Dtum
Login with Facebookk
1915 | Április

Kis párisi emlékezés

( Levél Szép Ernőnek )

Éppen dominóztunk akkor is, édes Ernőm, amikor te közénk toppantál a Hotel Európa alá, a kicsi bárba. Emlékszel-e az öregedő asszonyra, a bár tulajdonosnőjére s legfőképpen emlékszel-e Carmenra? Ez a spanyolos, dél-francia, talán zsidó nő milyen aggályosan teljesítette a teljesítendőket. Általában hogy sajnáltak és egyszerre utáltak is bennünket a társaságban.

 

A Madame-on, a tulajdonosnőn kívül ugyanis voltak itt még mások nem-különben. Itt volt egy vasúti főkalauz a jeles rivierai vasuttól, a híres P.I.M-tól.

 

Azután itt volt a Carmen barátnője is, az a furcsa és budapesties barna, aki rosszul beszél franciául. Azután ott volt a belga biciklista is, akinek több érme volt, mint mi valaha is szerezhetnénk az irodalomban.

 

A többiek nem voltak jelesek, holott szintén jelentősek voltak s te eltűntél Carmennel. Sejted-e most egészen, hogy milyen szegények, áldozati bárányok, nevetségesek voltunk akkor? Carmenéknak pénzeket adtunk ágyu-szögre s drágán fizettük meg a magunk lenézetését.

 

Talán ma már, nem is volna szabad efélére gondolnunk sem. De jó, hogy gondolunk, gondolhatunk s legalább annyit kérdezhetünk egymástól: és ha élünk? És ha élünk és ha lehet, megint ott leszünk valahol Párisban, a viszontlátásra, édes Ernő.


Ady Endre.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98