Dtum
Login with Facebookk
1914 | Október

Auffenberg generális meg a huszárok

Szegedről írják, hogy egy sebesült kapitány, a ki Auffenberg tábornok győztes hadseregéből való, érdekes dolgokat mondott el huszárságunk hősies magatartásáról és arról, hogy hogyan lelkesítette hadseregét Auffenberg generális.


- Felejthetetlen emlékei lesznek életemnek azok a napok, a melyeket Auffenberg hadseregében átéltem. – mondotta a kapitány – Diadalról diadalra mentünk, mindig csak előre. Huszárságunk páratlan vitézséggel harczolt. Honvédhuszáraink megrohantak ágyúütegeket, gyalogságot, lovasságot. Úgy lelkesíteni, bátorítani, buzdítani, mint Auffenberg lovag, azt hiszem, senki sem tud. Az egyik napon például szóról-szóra a következő napiparancsot adta ki:

„Fiuk! Magyar huszárok! Most elmegyünk és a muszka czárt elhozzuk hozzánk vendégségbe. A ki nem akar jönni, az menjen haza!”

Ezt a parancsot minden ezred előtt fölolvasták, a mi a huszárok közt óriási lelkesedést keltett. Egy ízben megesett, hogy a nehéz terepen néhány lovassági ágyút elhagytak a fiuk. Nagyon röstelték az esetet s különösen rosszul estek Auffenberg tábornok szemrehányó szava:
- „Ha vissza nem szerzitek nekem az ágyúkat, ne kerüljetek többé a szemem elé.”
Szomorú képpel oszlottak szét a huszárok, éjfél után azonban lóra kaptak és nekivágtak a sötétségnek. Tudták, hogy merre mentek az oroszok. Reggel kilencz órakor már visszajöttek a huszárok. Magukkal hozták az ágyúkat, sőt szereztek hozzájuk orosz ágyút is vagy negyvenet. Hogy milyen nagy volt az öröm, azt nem lehetett leírni. A fiuk ráborultak a visszaszerzett ágyúkra, ölelték, csókolták a hideg bronzot és körültánczolták. És Auffenberg kibékült a legényekkel….

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98