Dtum
Login with Facebookk
1914 | Július

Automobilizmus és életbiztositás

Az utóbbi időben sajna egyre növekedik az automobil szerencsétlenségek száma.
Még csak nemrég történt, hogy egy előkelő, a székesfővárosban lakó földbirtokost autokirándulás közben halálos baleset érte és most ismét ilyen szerencsétlenség történt. Vasvári Frankel Richárd, a Frankl A. Hermann és Fiai budapesti vas nagykereskedési cégnek beltagja, m. hó 28-án autokirándulásra ment feleségével, hogy Balatonfüreden végignézzék a regattaversenyt. 

A székesfehérvári országuton haladt az autó s féltizenegy előtt közeledtek Kápolnásnyék községhez. A kápolnásnyéki vasuti állomás előtt a vasuti sinpárt keresztezi az országut s ezen a kereszteződésen kellett volna az automobilnak keresztül haladnia. A soffőr talán eltévesztette az utat, vagy a nagy por fellegtől, a melyet egy előttük haladó autó vert fel, nem látta a helyes irányt, azon az uton vezette tovább az autót, a mely szük, kis fákkal szegélyezett uton a kápolnásnyéki vasuti állomáshoz vezet. Itt történt a katasztrófa. A gyors iramban haladó autó az ut mentén levő árokba zuhant s a következő pillanatban a Frankel házaspár és a soffőr kirepült a kocsiból. 

A soffőr és Frankelné hamar feltápászkodott, Frankel azonban egy fának ütődve, az automobil alá került. A soffőr kisegitte Frankelt az autó alól. Feleségével egy véletlenül arra haladó automobilra ült, hogy a községi orvos lakására menjen. 

Frankel Richárdon külső sérülés nyomai nem látszottak, csupán egy kis horzsolás volt a homlokán. Ugy látszott, hogy a katasztrófából egyiküknek sem történt komoly bajuk. Midőn a községi orvos lakására értek, Frankel Richárd nagy fájdalmakról panaszkodott. Felesége nyomban táviratot menesztett férje nagybátyának, Frankel Henriknek, aki báró dr. Herzl Manó professzorral és dr. Ardó orvossal azonnal autón Kápolnásnyékre indult. Fél hétkor érkeztek Kápolnásnyékre, a hol Frankel Richárdot már holtan találták. Herzl tanár megállapitotta, hogy a szerencsétlen ember belső elvérzés következtében halt meg. 

Érdekes, hogy a szerencsétlenül járt, gazdag embernek volt életbiztositása, melyet nem is rég kötött és volt nagyobb összegü balesetbiztositása is. 

Ugyancsak volt életbiztositása az imént emlitett, nemrég szerencsétlenül járt földbirtokosnak is, a ki dúsgazdag ember volt. 

Ebből is látjuk, hogy a gazdagok is mennyire gondolnak az anyagi jövőre és hogy nem mulasztják el azokat a helyes intézkedéseket megtenni, melyek ez irányban korai haláluk esetére szükségesek. 

De hiszen a gondoskodásnak ezen helyes irányát a még magasabb, sőt a legmagasabb körökben is látjuk. Ezuttal csak arra akartunk rámutatni, menyire növeli az automobilizmus a szerencsétlenségek számát, mennyire kell családunknak, szeretteinknek érdekeit körülbástyáznunk.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98