Dtum
Login with Facebookk
1915 | Június

ATLETIKA – Magyarország ifjúsági bajnoksága

A délelőtt záporeső és az annak nyomán támadt borongós idő sok nézőt riasztott vissza az Üllői-uti sporttelep felkeresésétől, mert a nézők száma – alig 500 – messze alul maradt a várakozáson. Pedig valóban nagyobb közönséget érdemelt meg a viadal, a mely a mai rendkívüli viszonyok között az atletika clou-jának tekinthető.

A bajnoki viadal az aránylag csekély számu közönségtől eltekintve, a külsőségek tekintetében kiválóan sikerült. A mint várható volt a MASz-tól, a rendezés, a versenyek gyors és zavartalan lebonyolítása a megszokottan mintaszerű volt. A külsőségeken kívül a verseny belső sportbeli értéke is számottevő.

Különösen áll ez az ügyességi számokra, a melyek egytől-egyig mind igen respektábilis eredménynyel végződtek. A futószámok időeredményei azonban nem állanak arányban ifjusági futóink legjobb képességével.

 

Ez főleg azon mulott, hogy Kászonyi Géza (MAC) és Varga Antal (MTK) megosztották egymás között az összes futószámokat s nem arra törekedtek, hogy jó eredmények emeljék a bajnokságuk értékét, hanem az előző bajnokságban főleg azt ambicionálták, hogy az utóbbi bajnokságra kellő erőt takaritsanak meg.

A tervük jól bevált: a 100, 200 és 400 méteres bajnokságot Kászonyi, a 800 és 1500 méteres bajnokságot Varga nyerte meg. Kászonyitól egyébként senki sem vehette volna el a három bajnokságot, ellenben meghíusítható lett volna Vargának az 1500 méteres bajnokságban elért második győzelme.

 

Jobb taktikával, forszírozottabb tempo-csinálással Benedek János megverhette volna az előző 800-as versenytől még bizonyos fokig fáradt Vargát, a ki így is csak alig két méterrel hagyta maga mögött a helytelenül finisre menő Benedeket.

A magasugrásban Pesti Egyed (FTC) és Zsolt Géza (FTC) egyaránt 1.75 métert ugorva, kitűnő ifjusági eredményt értek el.

A rudugrásban Békési Mihály 3.20 métert ért el, a mi a legjobb eddigi ifjusági eredménynek volna minősíthető, ha a rudugró-mércének nem lett volna szabálytalan léctartó szöge.

A harmadik ugró szám is az FTC jeles ugrógárdájának sikereit növelte. Árokszállási Béla (FTC) váratlanul megnyerte a távolugró bajnokságot Aczél Pállal, a verseny favoritjával szemben, a ki a győztes eredményét jóval meghaladó ugrásainál hátraeséseivel játszotta el az esélyeit.

Az ügyességi számok közül a sulydobás-bajnokság szinte szenzációs meglepetéssel szolgált. Rossnyai Ferenc (MTK) eddig teljesen ismeretlen nevű fiatal atléta, aki ezuttal indult először versenyben. szinte tökéletes derékmunkával 11.26 méteres kiváló ifjusági eredményt ért el.

Ha a csatár-köz kellő kihasználását elsajátítja, méltó utóda lehet a nagy magyar sulydobóknak. Mint érdekessége említjük még meg, hogy Rozsnyai Mudin Imre tanítványa.
A diszkoszvetésben is jobb eredményt ért el Földváry Géza (MAC), mint a milyen az eddigi idei súlydobó versenyek után várhattunk.

A bajnokságok az egyesületek között így oszlottak meg: MAC 4, FTC és MTK 3 – 3. A BEAC a rá nézve kedvezőtlenül alakult körülmények folytán kénytelen volt a második helyezéssel beérni.

Részletes eredmények:
100 méteres síkfutás. Bajnok: 1. Kászonyi Géza MAC 11.8 mp. 2. Perényi Gyula FTC. 3. Kóczy István MAC. 1 méterrel nyerve, fél méterrel harmadik.

Magasugrás. Bajnok: 1. Pesti Egyed FTC 1.75 m. 2. Zsolt Géza FTC 1.75 m. 3. Békési Mihály FTC 1.65 m.

Sulydobás. Bajnok: Rozsnyay Ferenc MTK 11.26 m. 2. Szilágyi Mihály BEAC 10.01 m. 3. Perényi Gyula FTC 9.90 m.

400 méteres síkfutás. Bajnok: Kászonyi Géza MAC 55 mp. 2. Besnyő Gusztáv BEAC. 3. Berki László FTC 6 méterrel nyerve. 1 méterrel a harmadik.

Távolugrás. Bajnok: Árokszállási Béla FTC 6.27 m. 2. Aczél Pál BEAC 6.23 m. 3. Komlós Miksa BEAC 6.04 m.

800 méteres síkfutás. Bajnok: Varga Antal MTK 2 p. 10.6 mp. 2. Fehér Lajos BEAC. 3. Magyar Jenő MTK 20 méterrel nyerve, öt méterrel a harmadik.

Diszkoszvetés. Bajnok: Földváry Géza MAC 32.61 m. 2. Zsolt Géza FTC 30.73 m. 3. Rozsnyay Ferenc MTK 29.44 m.

200 méteres síkfutás. Bajnok: Kászonyi Géza MAC 24.4 mp. 2. Molnár Vince MTK. 3. Kóczy István MAC, 1 méterrel első, ugyanannyival harmadik.

Rudugrás. Bajnok: Békési Mihály FTC. 2. Enyedi Gusztáv MAC. 3. Csapó Lajos DTE.

1500 méteres síkfutás. Bajnok: Varga Antal MTK. 2. Benedek János BEAC. 3. Szigeti Jenő FTC.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Varga Antal Kászonyi Géza Földváry Géza
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Még a szabók is panaszkodnak... Még a szabók is panaszkodnak...
A magyar szabóiparosok vasárnap országos gyülést tartottak és ezen...
A Newyork Times szerint már ismerik a Lindbergh – bébi gyilkosait A Newyork Times szerint már ismerik a Lindbergh – bébi...
Szerdán délben tartják az ünnepélyes gyászszertartást, amely utján a...
Nem az angol király veje, hanem annak öccse lett öngyilkos Romseyben Nem az angol király veje, hanem annak öccse lett öngyilkos Romseyben...
A késő délutáni órákban óriási izgalmat keltett az egész városban az...
Országos tanszerkiállítás Országos tanszerkiállítás
Régi gondolat valósult meg harmincz évi tervezgetés után. Midőn...
A kávésok óriási murit csináltak a napokban A kávésok óriási murit csináltak a napokban
A kávésok óriási murit csináltak a napokban a czukorelosztás miatt,...
Hogy utazik a magyar király? Hogy utazik a magyar király?
Erre mifelénk ugyan, sajnos, nem jár mostan. Borús a politikai...
FTC – KAC 4:0 (1:0) FTC – KAC 4:0 (1:0)
A KAC boldogabb éveiben a legizgalmasabb mérkőzések közé tartozott...
Az Újpest 3:0-ra verte a Slaviát és megnyerte a genfi tornát Az Újpest 3:0-ra verte a Slaviát és megnyerte a genfi tornát
A magyar bajnokcsapat, az Újpest újabb nagy dicsőséget szerzett a...
A II. osztályú bajnokság döntője: 33 Football Club - Rákos Szt. M. Sp. T. A II. osztályú bajnokság döntője: 33 Football Club - Rákos Szt. M....
A két egylet reváns-mérkőzése, melyet joggal tekinthetünk a II....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98