Dtum
Login with Facebookk
1914 | Október

A tenger titokzatos világa

Homályba vesző időkben, amikor még minden közben uszott, szent borzalommal nézte az ember a tengert. Az örökké hullámzó, végtelen viztömeg, melynek állandó, szinte ritmikus mozgása olyan volt, mint a titokzatos mélység életének lüktetése, visszadöbbentette a még kulturátlan, babonás embert, akit lesujtott a végtelenségnek ez a jelképe, amellyel szemben tehetetlen volt.

 

És aztán, mikor a tenger életének csodáit kezdte tanulmányozni, még jobban elcsüggedt és összezavarodott. Csődöt mondott minden tudománya, mert a növény és állat oly össze-vissza terem a tengerben, hogy a közönséges képzelet, a köznapi megfigyelés nem tud különbséget tenni köztük. A tenger állatai és növényei ugyanis annyira elütnek a megszokott formáktól, hogy könnyen virágnak nézzük a mozdulatlan állatot és állatnak a mozgó növényt.

 

A tintahalnak, például, amely voltaképen nem is hal, fején vannak a lábai, míg a meduzának, amely nem virág, hanem állat, egyáltalában nincs is feje. A tengeri uborka nem uborka, hanem falánk ragadozó: s ugyancsak állat a hidrapolip is, noha zöld szinével megtévesztően hasonlit a növényhez. Ami élet körülöttünk pezseg a szárazon, csak halvány tükörképe annak a gigászi küzdelemnek, mely a feneketlen tengerben folyik a megélhetésért.

 

Ott nyüzsög, kering, uszik a sok undok állat, amelyhez fogható torzalakokat semmiféle fantázia nem gondolhatna ki. Piros testü tengeri csillagok vastag cafatokban hevernek a homokon; amodább vonaglik a tengeri rózsa, nyirkos-fehér, lágy, porcogós, meggörbült testtel; majd ezüstfényü, kékes hal surran át az aranyos, biborszinü florideák levelei közt s egy rózsaszinü testü meduza, lassu, lüktető mozdulatokkal, mintha csak lélegzenék, csöndesen emelkedik fölfelé a smaragdszinü vizoszlopban. A korállok mélységeiből törzsek meredeznek ki, de rajtuk nem zöld levelek nyilnak, hanem falásra éhes polipok narancssárga szájai tátonganak . . .

 

Megszoktuk már, hogy a reggeli mosdásnál nyugodtan használjuk a szivacsot: de hányan gondolnak arra mosdás közben, hogy ez a szivacs szaruszálakból alkotott vázgerince egy egész állatnak, amelynek tagjai, míg éltek, sokkal jobban összetartottak, mint a méhek vagy akár az ember, mert egész életükön át testileg összenőve alkották azt az állatfát, melyet most szivacsnak nevezünk. Kedvesünk koráll-fülbevalójának rózsapiros golyóját kis koráll-ágacska adta, mely valahol a Földközi-tengerben élt s ezer meg ezer apró polipnak a mészváza volt, melyet a parányi állatok maguk épitettek s az összefüggő, közös csonttömegben csatornákon áramlott keresztül a telep valamennyi tagja számára a tápláló nedv, mint közös leves.

 

S még ezen is túltesznek a tenger legmesésebb gyermekei: a meduza-állatok vagy szifonofórák, melyek valóságos uszó virágtörzsek, de nem virágokból, hanem átlátszó, tarka kristályokból.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Amerika nagyipara 25%-kal leszállitotta a munkabéreket és iparcikkeikkel készülnek elárasztani a világot Amerika nagyipara 25%-kal leszállitotta a munkabéreket és...
Amerika, amely buza-áradatával elöntötte a világot, most a...
Három új országos rekord a MAC atlétikai versenyén Három új országos rekord a MAC atlétikai versenyén
A közeledő francia-magyar válogatott mérkőzés és a párisi kiküldetés...
Az Egyesült Államok és a vichyi kormány jegyzékváltása Az Egyesült Államok és a vichyi kormány jegyzékváltása
Az Egyesült Államok kormányának jegyzéke, melyet Hoover amerikai...
Apponyi és Károlyi Székesfehérvárott Apponyi és Károlyi Székesfehérvárott
Bilkey Ferenc esperesplébános bevezető szavai után Károlyi József...
Látogatás Szada Yakkonál Látogatás Szada Yakkonál
A japáni szintársulat itt időzésének utolsó napján, február 28-ikán...
Forradalmi levelek Forradalmi levelek
A világháború kitörésekor - közli a Sozialistische Monatshefte - egy...
Mi a magyar? Mi a magyar?
A könyv, melyet e címmel Szekfű Gyula szerkesztett és a Magyar Szemle...
Üsd, vágd, nem apád! Üsd, vágd, nem apád!
Néhány héttel ezelőtt történt, hogy felvétel közben Ken Maynard, az...
Házeltolás Amerikában Házeltolás Amerikában
Nagyon gyakori eset Amerikában, hogy egy-egy nagy házat más helyre...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98