Dtum
Login with Facebookk
1915 | Június

Román-magyar kapcsolatkeresés

Tisza István miniszterelnök már 1913/1914 fordulóján, tehát még a háború kitörése előtt kísérletezett a román-magyar kapcsolatok rendezésével. Románia ekkor hivatalosan a központi hatalmak szövetségese, így a kapcsolatok rendezése elsősorban az országon belül, magyar többség és román kisebbség viszonyára vonatkozott.

 

Az akkori tárgyalási szándék nem hozott eredményt: Tisza ajánlata a román vezetőknek kevés, a magyar politikai elit számára túl sok volt. (Egyébként iskola, nyelvhasználat, sajtó, gyülekezési jog kérdéséről folytak viták).

1914 őszén a román-magyar kapcsolatok javítása új dimenziót kapott. Tisza nem akart új ellenséget a déli és orosz fronton is lekötött Monarchiának. Az osztrák vezető körök és a német szövetséges is pártolta a tárgyalásokat, hasonló megfontolásból. Tisza a téli javaslatokhoz képest késznek bizonyult tovább lépni.

 

A nyelvhasználat mellett a választójog kérdését is tárgyalási alapnak tekintette. A román fogadtatás eleinte kedvező volt. Tisza fontosnak tartotta az időzítést: ha vereségek idején kerül nyilvánosságra a kezdeményezés, azt a partnerek a gyengeség jelének látják. Végül Tisza novemberben a kedvezőtlen katonai helyzet ellenére nyilvánosságra hozta a levélváltást.

1914. decemberétől azonban új fejlemény jelent meg: az Octavian Goga költő által vezetett román nacionalista mozgalom meghirdette a Romániával való egyesülés programját. A román nacionalista, irredenta törekvések és a magyar nacionalista úri ellenzék kereszttüzében Tisza törekvése ellehetetlenült.

 

Hogy volt-e egyáltalán történelmi esély a román-magyar viszony megjavítására az ország integritásának elve alapján, avagy a román nemzeti egység szükségszerű és kikerülhetetlen fejlemény – ez ma már eldönthetetlen kérdés. Tisza kezdeményezése mindenesetre, bár elkésett, tiszteletre méltó.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98