Dtum
Login with Facebookk
1914 | Január

A miniszterelnök zágrábi látogatása

Gróf Tisza István miniszterelnök deczember 18-án reggel Zágrábba érkezett s ott töltötte a napot, a horvát politikai személyiségek körében. A miniszterelnök zágrábi időzése ugyan magánjellegü volt, de kétségtelen, hogy nagyban hozzá fog azért járulni a magyar-horvát viszony tisztázásához.
A miniszterelnököt Zágrábban báró Skerlecz Iván, horvát bán fogadta.


Délelőtt kilencz órakor kezdődött a báni palotában a küldöttségek tisztelgése.


A küldöttségek után báró Skerlecz Iván horvát bán ezeket mondta:
- A mint mindenki láthatta, a miniszterelnök úr megérkezése az elképzelhető legnyugodtabb módon folyt le. Lassú tempóban jöttek automobiljaink a palotáig, mindenütt volt közönség, láttak is bennünket, de sehol sem volt a legparányibb izgalom sem. A zágrábiak végtelenül örülnek ennek a látogatásnak és vannak néhányan, a kik tüntetésre is gondoltak, ez egyáltalában nem fontos. Nem lehet mindenki egy véleményen, ezt mi nem is óhajtjuk.


Félhivatalosan jelentik: A miniszterelnök egész zágrábi tartózkodása ép oly méltósággal teljes, mint a mily szivesen bensőséges lefolyású volt, noha több oldalról mindent elkövettek arra, hogy bizonyos zavaró elemek közreműködését vonják be a fogadásba, melyek azonban ez alkalommal semmiféle ellentüntetésre sem voltak kaphatók, a mi kölönben is a közérzéssel ellenkezett volna.

 

Jellemző, hogy még a horvát ellenzék is, a mely pedig a horvát országgyülésen rendkívül éles harczot folytat. a közérzéssel számolva, igyekezett arról gondoskodni, hogy gróf Tisza zágrábi tartózkodása méltóságosan történjék s maga szólította föl párthíveit, hogy a vendégjogot ne sértsék meg. A horvát politikusoknak gróf Tisza István elutazása után tett nyilatkozatai kétségtelenné teszik, hogy az a benyomás, a melyet a magyar miniszterelnök Zágrábban tett, a képzelhető legkedvezőbb.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Tisza István Skerlecz Iván horvát bán Zágráb
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98