereken lecáfolta a hadügyminiszter lapjának cikkeit.


Ez az ellentét nagyon kellemetlenné tette a helyzetet Tisza és Krobatin között és megnehezítette a létszámemelésre vonatkozó tárgyalásokat. Tisza azóta nem is tárgyalt közvetlenül Krobatinnal.
A most lezajlott csehországi hadgyakorlatokon báró Hazai Samu honvédelmi miniszter szóvá tette ezt az incidenst Krobatin előtt és azt az ajánlatot tette, hogy nagyon üdvös volna, ha a fenforgó ellentéteket a hadügyminiszter személyes látogatásával simitanák el. Mikor Krobatin erre az ügy érdekében hajlandónak mutatkozott. Hazai értesítette erről Tiszát, majd ennek megbízásából meghívta Gesztre a hadügyminisztert.


Igy jött létre a szombati találkozás, melynek eredményeit Tisza a csütörtöki minisztertanácson közli a kormánynyal. A jövő hét elején azután közös miniszteri tanácskozás lesz Bécsben, ahol a kormányok lehetőleg véglegesen megállapodnak a tervezett uj létszám emelésről.
Krobatin szombaton este Budapesten keresztül visszautazott Bécsbe. Hazai pedig Budapestre jött.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98