Dtum
Login with Facebookk
1915 | Május

Örmény holokauszt

Kis-Ázsia keleti részén az ókor óta éltek örmények: az első ország a történelemben, amelyik felvette a keresztény hitet. A török uralom a középkorban különadóval (haradzs) sújtotta a birodalomban élő keresztényeket, máskülönben azonban nem üldözte őket, és erőszakosan nem térítette az iszlám hitet sem közöttük. Az egykor egybefüggő területen élő örménység csak északon maradt meg kompakt etnikai tömbben, másutt szórványjellegű volt, törökökkel, azerbajdzsánokkal és kurdokkal keverten élt.

A modern nacionalizmus megjelenése a birodalomban az örmény kisebbséget és a török többséget egyaránt érintette. Az örmények nem kívántak kiszakadni a birodalomból, de bizonyos közigazgatási és liberális reformok iránti igényt megfogalmaztak.

 

A török nacionalizmus vagy épp nyílt sovinizmus elsősorban nem a külföld, hanem a birodalmon belüli kisebbségek, így épp az örmények ellen irányult. Az 1890-es években – egy örmény felkelés elfojtása után – kb. háromszázezer örményt mészároltak le a birodalomban.

Az első világháborúban Enver pasa jelentése vezetett az örmények elleni gyűlölet ismételt fellángolásához. Noha negyedmillió örmény volt a török hadseregben, Enver szerint az örmények az oroszokkal szimpatizálnak, árulók. 1915. április 24-én 250 örmény értelmiségit tartóztattak le és végeztek ki.

 

Ezzel vették kezdetüket a szörnyűségek. Több mint másfélmillió örményt gyűjtöttek össze. Részben Szíriába kívánták kitelepíteni őket (a cél a sivatagi Deir ez Zur városa) részben, később, Kelet-Anatólia területén koncentrációs táborokba gyűjtötték őket. A történtek „jogalapját” az Ideiglenes Kitelepítési Törvény adta.

Az örmény menetoszlopok élelmezéséről a török állam nem gondoskodott. Török katonák és civilek gyakran megöltek, bántalmaztak, megkínoztak, megerőszakoltak örményeket. Az éhezés, a menetelés halálos fáradtsága és a közönséges gyilkosságok, mészárlások tömege másfélmillió örmény életét oltotta ki. A borzalmak súlypontja az 1915-ös évre esett, de még 1916-ban is voltak öldöklések.

Az örmények elleni gyűlöletben a konkrét ürügy mellett szerepet játszhatott a vallási különbség, de a társadalmi munkamegosztásban elfoglalt hely különbsége is: míg a törökök jobbára földművesek és állattenyésztők, az örmények felülreprezentáltak a kézművesek és gyáriparosok, kereskedők között. Helyzetük így némileg az európai zsidóságéhoz hasonló.

Az örmények tömeges meggyilkolása az antanthatalmak, a semlegesek és a központi hatalmak közvéleményében is nagy felháborodást váltott ki. (Legfeljebb utóbbiak tiltakozása a katonai szövetség miatt lanyhább volt, de egykorú forrásokból kiderül a németek, osztrákok, magyarok döbbenete, felháborodása is.) Az Egyesült Államokban közadakozással 110 millió dollárt gyűjtöttek össze az éhező örményeknek.

A mészárlások büntetlenek maradtak. A hivatalos Törökország a szörnyűségek puszta tényét is tagadta, tagadja. Az örmény holokausztról nyilatkozó török értelmiségiek, így Orhan Pamuk Nobel-díjas író a nacionalisták gyűlöletének tárgya és puszta élete sincs biztonságban. A holokauszt fogalma a második világháború alatti zsidó vészkorszakra vonatkozóan született meg.

 

A magunk részéről nem vagyunk hívei e fogalom indokolatlan kiterjesztésének a történelem más (egyébként éppúgy elítélendő ill. szolidaritást érdemlő) tömeges terrorcselekményeire. Úgy véljük azonban, az örmény tragédia az egyetlen, amelyre ez a fogalom bátran alkalmazható, mert az örmények tömeges elpusztítása sok hasonlóságot mutat a későbbi zsidó tragédiával.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Örmény népirtás - az első a XX. században Örmény holokauszt
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98