Dtum
Login with Facebookk
1914 | Január

Menelik császár halála

1844-ben született, tehát még csak hatvankilencz éves volt, de alig volt ember, a kiről annyiszor terjesztették volna, hogy meghalt. Menelik a legérdekesebb uralkodók egyike volt; nevét annyit emlegették, mint akár Napoleonét vagy Bismarckét. Hosszú éveken át ült a trónon s e hosszú idő alatt nagyon kevés háborút folytatott és minden gondját arra irányította, hogy birodalmában a béke áldásait biztosítsa.


Az elhunyt király pályafutása nagyon változatos volt és sokszor nemcsak trónja, hanem élete is hajszálon függött. Még csak tizenegy éves gyermek volt, a mikor atyjával, Ájlu Malakot akkori trónörökössel együtt atyja ellenségének, Tivadar császárnak fogságába esett. Tivadar megszerette a kedve és jóeszű gyermeket és néhány év mula feleségül adta neki leányát és tábornokká nevezte ki. Húsz évig volt Menelik kénytelen tűrni alárendelt helyzetét és a trónon ülő császárnak hűbéradót fizetni.


De végül rámosolygott a szerencse.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Etiópia
Tánczos G. Károly

Etiópia rendkívül sok, mintegy 80 különböző etnikumát II. Menelik császár egyesítette, akinek sikerült annyira megerősítenie államát, hogy az ellent tudott állni az olasz gyarmatosítási kísérleteknek. 1896-ban legyőzte az olasz csapatokat az aduai csatában. Ezután próbálta tovább fejleszteni országát, bevezette a szekularizált oktatást, javította az infrastruktúrát (posta, táviratok bevezetése).


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98