Dtum
Login with Facebookk
1914 | Február

A mozgó fénykép csak alantas bohóckodás!

Néhány év előtt még Shakespeare hódító és közönséget vonzó író volt a Nemzeti Szinházban, úgy látszott, a közönség felfedezte magának, megtanulta élvezni szépségeit és levonni műveiből a maga számára a benne rejlő élet-értékeket. A kik ekkor örömmel néztük ezt a jelenséget s közönségünk kulturális szinvonalának emelkedését vártuk tőle, úgy látszik, csalódtunk, mert az érdeklődés hamar megcsappant.

 

A mi közönségünk is belejutott abba az áramlatba, a mely rettenetes pusztítást végez a modern drámairodalomban s szinte évről-évre lejjebb szoritja a szinpad szinvonalát, s múlt nagyszerű műveit hideg közönbösséggel nézi, a modern írók nagyobb erőfeszítéseit, a modern drámai forma kimélyítésére való törekvéseit a legjobb esetben az erkölcsi siker kétes értékű jutalmában részesíti s viszont alacsony színvonalú, merőben szórakoztatásra berendezett dolgokat dédelgető kedvezéssel fogad.

 

Nagyon veszedelmes korába kezdünk érni az irodalomnak és a szinpadi művészetnek. A mai ember annyira el van foglalva az élet gondjaival, idegrendszere annyira fáradt, mire a szórakozáshoz hozzájut, hogy könyvben, szinházban irtózni kezd mindentől, a mi csak valamelyes szellemi erőfeszítést kiván: nem művészi élményeket keres az irodalomban, hanem olyan mulatságot, a mely kellemesen pihenteti napközben folyton túlfeszített idegrendszerét.

 

Az amerikanizmus, a mely a gazdasági, sőt a társadalmi életben is mind nagyobb tért hódít, behatol a szinpadra is és azzal a veszedelemmel fenyeget, hogy amerikai mintára a bohóczkodás szinvonalára süllyeszti azt az intézményt, a mely arra volna hivatva, hogy az emberiség nagy és mindenek között leghatásosabb iskolája legyen s a tömegeket bevezesse a magasabb rendű kultúrértékek élvezni és érteni tudásába.

 

A mozgófénykép hatása is ez idő szerint ezt az irányt szolgálja, a mai mozgófénykép, még nem tudva a saját, természetének megfelelő formákat tervszerűen és tudatosan kialakítani, formáit és eszközeit a szinháztól kéri kölcsön és pedig a maga külsőséges természeténél fogva a szinház alantasabb, selejtes minőségű termékeit veszi mintául, vagy egyszerűen átveszi.

 

Az átlagos mozidráma ma körülbelül azon a szinvonalon áll, mint a legalacsonyabb rendű szinházi termékek s példátlan sikere – sok esetben láttuk már s némely esetekben rá is mutattunk – a szinpadi irodalmat is veszedelmes versenyre csábítja. A szinházak is kénytelenek ennek az általános iránynak meghódolni s olcsó-fajta bazár-árúval kiszolgálni a közönséget, addig, a míg rá nem jönnek, hogy a mozgófénykép ellen az az igazi védekezés, ha mennél jobban különbözni igyekszenek tőle, mennél különbek akarnak lenni.

 

A nemesebb drámai művészet jóformán teljesen az állami szinházakra marad s ezeknek effajta produkcziói is kezdenek afféle hivatalos jelleget kapni, a közönség tudomásul veszi, hogy a színház kötelességet teljesít velük és nem törődik az egész dologgal.

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A motorkerékpár A motorkerékpár
A XX. század a technika, a közlekedés százada. Az óriási...
Egy katona, ki nem akar lőni
Egy nazarénus vallásu szakaszvezető, Rudoszávljev Lázár, volt behíva...
A villamos A villamos
A mint hogy Budapestet el sem lehetne képzelni a várpalota, a...
Amíg egy asszony eljut odáig  - Szederkényi Anna regénye Amíg egy asszony eljut odáig - Szederkényi Anna regénye
Ennek a regénynek az írója jó pár év óta küszködik az irodalommal,...
Verekedés a japán képviselőházban Verekedés a japán képviselőházban
A japán képviselőházban a napokban az ülésszak berekesztése előtt...
Bánky Vilma pesti népszerütlensége Bánky Vilma pesti népszerütlensége
Az elmúlt héten egy filmprimadonna érkezett a távoli Hollywoodból...
Kállay Miklós beszéde Huszton Kállay Miklós beszéde Huszton
A miniszterelnök szoboravató beszédében a hősök emlékének áldozva...
Világparitás felé drágul a búza Világparitás felé drágul a búza
A gabonatőzsdén a mult hét végén ismét megindult a búza rohamos...
NSC – MAFC 1:1 (0:0) NSC – MAFC 1:1 (0:0)
Meglátszott a mérkőzésen, hogy olyan pontokért küzdenek, amelyek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98