Dtum
Login with Facebookk
1915 | December

A béke ügye a magyar és a német parlamentben

A harmadik háborus ülésszakra egybehivott képviselőház a nemzeti becsület parancsoló következményihez simulva: a históriai időknek megfelelő, szolemnis módon kezdte meg tárgyalásait. A napirenden levő felhatalmazási javaslat eminenter bizalmi kérdés lévén, az ellenzék természetesen ezuttal is szigoru birálat tárgyává tett a kormány politikáját.


Az ellenzék felelősségre vonta a kormányt a szállítási visszaélések és az élelmezési mizéirák terén felhangzó panaszok miatt. Erősen támadta a cenzura szigorát; azonkivül pedig Károlyi gróf határozati javaslata alapján sok szó esett a választójogi reformról is.


Ámde a képviselőket, az országot és a tárgyalásokat minden bizonnyal feszült figyelemmel kisérő külföldet is azok a nyilatkozatok és azok az autorativ kijelentések érdekelték leginkább, amelyekből ország- és világszerte tájékoztatást véltek nyerhetni a béke közeli eshetőségei felől. Őszinte hazafias örömmel konstatálhatjuk, hogy a magyar parlamentben elhangzott nyilatkozatok, ha nem is elégítették ki a békeoptimisták várakozását s nem hirdették pozitiv formában a béke gyorsütemű közeledését, ujabb bizonyságát végiggondolt békeóhajának. A francia, az angol és az olasz parlamentek mostani visszataszító értelmi és lelki zürzavara mellett a magyar képviselőház tárgyalásai, egy nemesebb kultura, az értelmi felsőbbség és államférfiai bölcsesség lebilincselő képét mutatják.


Nagy dolog, hogy a nemzet legnevesebb emberei ismét egymásra találtak. Még Károlyi Mihály gróf is azon volt, hogy felszólalásával lehetőleg alkalmazkodják a históriai helyzethez, jóllehet a mult nagy hibái miatt csak nagy kerülővel közelítette meg ezt a célját. Rakovszkyt hébe-korba elragadta a temperamentum, de igazolására szolgál, hogy ezuttal nemcsak egyéni indulatának, hanem – miként nyugodtabb formában Serényi gróf és Szterényi József – tömegérzelmeknek is volt szószólója.


Csütörtöki felszólalásában Apponyi még csak fokozta a magas szinvonalon mozgó vita jelentőségét és értékét. Andrássy és Tisza beszédjeiről felesleges a dicséret hangján szólani. E beszédek napok óta a művelt világ birálata alatt állanak. Ez a világszerte megnyilatkozó elismerés többet mond minden ujságcikknél. Sok tekintetben ellentétes érvelés ellenére is valósággal kiegészítette egymást Tisza és Andrássy beszéde.


Mindaketten abban konkludáltak, hogy a békének megvannak már a tárgyi feltételei, ámde hiányzanak még a megfelelő szubjektív előfeltételek.


Bethmann – Holiwegnek a Reichstagban elhangzott két rendbeli felszólalása – eltekintve a tisztán német vonatkozásu részektől – megerősítése és szankcionálása a magyar miniszterelnök nagyjelentőségű kijelentéseinek. Nevezetes körülmény, hogy mindakét államférfiunak a fejtegetései oda konkludálnak, hogy minél tovább halasztja az entente diplomáciája a becsületes béke kérését, annál nagyobb árt lesz kénytelen fizetni a háboru prolongálásáért. A győztes központi hatalmak most is készek szóba állani a békét kereső entete-tal.


Véleményünk szerint ennek az eshetősége csak akkor fog beállani, ha legalább egyikét az ellenünk szövetkezett nagyhatalmaknak sikerül alaposan tönkre silányítania. A gallipoti kudarc, Belgium veszte, Szerbia bukása, francia départementok megszállása nem ingatta meg az entente épületét. E kétségtelenül jelentős eredményekkel csak az épület ablakait sikerült betörni és kiemelhettük az ajtókat meg a kapukat, ámde a mestergerendák és a tűzfalak érintetlenek maradtak. Csak ha az egyik nagyhatalmat: Franciaországot, Oroszországot avagy Angliát sikerül végérvényesen megverni s ennek következtében roskadozni és omladozni kezd a ma még szilárdnak mutatkozó épület, fognak az omladozó romokból felcsillámlani a születendő béke szubjektív és objektív feltételei.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Parlament A Reichstag.
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98