Dtum
Login with Facebookk
1914 | Április

A melegitett tavak

Alapjában véve semmi csuda sincs abban, hogy csővezetékekkel nagy területet melegitenek, vagy ugyanolyan módon, ellenkező eredmény elérésére, hütenek s ezen a réven mesterséges jégpályát tartanak fönn. Ebben az esetben mesterséges meleggel fütenek egy tavat olyan célból, hogy a trópikus éghajlat gyönyörü virágát, a Victoria regiát, vagy a Victoria Cruziánát, s a különböző szinü Nympheákat a mi éghajlatunk alatt is lehessen termeszteni.

Azt kérdezhetné egyik-másik olvasónk, hogy micsoda gyakorlati értéke van annak, hogy óriási költséggel termesszenek egy virágot? Eltekintve attól, hogy a tudomány, amely a növényekkel foglalkozik nem nélkülözhet semmiféle növényt, s nem lenne sokkal olcsóbb, ha a tudósok oda utaznának, ahol a Victoria regia vadon tenyészik, van valami értéke az emberiségre nézve annak is, ha a szépérzékünk részesül gyönyörben.

Ezért a szép iránt érzett vágyódásért aránylag több áldozatot hozunk, mint az élet egyéb szükségleteiért. Ezért csinositjuk lakásunkat, vásárlunk szép szőnyegeket, képeket, disztárgyakat, szép, divatos ruhákat, pedig mindezt pótolhatná egy földbevájt fekvőhely, s testünk betakarása az időjárás változásainak megfelelően.

E kérdést nem boncolgatva tovább megállapithatjuk, hogy a forró égöv alatt termő csudálatos szépségü Victoria regia termesztése a mi éghajlati viszonyaink alatt csak mesterségesen fütött tavakban lehetséges. Az itt bemutatott képen a liegnitzi (németországi) ezer négyszögméter terjedelmü fütött tavat mutatjuk be.

A rendszer, ahogyan a tófütés történik az unalomig ismert. Van egy nagy kazánház, amely központilag tüzeli a kazán vizét, amelytől termelt gőz a csővezetékeken át a tó területe fölött lévő nem nagy tömegü vizet állandóan 23-24 Reaumur fok melegen tartja. A tó egyéb berendezése a következő:

A fenéken két réteg erős nemezpapiros van elhelyezve hőszigetelés céljából, valamint azért, hogy a fütőanyaggal takarékoskodni lehessen. E fölé omlós földanyagot helyeznek homokkal keverve, s egymástól egy méter távolságra apró kis halmokban öt-tiz liternyi galambtrágya van elhelyezve.

A tó beültetése a drága növényekkel junius elején történik, amely után a viz lassan ömlik el a tó fenekén. A melegités azonnal megkezdődik, hogy a kivánt hőfoku viz már a növények életének első óráiban is rendelkezésre álljon. A tő két részre van osztva, a képünkön emberalak vonalában.

E vonalon túl a tó vize nem melegedik föl 23 fokra, hanem lényegesen alacsonyabb temperaturája, mert a tó vizének ebben a részében nem ezeket a kényes victoria növényeket termesztik, hanem a nympheákat, amelyeknek nem szükséges ekkora meleg. Ha a víz hőfoka a nyár folyamán a nap melegétől érné el a kívánt magasságot, a fütést természetesen beszüntetik.

Az éjjeli hősülyedést azonban mindig a fütés ellensulyozza. A liegnitzi tóban termesztett Victoria regiák 1.8-2.0 méter átmérőjü husos leveleken teremnek. A Victoria cruziania nem olyan érzékeny, mint a regia, s sokkal ellentállóbb a hideggel szemben. A Victoria regiát 1800-ban fedezte föl Haenke német botanikus a Mamoré folyó kiöntéseiben Boliviában, s

Európába 1844-ben termesztették először az angliai kew-i bonatikus kertben, ahol ez évben tudták először nyilásra birni. Németországban 1851 junius 29-én nyilt először a Victoria regia, s azóta a világ minden botanikus kertjében diszlik a világ legszebb virága. Olyan országokban, ahol nincs zord tél, a virágok télen át is künn vannak a fütött tóban.

Nálunk például és Németországban télen át üvegházakban tartják őket. Budapesten a Szent Lukács-fürdő forró iszapos taván terem ilyen Victoria regia, de télen onnan is üvegházba kerül.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Halász-féle „Corpus-lift” Halász-féle „Corpus-lift”
Aki valaha beteget ápolt, a nagyon jól fogja tudni, hogy a...
Ladányi és Hidvéghy (MAC) tréning nélkül is a legjobb gyorskorcsolyázók Ladányi és Hidvéghy (MAC) tréning nélkül is a legjobb...
A Levitzky-emlékversenyen, amely évek óta kemény küzdelmeket hozott...
Mussolini Rómába hívta Madariagát, hogy a békéről tárgyaljon Mussolini Rómába hívta Madariagát, hogy a békéről tárgyaljon
A Népszövetség főtitkársága vasárnap közzétette a tizenhármas...
A nemzetgyülési merénylő vallomása a rendőrségen A nemzetgyülési merénylő vallomása a rendőrségen
A szombati parlamenti merénylő, Kövér Ibrahim György vasárnapi...
A visszacsatolt Erdély termékei és forgalma A visszacsatolt Erdély termékei és forgalma
Befejeződött a visszakapott erdélyi területek megszállása. Példás...
Franciaország már vasárnap válaszolt Hitler beszédére Franciaország már vasárnap válaszolt Hitler beszédére
Még sohasem történt meg, hogy a francia lapok Hitler beszédét teljes...
A Magyar Turista Egyesület vándordíjas síversenye A Magyar Turista Egyesület vándordíjas síversenye
A Magyar Turista Egyesület vasárnap délelőtt a Dobogókő környékén...
Mivel pusztitjuk ellenségeinket Mivel pusztitjuk ellenségeinket
Hadseregünk hadi felszerelése minden tekintetben kiváló és modern....
Dr. Lajos Ferdinánd bajor herczeg Dr. Lajos Ferdinánd bajor herczeg
Nemrég halt el dr. Károly Tivadar bajor herczeg, ismert szemorvos, a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98