Dtum
Login with Facebookk
1914 | Szeptember

Megtört a francia offenziva

Budapest, szeptember 20.

A nyugati harctérről, a németek és franciák nagy mérkőzéséről vasárnap kiadott hivatalos jelentés nagyon kedvező hírt közöl. A francia és angol seregek majdnem két hétig tartó offenzivája teljesen kudarcot vallott és a német csapatok most már az egész óriási harcvonalon sikeres támadásba léptek.


Döntőben nagy jelentősége van annak, hogy egy közel kétszázötven kilométeres harcvonalon megindított makacs offenzivát sikerült a németeknek tökéletesen megtörni. Ez az offenziva jelentette a francia-angol csapatok utolsó erőfeszítését, valamennyi még érintetlen erő fölhasználását, a kétségbeesett, alighanem utolsó támadó kisérletet és most, hogy ez az erőfeszítés eredménytelenné vált, hogy a még friss csapatok minden támadása kudarcot vallott, a kéthetes harcokban kimerült szövetségesek kénytelenek lépésről-lépésre hátrálni a minden oldalról Páris felé nyomuló német csapatoknak.


Érthető, hogy ezek után már a francia és angol lapok sem mernek ugy hazudni, mint eddig és a közvetlenül Párist és a még megmaradt francia seregeket fenyegető döntő csapás közeledtére kezdik előkészíteni a közvéleményt a lehető legrosszabbra is.


Németországban természetesen óriási örömmel fogadják a francia offenzíva összeroppanásának hírét. Fokozta ezt az örömet a német hadikölcsön jegyzésének óriási sikere, melyhez fogható valóban nincs a háboruban álló országok történetében. Dicső szövetségesünk megmutatta, hogy nemcsak polgárainak vérével, de minden anyagi áldozattal és nagy siker megdönthetetlen tudatával indult neki ennek a világtörténelmi küzdelemnek.

Berlin, szeptember 20.

A nagy főhadiszállásról szeptemberben 19-én este 9 órakor feladott távirattal a következőket jelentik:
Nyugaton a helyzet általában változatlan. Az angol-francia hadsereget az egész harcvonalon védekezésre szorítottuk. Az erős és sok helyütt egymás mögött több vonalban megerősített hadállások ellen a támadás csak lassan haladhat előre. A támadás keresztülvitele a záróerődök ellen Verduntól délre elő van készítve. Elzászban a mi csapataink a határ hosszában a francia haderőkhöz egészen közel állanak szemben.

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Millerand , az új francia hadügyminiszter Zeppelin Párizs fölött Győzelmi lelkesedés Berlinben
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98