Dtum
Login with Facebookk
1914 | Június

Magyarország – Franciaország 5:1 (1:1)

Üllői-uti pálya – 14000 néző – Biró: Retschury (Bécs)

A mai reprezentativ mérkőzésnek sem a külső képe, sem a hangulata nem volt olyan, mint a minőt a válogatott csapatunk szereplése alkalmából megszoktunk.


A franciák iránt volt érdeklődés nem mozgatott meg oly hatalmas tömeget mint például az osztrák mérkőzés, vagy a minőt az angol válogatott csapat vonzott volna s különösen abban volt elütő a mai nap a reprezentativek igazi napjaitól, hogy hiányzott a mindent átható tömeglelkesedés.

Nem várt a közönség heves küzdelmet s ehhez mérten nyugalomra hangolt idegekkel szemlélte a játékot. A máskor oly nagyszerű jeleneteket teremtő belső láz még akkor sem fogta el, a mikor a francia csapat váratlanul erős ellenfélnek mutatkozott.


A biztonság érzete uralkodott a lelkekben s ezért nem okozott lehangoltságot az első félidő állása és ezért nem keltett emociót a magyar csapat felülkerekedése sem.

A két csapat összeállítása ez volt:
Magyarország. Zsák-Rumbold, Payer-Kiss, Károly, Blum-Rác, Bognár, Pataki, Schlosser, Borbás.
Franciaország. Chavriques-Mathieu, Hanot- Allégre, Barreau, Jourda-Lesur, Bronzes, Jourde, Dussert, Triboulet.

A magyar csapaté a helyváltoztatás joga. Erős tempóban indult a játék s nyomban kitünt, hogy a franciák jobbak, mint gondoltuk.


Perfekt rövid passzokkal vitték előre a labdát és többször megközelítették a magyar kaput, amely előtt azonban a két hátvéd hiusította meg a csatárok befejező akcióit.

Mégis a 4. p.-ben ők szerezték meg az első goalt. Lesur jobbszélsó majdnem a vonalig vitte a labdát, de ott nem centerezett, hanem leadta Brouzes jobb összekötőnek a ki tiszta helyzetben nagy erővel Zsák kapujába lőtte. (0:1)

A magyar játékosok egyre-másra követik el a technikai hibákat és ebben a halfsor jár elől. Végre a 20. p. meghozza a magyarok kiegyenlítő goalját. A sikeres akció csak rövid pillanatokig tartott, Schlossertől Patakihoz kerül a labda, onnan, azonnal Bodnárhoz, a ki tétovázás nélkül a kapuba továbbítja (1:1)

A franciák erélyes támadása majdnem goalhoz vezet. Jourde középcsatár vagy három méterre áll a kaputól, szerencsére azonban a kapu fölé lő. Sok támadást vezetnek a vendégek, goallövői helyzethez azonban csak ritkán jutnak.

A második félidő első percében erős támadás folyik a magyarok részéről. Payer egy szabadrugása egész a kapuelőtérig jut, a hol Schlosser magasra fejel. Schlosser szökteti Bodnárt, a ki azonban két lépésről a kapus kezébe lő.

A 10. p-ben Barreau centerhalf inrándulás folytán néhány percre kiáll. Bodnár lövését a kapus gyönyörüen kornerre menti. A 15.-ben érik el a magyarok 11-es révén a vezető gaolt. Payer lőtte (2:1). A 11-est Bodnárnak kézzel történt ellökése miatt ítélte meg a bíró.

A következő magyar támadást Károly vezeti a ki egyedül viszi a labdát a 6-os vonalig de ott kifulladva a kapu fölé lő. Borbás centerét Bodnár lövi a kapunak, de Mathien hátvéd a kapuvonalról ment. Ez izgató momentumok után a franciák vezetnek támadást, a mely kornert eredményez.

A magyarok sem maradnak adósok, ők is két kornert szereznek, majd a 31. percben pedig Pataki révén a harmadik goalt érik el (3:1). A jeles középcsatár kidribblizve a kifutó kapust a kapuba viszi a labdát. Kiss jobbhalf is megereszt egy hosszu lövést a kapura, amely a kapufélfát érintve jut túl a kapuvonalon.

A 33. percben esik a mérkőzés legizgatóbb goalja. Bodnár a 16-os vonalon, belül nagy ruschel szalad a labdára, a kapus kifut, Hannot hátvéd fellöki Bodnárt, de a guruló labda a kapuba utat talál. (4:1)

Schlosser egy fejese, amelyet Bodnár egy lövése előzött meg, kapufát érint. Ekkor már a francia védelem teljesen ki van fulladva és a magyarok tetszés szerint futják a védelmi sorokat. 42 p.-ben Bodnár az ötödik goalt szerzi meg (5:1) Schlossernek a kapu mellett elment lövésével fejeződött be a mérkőzés.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A francia kapus védése A francia válogatott A francia kapus újabb védése
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Hazafias legyen-e a történelemtanítás? Hazafias legyen-e a történelemtanítás?
Az iskolákról lévén szó, emlékezzünk meg a franczia gimnáziumi...
A kubai lázadás A kubai lázadás
Az amerikaiaknak még mindig sok bajuk van a kubaiakkal, a hol már-már...
Az ismeretlen és a lelki problémák Az ismeretlen és a lelki problémák
Irta Flammarion, fordította Szabó László. A nagyhírű franczia tudós...
Miért sírnak a kisbabák? 2 Miért sírnak a kisbabák? 2
Még egy nagyon fontos dologról szoktak a mai anyák szívesen...
Tréfa, vagy bűntény?
Letartóztatták Drucker Nándor volt kávéháztulajdonost lopás miatt a...
Uj rendszerü repülőgép Uj rendszerü repülőgép
Az aviatika terén ma már egyik rendszer ugyszólván üzi a másikat....
A pártvezetőség győzött a szociáldemokrata párt kongresszusán A pártvezetőség győzött a szociáldemokrata párt kongresszusán
Vasárnap reggel folytatták a szociáldemokrata párt országos...
A főváros leszállitotta az üzemi vezetők óriási fizetését A főváros leszállitotta az üzemi vezetők óriási fizetését
Sipőcz Jenő dr. budapesti polgármester október hó 21-én rendeletet...
Klasszikus evezős verseny alapítása van a megvalósulás küszöbén Klasszikus evezős verseny alapítása van a megvalósulás...
Klasszikus evezős verseny alapítása van a megvalósulás küszöbén. A...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98