Dtum
Login with Facebookk
1914 | Május

Mozgalmak a függetlenségi pártban

A közvélemény érdeklődése a tisztelt Háztól most átterelődött a delegációk termeibe. Ezen a héten is csak egy-két ülése lesz a képviselőháznak, a magyar delegáció külügyi albizottságában azonban már ma megkezdődik a külügyi költségvetés és Berchtold expozéjának vitája.

 

Rendkivül érdekesnek igérkezik ez a vita nemcsak külpolitikai szempontból, hanem azért is, mert bizonyos, hogy e vita alatt egész csomó belpolitikai vonatkozásu kérdés is napirendre kerül. Az ellenzéki vezérek ugyan kijelentették, hogy a vita érdemi anyagát a plenáris, nyilt ülésekre szeretnék hagyni, de mégis elkerülhetetlen, hogy a fontosabb kérdéseket már az albizottságban ne érintsék.


Ilyen körülmények között különösen érdekes lesz Apponyi Albert gróf és Károlyi Mihály gróf felszólalása, mert tőlük várnak végre autentikus nyilatkozatokat az ellenzéknek félig-meddig kutba esett pétervári kirándulásáról és az ujabban tervezett párisi utról. Értesülésünk szerint, ha az ellenzéki delegátusok nem is akarnák ezt a kényes témát már most érinteni, a munkapárt delegátusai – állítólag Tisza egyenes utasítására – szóvá teszik az ügyet és provokálni fogják az ellenzéki delegátusok nyilatkozatát.


A munkapárt általában szeretné felhasználni ezt az alkalmat arra, hogy felpiszkálja a függetlenségi pártban állítólag mutatkozó ellentéteket és Apponyiékat összeveszítse Károlyiékkal. Ezt a célt azonban aligha érik el, mert Apponyi és Károlyi már egymás között megbeszélték annak a nyilatkozatnak lényegét, melyet a delegációban külpolitikai álláspontjukról és a tervezett külföldi utról mondani fognak.

 

Ugyanigy áll a helyzet abban a kérdésben, mely előbb-utóbb, sajnos, mégis aktuálissá válik: Kossuth Ferenc utódlásának kérdésével. A mesterségesen szított ellentétek már elültek. Kossuth Lajos Tivadar állítólagos hazajöveteléről szó le lehet, ami pedig a pártvezetőséget illeti, az teljesen a régi marad. Károlyi lesz az ügyvezető elnök. Appony és Justh továbbra is megtartják eddigi cimüket és méltóságukat. A párt tulnyomó többsége ma már Károlyit ismeri el a tényleges intéző vezérnek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Apponyi Albert és Károlyi Mihály Justh Gyula Kossuth Lajos Tivadar
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98