Dtum
Login with Facebookk
1914 | Augusztus

UIster készülődik

A modern kor politikai történetének egyik legérdekesebb fejezete készül már hónapok óta a kis Ulsterben. Annak idején, amikor a londoni parlament megszavazta a Home-rule-t, már meglepte a világot Ulter. Az egész kerület katonai táborrá változott.

 

A békés polgárok odahagyták rendes napi foglalkozásukat, kardot kötöttek, puskát ragadtak és megesküdtek az ő bálványuknak, Sir Edvward Carsonnak, hogy ha kell, vérük, életük árán is megakadályozzák, hogy a Home-rule-t, amelyik az ireknek önkormányzatot ád, keresztülvihessék. Az angol kormány megdöbbent. Nem tudta mit tegyen a harcra kész ulsteriekkel. Katonaságot csak nem küldhet ellenük? Nevetséges volna, hogy angolok saját testvéreik ellen háboruzzanak.

 

Nem volt más megoldás, mint a döntést elhalasztani, hátha idővel lelohad az ulsteriek haragja, csökken az ellenálló ereje. A parlament azonban rosszul számított. Ulsterben tovább folyt a fegyverkezés s a halasztási idő tulajdonképen csak Carsonnak volt jó, mert ezalatt teljesen kiképezhette önkénteseit. A vagyonnal rendelkező ulsteri képviselő rengeteg pénzt költött a fegyverkezésre. Saját házait laktanyává alakította át, ahol napról-napra gyakorolták magukat a fegyverforgatásban az ulsteri polgárok. Carson időről időre szemlét tartott felettük, akárcsak valami hadvezér a katonái felett. Maga adott át zászlókat az önkénteseknek, mindenütt ott van, jelenlétével, szónoklataival buzdítja őket kitartásra.

 

Gondoltak arra is, hogy Carsont elfogják, azonban ez igen veszedelmes fogás lenne, erről is lemondtak. – A kérdést azonban nem lehetett tovább halasztani. A mult héten összeült Londonban egy konferencia, amelyiknek az a feladata, hogy az ulsteri kérdést békésen oldja meg.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Ulster
Tánczos G. Károly

Ulster zászlója

Ulster majdnem a mai Észak-Írország. Az 1914-es zavargások már előrevetítették az 1922- es döntést: a 32 ír megyében népszavazást rendeztek. A kilenc ulsteri megyéből hat úgy döntött, hogy nem Írországhoz akar tartozni, hanem marad az Egyesült Királyság része. Lakossága a skótok és az angolokhoz hasonlóan protestáns, míg az írek 98 százaléka katolikus.
A harmadik képen látható zászlót évszázadokon át használták.
Érdekes a zászló közepére tett vörös kéz „története”.
Hajdanán a sziget két befolyásos embere elhatározta, hogy sajátos „párbajban” döntik el, kié legyen egy - egy termékeny tengermelléki földdarab. A szabályok mind két család legrátermettebb fia beül egy-egy csónakba, kieveznek a parttól pár mérföldre, majd egy jelre elkezdenek lapátolni, és aki hamarabb teszi rá a kezét egy sziklára, annak a családja birtokolhatja az egész környéket örök időkre.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ulsteri fegyverkezés Carson, a népvezer zaszlókta osztogat Ulster zászlója
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98