Dtum
Login with Facebookk
1915 | December

A béke ügye a magyar és a német parlamentben

A harmadik háborus ülésszakra egybehivott képviselőház a nemzeti becsület parancsoló következményihez simulva: a históriai időknek megfelelő, szolemnis módon kezdte meg tárgyalásait. A napirenden levő felhatalmazási javaslat eminenter bizalmi kérdés lévén, az ellenzék természetesen ezuttal is szigoru birálat tárgyává tett a kormány politikáját.


Az ellenzék felelősségre vonta a kormányt a szállítási visszaélések és az élelmezési mizéirák terén felhangzó panaszok miatt. Erősen támadta a cenzura szigorát; azonkivül pedig Károlyi gróf határozati javaslata alapján sok szó esett a választójogi reformról is.


Ámde a képviselőket, az országot és a tárgyalásokat minden bizonnyal feszült figyelemmel kisérő külföldet is azok a nyilatkozatok és azok az autorativ kijelentések érdekelték leginkább, amelyekből ország- és világszerte tájékoztatást véltek nyerhetni a béke közeli eshetőségei felől. Őszinte hazafias örömmel konstatálhatjuk, hogy a magyar parlamentben elhangzott nyilatkozatok, ha nem is elégítették ki a békeoptimisták várakozását s nem hirdették pozitiv formában a béke gyorsütemű közeledését, ujabb bizonyságát végiggondolt békeóhajának. A francia, az angol és az olasz parlamentek mostani visszataszító értelmi és lelki zürzavara mellett a magyar képviselőház tárgyalásai, egy nemesebb kultura, az értelmi felsőbbség és államférfiai bölcsesség lebilincselő képét mutatják.


Nagy dolog, hogy a nemzet legnevesebb emberei ismét egymásra találtak. Még Károlyi Mihály gróf is azon volt, hogy felszólalásával lehetőleg alkalmazkodják a históriai helyzethez, jóllehet a mult nagy hibái miatt csak nagy kerülővel közelítette meg ezt a célját. Rakovszkyt hébe-korba elragadta a temperamentum, de igazolására szolgál, hogy ezuttal nemcsak egyéni indulatának, hanem – miként nyugodtabb formában Serényi gróf és Szterényi József – tömegérzelmeknek is volt szószólója.


Csütörtöki felszólalásában Apponyi még csak fokozta a magas szinvonalon mozgó vita jelentőségét és értékét. Andrássy és Tisza beszédjeiről felesleges a dicséret hangján szólani. E beszédek napok óta a művelt világ birálata alatt állanak. Ez a világszerte megnyilatkozó elismerés többet mond minden ujságcikknél. Sok tekintetben ellentétes érvelés ellenére is valósággal kiegészítette egymást Tisza és Andrássy beszéde.


Mindaketten abban konkludáltak, hogy a békének megvannak már a tárgyi feltételei, ámde hiányzanak még a megfelelő szubjektív előfeltételek.


Bethmann – Holiwegnek a Reichstagban elhangzott két rendbeli felszólalása – eltekintve a tisztán német vonatkozásu részektől – megerősítése és szankcionálása a magyar miniszterelnök nagyjelentőségű kijelentéseinek. Nevezetes körülmény, hogy mindakét államférfiunak a fejtegetései oda konkludálnak, hogy minél tovább halasztja az entente diplomáciája a becsületes béke kérését, annál nagyobb árt lesz kénytelen fizetni a háboru prolongálásáért. A győztes központi hatalmak most is készek szóba állani a békét kereső entete-tal.


Véleményünk szerint ennek az eshetősége csak akkor fog beállani, ha legalább egyikét az ellenünk szövetkezett nagyhatalmaknak sikerül alaposan tönkre silányítania. A gallipoti kudarc, Belgium veszte, Szerbia bukása, francia départementok megszállása nem ingatta meg az entente épületét. E kétségtelenül jelentős eredményekkel csak az épület ablakait sikerült betörni és kiemelhettük az ajtókat meg a kapukat, ámde a mestergerendák és a tűzfalak érintetlenek maradtak. Csak ha az egyik nagyhatalmat: Franciaországot, Oroszországot avagy Angliát sikerül végérvényesen megverni s ennek következtében roskadozni és omladozni kezd a ma még szilárdnak mutatkozó épület, fognak az omladozó romokból felcsillámlani a születendő béke szubjektív és objektív feltételei.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Parlament A Reichstag.
Cikk-ajánló
Gazdasági érdekellentétek Gazdasági érdekellentétek
Március 7-én a Pesti Lloyd-társulat népes nagygyülést tartott a...
Egy igazi hős
A debreczen-nyíregyházai vasutí vonalon ritka bátorsággal mentett meg...
De versek iródnak De versek iródnak
Köszönöm, fiuk, hogy fiatalok vagytok s olyan verseket küldtök...
Színes mozgófényképek Színes mozgófényképek
A kinematographia technikája az utóbbi években nagy haladáson ment...
Haig, a somme-i mészáros Haig, a somme-i mészáros
Rideg, katonáival nem sokat törődő vezetőnek számított, aki korántsem...
A tervgazdaság egyensúlya A tervgazdaság egyensúlya
A kapitalizmust a történelem nagyobb távlatából a többi között azért...
Israels József  (1824-1911) Israels József (1824-1911)
Az e napokban elhunyt Israels Józsefnek pályafutása érdekesen tükrözi...
Székely Éva új rekordot úszott 200 méteren Székely Éva új rekordot úszott 200 méteren
A bajnokság második napjának eredményei közül Székely Éva 200 méteres...
Erdőpusztító havazás Erdőpusztító havazás
A Selmeczbánya város tulajdonában levő fenyőerdőkben a mult hónapi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98