Dtum
Login with Facebookk
1914 | Május

A XXIV. magyar – osztrák mérkőzés.

Ausztria győzött 2:0 (2:0) arányban.
Práter-pálya. – 22,000 néző. – Biró: Terwogt (Hollandia)

Balul ütött ki a nagy izgalommal várt, sok tekintetben "zavaros előjátéku" magyar-osztrák mérkőzés. A magyar csapat reális, mindenképpen megérdemelt vereséget szenvedett.

Tetézi a kudarcot, hogy 22,000 néző előtt produkált primitiv játékot az a magyar tizenegy, amelyet rettegtek eddig Ausztriában. Nemcsak egy match veszett el tehát tegnap Bécsben, - mert hiszen ez magában véve még nem volna nemzeti csapás – de odaveszett hosszu időre a magyar football sport nehezen szerzett tekintélye és hirvneve is.

Az osztrák csapat klasszisokkal volt jobb a magyarnál, amelynek nem volt egyetlen öntudatos akciója, egyetlen kedvező momentuma sem.

Gyötrelmes volt nézni a magyar csapat vergődését, a csatársor kapkodását, a halfsor céltalan futkosását s ezzel szemben azt a csiszolt stilusu játékot, amellyel az osztrák csapat győzött.
Ez az éktelenül nagy különbség volt a magyar-osztrák matchnek reánk nézve legszomorubb szenzációja.

(I. félidő.)
A 3. percben az osztrákoknak jutott az első goalra-lövés dicsősége. Merz azonban beérte ezzel, mert a labdát a kapunk fölött repült el. A 4. percbe Pataki válaszolt Merz kihívására, de az ő labdája is oda jutott, a hová a Merzé. Az 5. percben Hlavay handse miatt a biró büntető rugást ítélt ellenünk.

A 9. percben ujabb nagy hiba esett a Mészáros rovására: az osztrák goalvonalig levitt labdát idején nem centerezte, hanem addig babrált vele, míg az osztrák backek veszélyeztetett helyzetükben a magyarok térfelére tudták továbbítani.

A 13. p.-ben az osztrák goal előtt tumultus támadt, a mely közben Pataki off side helyzetből a hálóba lőtte a labdát. A biró persze nem érvényesítette azt, de a magyarok mintha a goal ízétől kedvet kaptak volna nagy nekilendüléssel iparkodtak érvényes goal elérésére.

De ami nekik nem sikerült, azt a 19. percben elérték az osztrákok. Fischera Payer mellől megszökve a gyors rush-el előreperdített labdát nagy erővel, de nyugodt biztonsággal a hálóba röpítette (1:0) Zsák semmit sem tehetett ellene.

Az eredmény az osztrákokat heves támadásra lelkesítette. Egyre-másra röpítették labdáikat kapunk felé. A meddő iparkodásuk azonban mintha egy kicsit kimerítette volna őket, mert néhány percre átengedtek valamit a támadásból a magyar csatároknak is.

Az osztrák kapu csak a 31-ik percben jutott ismét veszedelembe, amikor is Taussig szép lövését kellett védenie Plhacknak. A 34 p-ben Braunsteiner lövése a magyar kapu közelébe hozta a labdát, amely körül kavarodás támadt, ami közben Fischera olyan módon, hogy a handsnak és offsidenak a gyanuja is felmerülhet, benyomta a labdát a goalba. (2:0)

A 36. p.-ben Zsák céltalan kifutásával veszélybe hozta a kapuját, de a bécsi csatárok megkímélték attól, hogy könnyelmüségének kárát valja.
A következő percben Zsák jóvátette előbbi hibáját azzal, hogy a fenyegető goallövési helyzetben lévő Fischer lábáról az utolsó pillanatban lekapta a labdát.

A 38. p.-ben ismét veszély fenyegette a magyar kaput, de Braunsteiner nagyon könnyelmüen fogta fel goallövési helyzetét. Egy percre rá Kertész fejeséből majdnem öngoal származott s a félidő utolsó percében is veszély fenyegette kapunkat azáltal, hogy Zsák egy labdát indokolatlanul lábbal védett.

(II. félidő.)
A második félidő kezdetét pontban 5 órakor jelezte a biró sípja. A magyarok akkor a szél irányába kerültek és támadóan léptek fel, de Mészáros, Horváth és Tóth hibájából a legkedvesebb helyzetek kiaknázatlanul maradtak.

A csatárok mulasztását helyrehozandó Blum kisérletezett a goallövéssel és az 5 p.-ben olyan gyors és erős lövést zudított a kapura, hogy Plhack rávetéssel tudta kivédeni.


A 7. percben Payer hibájából osztrákok ujabb támadáshoz jutottak, a miből a javukra szóló korner származott. A 9. percben Braunsteinre gyönyörü lövést intézett a kapunkba. A 10.ik percben pedig Zsák céltalan kifutása teremtett kritikus helyzetet.

A 14. percben Blum kornerre védett. A 17. percben Horváth ot driblizvén ellenfeleit a kapura lőtt, de csak kornert ért el. A következő percben Blum lövése Plhak bravurosan védte, 19. percben pedig Zsákban nyílott alkalom a brillozásra Heinzl lövésének pompás védése révén.

Egymásután két korner esett ezután a magyarok terhére. A 21 p.-ben a magyaroknak jutott a korner-ugrás joga. Ettől kezdve a 41. percig nem történt egyéb nevezetes esemény, mint az hogy akkor Merz off siete goalt csinált. Az utolsó perceket Merz gyönyörü lövései és Zsák ugyanolyan szép védései jellemezték.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A magyar válogatott Az osztrák válogatott Az osztrák-magyar kezdete A mérkőzés első gólja AUT-HUN 2-0 Plhack az osztrák kapus védése
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az eső és a villamosság Az eső és a villamosság
Régóta foglalkoztatja tudós és laikus elméket az a terv, hogy miként...
Kossuth Ferencz körlevele Kossuth Ferencz körlevele
Deczember 13-án Kossuth Ferencz, a függetlenségi párt elnöke, több...
Ma reggel felakasztották Pálffy Fidelt Ma reggel felakasztották Pálffy Fidelt
Pénteken a koradélutáni órákban a népbíróság Késmárky-tanácsa...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
Nem ritka eset, hogy kivált sovány homokon, a gyümölcsfák virágoznak...
Tizezernyi közönség a Nemzetközi vásáron Tizezernyi közönség a Nemzetközi vásáron
A Nemzetközi Vásár első vasárnapján az esősre és hüvösre fordult...
Az északkeleti határ mentén, Uzsok községben, amint ez egyébként évente előfordul, több kiütéses tifuszmegbetegedés történt. Az északkeleti határ mentén, Uzsok községben, amint ez egyébként...
Az északkeleti határ mentén, Uzsok községben, amint ez egyébként...
Ausztria – Magyarország 2:1 Ausztria – Magyarország 2:1
Különvonatok, autóbuszok, autók egész sora vitte Bécsbe a magyar...
Sárosi legyőzte a csehszlovákokat Sárosi legyőzte a csehszlovákokat
Magyarország – Csehszlovákia 8:3 (2:2) A Hungária-úti pálya...
 Ausztrália is magyar zenét kap Ausztrália is magyar zenét kap
Lépten-nyomon olvashatunk szinte a mesékbe illő hírekei arról, hogy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98