Dtum
Login with Facebookk
1900 | Január

Este a boulevardon

Este van, a boulevard képe egészen megváltozik.

A párisi latin faj s a latin nép mind későn fekvő. Mennél délebbre lakik, annál inkább. Madridban egész éjfél után egy óráig nem hallgat el az újságárús gyerekek kiáltozása.

 

A párisi boulevard éjjeli képe legérdekesebb abban az órában, a mikor a színházi előadások véget érnek. A közönség tódul a kávéházakba, egy kis frissítőre. Jobbra-balra, előre-hátra hömpölyög a tömeg, melynek nincs más czélja, mint látni, mégpedig önmagát a tömeget látni.

 

A kávéházak teraszain ülő közönség szemlét tart az előtte elvonulók fölött, ezek meg a bennülőket nézegetik. Olyan érdekes látvány ez, hogy akárhányszor látja az ember, mindig újnak és újnak tűnik föl. Izgató és megnyugtató egyszerre, mint maga az élet színjátéka. A széles terület az utcza két oldala között tele van élettel mozgalommal. A kocsiúton a csillogó fogatok százai robognak, melyek a Bois de Boulogneból sietnek befelé s omnibuszok, melyeknek oldalairól kiabáló hirdetések rínak le. A nyitott kétfogatú, könnyű kocsisa "victoria",- mint mondani szokás, a párisi utcza gondolája - ezrivel sorakozik lassú, majd gyorsabb menetben.

 

A Champs-Elysée felé benne élénken társalgó vagy az útra kikandikáló párok. Egy-egy elkésett katonai csapat is végig vonúl s a közönség azzal a rokonszenvvel nézi, melyet a katonai dicsőségre büszke franczia mindig megőriz hadserege számára. Egy két díszbe öltözött vértes-katona is meg-megjelenik, hazatérve az őrszolgálatból, az elnöki palotából. Nappal is látja az ember a város különböző részeiben ezeket a szép ruhájú vérteseket; azt hinné, valami fontos állami vagy katonai küldetésben járnak, pedig talán csak a meghívókat hordják szét az elnök legközelebbi estélyére.

 

A boulevard legjellemzetesebb része mégis nem az utcza közepe, hanem a gyalogjáró.

Itt látja az ember egész Párist a maga teljes mivoltában jobban, mint akárhol másutt, mondhatni egész Francziaországot, sőt mi több, az egész világot. A kis szatócs, a ki egész nap a boltjában sínylett, kijött a feleségével, hogy friss levegőt szívjon, miután kilencz órakor bezárta üzletét. Vidékiek Normandiának, vagy a Gascognenak jókedvtől és egészségtől sugárzó fiai ép most szállottak le a túltömött vonatról, úgy sietnek a boulevardra sütkérezni a villamos lámpák fényében.

 

Messze a helyőrségekből szabadságra jött katonák élvezik a rég nem látott Párist. Sápadt arczú suhanczok, nyilván az anyai felügyelő szem elől szöktek meg. A Quartier Latin vidám diákjai is elhagyták saját külön boulevardjukat, hogy itt a fényesebben, nagyszerűbben űzzék tréfáikat. Kék blouseos munkások feleségeikkel s még késő órában is néha gyermekeikkel komoly méltósággal ballagnak a diáknép nyomában.

 

A hány csoport, annyi szín és jellemzetesség, együttesen pedig nyugodt, jókedvű és tisztességtudó társaság. A francziáknak akkora érzékük van a dolgokban megnyilatkozó sajátszerűség és a látványosság iránt, mint semmi más népnek a világon. A boulevardot is úgy élvezi, mint valami pompás nagyszabású látványosságot, a melyet egyenesen az ő számára rendeztek. Még a kevésbé díszes alakjai is beilleszkednek az egésznek a képébe.

 

Itt vannak a kávéházak rendes vendégei, a szivarvéggyűjtők, a kik a kávéházban, az utczán, mindenütt fölszedegetik az eldobált szivarvégeket, melyekből megint dohány készül a szegény emberek számára. Ezek bizony meglehetős szánalmas alakok: sovány kiéhezett arczok, rongyos ruhában, - az ember nem szeretne velük éjjel valami félreeső utczában találkozni. S a szükség sokszor rá is hajtja őket a bűnre: különösen tél idején megtelik velük e fegyház.

 

S az anarkhisták, a Ravacholok is ezekből kerülnek ki többnyire, sőt olyanok is, a kik készek egy részeg kocsist leszúrni a Szajna hídján néhány frankjáért, aztán a népgyűlésen a polgári társadalom pusztulását hirdetni s a guillotinera vezető úton a "Carmagnole"-t énekelni. A boulevard az ő vadászterületük, csendes időben itt üldögélnek, beszélgetnek társaikkal, zavargások esetén itt rabolnak, pusztítanak. A ki Párisban forradalmat akar csinálni, az erre a tömegre mindenkor számíthat, mint a mely a zavargást magáért a zavargásért szereti. Ezek is a boulevard talajából fakadt növények.

 

A legismertebb típusa a boulevardnak az újságárús.

A járda egész közönsége azért jött ki, hogy újságot halljon és lásson s a "camelot" látja el anyaggal. Úgy kiabálja éleshangon hírlapját, ennek nevezetesebb czikkeinek czímét, mintha élete függene tőle, hogy ép azt az egy számot eladja. S kapkodják is a lapokat, ha még annyi volna sem lenne elég, kivált nevezetesebb események idején.

 

Ugyancsak újságot árul a sok kioszk is - szintén tiszta párisi intézmény - melyben csak épen annyi hely van, hogy az elárúsító elfér benne, a többi mind tele van újsággal. Napilapokon kívül minden egyéb időszaki kiadvány kapható: illusztrált rémregények füzetein egy nőgyilkos hadonász véres kezével, e mellett a legújabb divatlap karcsú, merev hölgyalakjai páváskodnak elfödve a legújabb politikai röpiratok sárga vagy vörös czímlapjait; illusztrált hetilapok, havi füzetek halommal hevernek jobbra-balra, zűrzavaros összevisszaságban csak az elárúsító öregasszony tudja kiválogatni, melyik micsoda.

 

Éjfélkor a boulevardon végződnek be a szórakozások, melyeket Páris nyújthat, ide jön ki a közönség a zenés kávéházakból, cabaret-ekből, hacsak nem akar kissé jobban kirúgni a hámból.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Athletáink a kontinens legjobbjai Athletáink a kontinens legjobbjai
I. minősítő futam: Minegan (6) 1., Rowley (1 1/2) 2., Speidl (9 1/2 )...
A nagy pör esküdtjei A nagy pör esküdtjei
A szegedi Haverda-pör országszerte nagy érdeklődést keltett. A...
Dohnányi (mint zongoraművész) Dohnányi (mint zongoraművész)
Dohányi Ernő idei hangversenysorozatát Beethoven zongoraversenyeinek...
Fedák és Aknay amerikai tragédiájának rémregénybe illő részletei Fedák és Aknay amerikai tragédiájának rémregénybe illő...
Vasárnap este Budapestre érkezett Csepreghy Erzsi színésznő, aki...
Ir-skót rugbymérkőzés Ir-skót rugbymérkőzés
A londoni ir és skót labdarugócsapatok rugbymérközése. Igen érdekes...
Rövidek Rövidek
Vasárnap Stojadinovics jugoszláv miniszterelnök és külügyminiszter...
Üvegből készült bútorok Üvegből készült bútorok
A mindennapi használati tárgyak gyártásában az üveg ma már...
Osztrák önkény az állatkivitel kapcsán Osztrák önkény az állatkivitel kapcsán
A kivitel szempontjából a gabonánál ma már sokkal fontosabb az...
Hitler ma utazik haza Olaszországból Hitler ma utazik haza Olaszországból
Római politikai körökben vasárnap egyetlen beszédtárgyuk az a két...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98