Dtum
Login with Facebookk
1914 | Április

A melegitett tavak

Alapjában véve semmi csuda sincs abban, hogy csővezetékekkel nagy területet melegitenek, vagy ugyanolyan módon, ellenkező eredmény elérésére, hütenek s ezen a réven mesterséges jégpályát tartanak fönn. Ebben az esetben mesterséges meleggel fütenek egy tavat olyan célból, hogy a trópikus éghajlat gyönyörü virágát, a Victoria regiát, vagy a Victoria Cruziánát, s a különböző szinü Nympheákat a mi éghajlatunk alatt is lehessen termeszteni.

Azt kérdezhetné egyik-másik olvasónk, hogy micsoda gyakorlati értéke van annak, hogy óriási költséggel termesszenek egy virágot? Eltekintve attól, hogy a tudomány, amely a növényekkel foglalkozik nem nélkülözhet semmiféle növényt, s nem lenne sokkal olcsóbb, ha a tudósok oda utaznának, ahol a Victoria regia vadon tenyészik, van valami értéke az emberiségre nézve annak is, ha a szépérzékünk részesül gyönyörben.

Ezért a szép iránt érzett vágyódásért aránylag több áldozatot hozunk, mint az élet egyéb szükségleteiért. Ezért csinositjuk lakásunkat, vásárlunk szép szőnyegeket, képeket, disztárgyakat, szép, divatos ruhákat, pedig mindezt pótolhatná egy földbevájt fekvőhely, s testünk betakarása az időjárás változásainak megfelelően.

E kérdést nem boncolgatva tovább megállapithatjuk, hogy a forró égöv alatt termő csudálatos szépségü Victoria regia termesztése a mi éghajlati viszonyaink alatt csak mesterségesen fütött tavakban lehetséges. Az itt bemutatott képen a liegnitzi (németországi) ezer négyszögméter terjedelmü fütött tavat mutatjuk be.

A rendszer, ahogyan a tófütés történik az unalomig ismert. Van egy nagy kazánház, amely központilag tüzeli a kazán vizét, amelytől termelt gőz a csővezetékeken át a tó területe fölött lévő nem nagy tömegü vizet állandóan 23-24 Reaumur fok melegen tartja. A tó egyéb berendezése a következő:

A fenéken két réteg erős nemezpapiros van elhelyezve hőszigetelés céljából, valamint azért, hogy a fütőanyaggal takarékoskodni lehessen. E fölé omlós földanyagot helyeznek homokkal keverve, s egymástól egy méter távolságra apró kis halmokban öt-tiz liternyi galambtrágya van elhelyezve.

A tó beültetése a drága növényekkel junius elején történik, amely után a viz lassan ömlik el a tó fenekén. A melegités azonnal megkezdődik, hogy a kivánt hőfoku viz már a növények életének első óráiban is rendelkezésre álljon. A tő két részre van osztva, a képünkön emberalak vonalában.

E vonalon túl a tó vize nem melegedik föl 23 fokra, hanem lényegesen alacsonyabb temperaturája, mert a tó vizének ebben a részében nem ezeket a kényes victoria növényeket termesztik, hanem a nympheákat, amelyeknek nem szükséges ekkora meleg. Ha a víz hőfoka a nyár folyamán a nap melegétől érné el a kívánt magasságot, a fütést természetesen beszüntetik.

Az éjjeli hősülyedést azonban mindig a fütés ellensulyozza. A liegnitzi tóban termesztett Victoria regiák 1.8-2.0 méter átmérőjü husos leveleken teremnek. A Victoria cruziania nem olyan érzékeny, mint a regia, s sokkal ellentállóbb a hideggel szemben. A Victoria regiát 1800-ban fedezte föl Haenke német botanikus a Mamoré folyó kiöntéseiben Boliviában, s

Európába 1844-ben termesztették először az angliai kew-i bonatikus kertben, ahol ez évben tudták először nyilásra birni. Németországban 1851 junius 29-én nyilt először a Victoria regia, s azóta a világ minden botanikus kertjében diszlik a világ legszebb virága. Olyan országokban, ahol nincs zord tél, a virágok télen át is künn vannak a fütött tóban.

Nálunk például és Németországban télen át üvegházakban tartják őket. Budapesten a Szent Lukács-fürdő forró iszapos taván terem ilyen Victoria regia, de télen onnan is üvegházba kerül.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
„János vitéz” Archangelszkben
János vitéz Tündérországa, a Tűzhányók birodalma s más óperenciántúli...
A hadianyag szétosztása A hadianyag szétosztása
Általános érdeklődés tárgya az a kérdés, miképpen kerülnek...
Kosztolányi Dezső -  Szomory Dezső Kosztolányi Dezső - Szomory Dezső
Szomory Dezső irodalmi alakja egy gyermekkori képet ébreszt...
Ady pártállása Ady pártállása
Amint Ady fénye az egyre makacsabb rétegeket átfúrta, a...
A vonat elé vetette magát, de semmi baja sem történt A vonat elé vetette magát, de semmi baja sem történt
Vasárnap délelőtt Szöllőssy József 20 éves pénzbeszedő a ferencvárosi...
A kormányzó pertörlést rendelt el a királypuccs vádlottjai ügyében A kormányzó pertörlést rendelt el a királypuccs vádlottjai...
Az a rendkívüli bünpőr, amely a legutolsó királypuccs nyomán...
A svábhegyi autóverseny A svábhegyi autóverseny
Tegnap, a hatodik svábhegyi verseny napján, már a kora reggeli...
NSC. – MAC. 4:2 NSC. – MAC. 4:2
Az eredmény meglepetésszámba megy azok előtt, akik a mérkőzésen nem...
Nemzetközi kerékpárverseny Budapesten Nemzetközi kerékpárverseny Budapesten
Az utóbbi időben nálunk rendezett nemzetközi sportversenyek között...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98