Dtum
Login with Facebookk
1914 | Július

Németország pénzügyi készültsége

A német birodalom gazdasága jól meg van alapozva.
A hochkonjunktura után az üzlet az egész vonalon elcsöndesedett ugyan, de az előző évek fölöslegei révén a vezető vállalatok viszonyai konszolidálódtak és nincsenek olyan nagyarányu kötelezettségeik, amelyek a háboru esetén bekövetkező válságban aggasztó következményekkel járhatnának. 

Az értékpapir-piacon nincsenek nagy függő kötelezettségek.
Remélhető, legalább is a tőkés közönség eddigi magatartása arra enged következtetni, hogy nem fog jelentékeny devalvációt olyan értékekben előidézni, amelyeknek egészséges gazdasági és ipari alapja van. 

A közönség el van arra készülve, hogy átmenetileg csekélyebb lesz az üzleti forgalom és vele rosszabbodni fognak az üzleti eredmények, de a birodalom gazdasági kincsei nem mennek veszendőbe.

A külfölddel szemben Németországnak nincsenek számottevő pénzügyi tartozásai, sőt elég nagy követelései állanak fenn külföldi adósokkal szemben.

A lakosság takarékoskodásának eredményeképpen a pénzkészletek messze meghaladják az előrelátható szükségletet annyival inkább, hogy a számottevő pénzügyi körök már hosszabb ideje tartózkodnak nagyobb, hosszabb lekötöttséget jelentő üzletek átvételétől. 

Ez a helyzetkép sok tekintetben a magyar pénzügyi viszonyokra is áll.
Vezető pénzintézeteink óvatos üzleti politikája olyan nagy tömegű, könnyen folyósítható tőkék fölhalmozását tette lehetségessé, hogy bizton remélhető, hogy a háboruval együtt járó gazdasági válság nem fog nálunk pénzügyi katasztrófát okozni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98