Dtum
Login with Facebookk
1915 | Február

A tábori telefon

Müszaki csapataink fontos szolgálatot teljesitenek a harctéren: ők gondoskodnak a tábori telefon felállitásáról is. A harctéren nélkülözhetetlen a telefon, mert ennek segitségével érintkeznek egymással leggyorsabban a csapatparancsnokok. A lövészárkok, a tüzérségi hadállások és a parancsnokságok mind össze vannak kötve telefonnal, akárcsak a városokban az irodák és hivatalok.

 

A modern technika tehát a harctéren is segitöjévé lesz az embernek. A müszaki csapatok állandóan uton vannak a harctéren és nagy gyorsasággal teljesitik a rájuk rótt feladatokat. Utakat nyitnak a csapatok elött erdőkben, sziklás helyeken, hidakat vernek folyósokon, hegyszakadékok felett s megteremtik a telefondrótok lerakásával az összeköttetést az egymástól legtávolabb eső lövészárkok között is.

 

Sokszor megtörténik, hogy ellenséges golyózáporban helyezik el fákon vagy a földön a telefondrótokat s e közben maguknak is harcolniuk kell, hogy munkájukat befejezhessék és megóvhassák az ellenséges járőrök támadásaitól. A modern háboruban rendkívül nagy fontossága van a gyors hirszolgálatnak s ezért a telefon szinte nélkülözhetetlen.

 

A lövészárokban a csapatparancsnok telefonon kapja meg az utasitásokat a magasabb parancsnokságoktól s az ágyugolyók lecsapódását figyelő tüzérek is telefonon tudatják egymással megfigyeléseik eredményét. A derék müszaki katonák szekereken és automobilokon viszik magukkal a tábori telefon felszereléshez szükséges eszközöket és bámulatos gyorsasággal dolgoznak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98