Dtum
Login with Facebookk
1913 | Május

A II. svéd-magyar mérkőzés

Magyarország győz 2:0 (0:0)

 

Mindenben szerencséje volt vasárnap délután a labdarugó szövetségnek. Gyönyörü napsütéses tavaszi idő csábitotta a szabadba az emberek ezreit. Nagyon szimpátikus, friss mozgásu, tetszetős játékstilusu volt Svédország válogatott legénysége.

Igazi attrakciónak volt tehát a tanuja az Üllői-uti pályára sereglett 20000 néző. De ami a legnagyobb szerencse volt, a magyar kapu elé érve mindig csődöt mondott az addig pompásan dolgozó svéd csatársor munkája.

Ezzel körülbelül a matchet is karakterizáltuk. Mert a várakozással ellentétben, nagy, szép és hatásos játékot produkált a kék-sárga dresszes svéd csapat.

A magyar csapat lassan jön lendületbe. A passzolgatás nem sikerül, annak ellenére, hogy a svéd védelem eleinte némi bizonytalanságot árul el. Schlosser töri át először a svéd védelmet, a mely korner árán ment.

A magyarok első, szebb támadását Bodnár késziti elő. Weiszhez tolja a labdát, akinek beadását Bodnár magas lövése fejezi be. Majd Borbás passzával Schlosser próbál megszökni, de csak kornert ér el.

A következő perceket a svédek fölnyomulása teszi igazlmassá. A balszélső éles beadása Biró lábáról pattan ki a kapuvonalon, meghozva a svédek első kornerét.

A 22-ik percben lép először munkába Zsák, a ki kifutással szereli le Svenson balösszekötő veszedelmes áttörését.

A 25-ik percben biztosnak látszó goaltól szabadul meg a svédek kapuja. Borbás lefut a kapuvonalig, guritott labdáját Schlosser átlépi, a jó helyzetben lévő Pataki éles lövése pedig a svéd kapus kezében akad meg.

A svédeket Schlosser handse miatt megitélt szabadrugás hozza lendületbe, de a következő percben már a svéd kapu forog veszedelemben.

A svéd kapus Borbás magas labdája mellé üt, a berobbanó Weisz fejelni akar, de elcsuszik és a labda kiperdül a gólvonalon.

Majd Bengston jobbszélső fut le a jobbszélen szép beadását azonban Svenson magasan lövi. Bodnár passzából Weisz vezet támadást, beadását Schlosser fogja, de lövését Törnkvisz jobb back leszereli.

A svéd csatársor baloldalának támadása Janson balszélső gyönge lövésével, a mely a kapu mellett gurul el, végződik. Pataki éles lövése és Gustavson kapus szép védése az első félidő befejező jelenete.

(Második félidő.) A második félidő elején. Schlosser egyéni támadásokkal próbálja a sehogyan sem sikerülő összjátékot pótolni. A 4-ik percben jó helyzetbe is jut, de éles lövését gyönyörüen védi a svéd kapus.

Bodnár foultjáért megitélt szabadrugásból a svédek jutnak támadáshoz, amely Szury melléfejelése révén majdnem veszélyessé válik, de Payer leszereli a lőni akaró Malm jobbösszekötőt.

A 6-ik percben Bodnár kiugrik egy Blumtól kapott labdával, de Berg bal back a lövés pillanatában zavarja és labdája a kapu mellé gurul. Három perc mulva bodnár lövése Gustavson kezében akad meg.

A svédek néhány erélytelen akcióját a 15-ik percben erős magyar támadás követi. Weisz Schlosserhez fejeli a labdát, az Patakinak passzol, a kinek éles lövését a svéd kapus kivédi.

Wichsell jobhalf a kinek a hátán erősen vérző seb támad, rövid időre kiáll. Ennek ellenére a svédek támadnak és a 21-ik percben Svenson lövése Zsák kapuja mellé kerül.

A 25-ik percben a Svensontól kapott labdát Hovander center lövi, de Zsák rávetéssel hatalmába keriti.

A szerencse menthette meg a svédeket a 32-ik percben a góltol. Schlosser lövése ugyanis a kapuból kifutó Gustavson testéről pattan vissza a mezőnybe.

Offside helyzetből Svenson lő a következő percben a magyar kapura, de éles labdáját Zsák gyönyörüen védi.

A svédek perczek óta tartó ostromából Borbás lefutása menti föl a magyar kaput, de beadása Törpkvistről kipattan. Borbás kornere messze hátra Gustavson centerhalfhoz kerül, éppen ugy, mint a következő perczben rugott kornere is.

A magyarok fölényét a lankadó svédek fölött már ez a két, gyors egymásutánban rugott korner is kifejezésre juttatja. A türelmetlenül várt eredmény nem késhetett tehát sokáig.

Borbás passzát Schlosser kapásból lövi, de falsos labdája Herg hátáról lecsuszva Patakihoz kerül, a ki a 41-ik percben éles lövéssel megszerzi az első gólt. (1:0)

A gól után heves támadásba kezdő svéd csapat védelme is előre huzódik. Ezt használja ki Schlosser, a ki Bodnár szép passzával átszökik a védelmen és a kifutó kapus mellett helyezett goalt lő (2:0). Egy perccel ez után a biró sipja a második magyar-svéd mérkőzés végét jelzi.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Jelenet a magyar-svéd meccsből A svéd csapat 1913
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Eldőlt Budapest úszóbajnoksága Eldőlt Budapest úszóbajnoksága
A MAC kétnapos versenyén dőlt el Budapest úszóbajnoksága. A versenyen...
A horogkeresztes hadjárat A horogkeresztes hadjárat
Ignotus Pál első hosszabb lélekzetű műve formája szerint politikai...
Az angol football-liga bajnoksága Az angol football-liga bajnoksága
Az angol football-liga bajnokságáért folytatott küzdelmek április...
Magyarország belépett a háboruba Magyarország belépett a háboruba
Fekete lobogókat lenget a szél a Nagyságos Fejedelem ősi városában....
38 óra alatt a Holdba 38 óra alatt a Holdba
Az embernek már régi vágya, hogy a föld és a víz meghódítása után a...
Földalatti vasút Földalatti vasút
Londonban most nyílt meg a világ legnagyobb és legforgalmasabb...
 Tolsztoj naplója. Tolsztoj naplója.
Tolsztoj naplóit kiadta a pétervári akadémia. Nagy gonddal,...
A Pasics-ellenes demokratapárt győzött a jugoszláv községi választásokon A Pasics-ellenes demokratapárt győzött a jugoszláv községi...
Vasárnap folytak le Belgrádban, valamint Szerbiának és Montenegrónak...
Tegnap este halálra ítélték és nyomban kivégezték Kovarcz Emilt Tegnap este halálra ítélték és nyomban kivégezték Kovarcz Emilt
Izgalmakkal teli, többnapos tárgyalás után a népbíróság Jankó-tanácsa...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98