Dtum
Login with Facebookk
1914 | Október

A jótékonycélú magyar – osztrák válogatott mérkőzés

Magyarország – Ausztria 2:2 (0:2)

Üllői-ut – 12.000 néző. – Bíró: Fehéry Ákos.

A jótékonyság angyala lebegett ma délután az Üllői-uti pálya felett s örömteli szívvel állapíthatta meg, hogy helyén van a mostani nehéz időkben a football, a tömegeket mozgásba hozó nagy erő is. Ünnepnapja sportunknak a magyar-osztrák mérkőzés mindig, de sokszorosan az volt ma, amikor a jótékonyság gyakorlásának fölemelő érzése ülte meg a közönség lelkét.

A sport szempontjából nem mondhatjuk sikerültnek a mérkőzést, mert hisz megtörtént a ritka eset, hogy pályánkon nem tudtuk legyőzni az osztrák csapatot, mégis footballsportunk történetének legérdekesebb lapjaira került a mai nap. A pálya 12.000 főnyi közönségéből ország világ megtudhatta, hogy labdarugó sportunk oly erős vár, amelyet még a háboru sem tud ledönteni.

Ünnepi aktus nyitotta meg a mérkőzést. A pálya közepén fölállott játékosokhoz Festetics Géza gróf Budapest alpolgármestere szép beszédet intézett német nyelven, majd megtette az ünnepi kick-offot. A mérkőzésről, amelynek jövedelme felerészben a magyar, felerészben az osztrák Vörös kereszt és országos segítő-bizottságnak jut, alábbiakban adjuk a részleteket.

Öldöklő iramban folyik a játék az első negyed órában, emlékezetünkbe idézvén a régi izgalmas osztrák-magyar mérkőzéseknek a képét. A gyors és sürü magyar támadások az ügyeskezü Bode kapusnak sok dolgot adnak.

A felbuzdulás azonban csak ideig-óráig tart s hamar felváltja a kapkodó és önző egyéni játék. A csatároktól sorra elszedik a labdát, a halfsor pedig végtelenül gyenge játékkal nem képes az összeköttetést a csatársorral fenntartani. Ezzel ellentétben a bécsiek nyugodtan és számítással dolgoznak, s ennek az eredménye az élvezetes összjátékban kifejezésre is jutott.

A kitünően dolgozó két szélső észszerű beadása, a középcsatárnak kellő időben történő beadásai pedig hullámzóvá és élvezetessé teszik játékukat. A halfsor, élén a brilliáns Hais középfedezettel, kitünően oldja meg a rábízott feladatot. Schlosser első lövését Bode könnyen védi, ugyancsak biztosan szereli le Studnicka egy veszélyes támadását Zsák. A 11. p. –ben az osztrákok kornerhez jutnak, de Kiss az utolsó másodpercben kivédi König lövését.

Gyönyörü lövése volt később Swatoschnak is. A magyarok is gyors egymásutánban küldik a lövéseket a bécsi kapura, de a résen levő Bode biztosan ment. Studnicka veszélyes lövését Zsák kornerre védi.

A 36. p-ben Krzal a pálya közepéről lefut és centerezett labdáját Studnicka goallá értékesíti (0:1). Bodnár leadásából Pócz egy biztosnak látszó goalt hibáz.

A 45. p.-ben a magyarok kornert érnek el, a következő támadás azonban a bécsieket hozza frontba és Swotosch gyönyörü lövéssel éri el a bécsiek második goalját. (0:2).

A második félidő meghozta a sikert a magyar csapatnak is. Játékosaink összeszedték magukat, az impulzust az erőteljesebb és ambíciós játékhoz azonban a közönség adta meg, amely igen lelkesen buzdította a fiukat. Az erélyesebb játék mindjárt a 9. p.-ben eredményt hozott, amikor is Schlosser leadásából Pócz az első goalt lőtte (1:2).

Utána ujból a magyaroké a támadás, de Bode szerencsésen le tudja kapcsolni a lövésre kész Bodnárt. Klement beadásából a közönség tomboló lármája közt Schlosser a 27. percben a kiegyenlítő goalt éri el. (2:2).

A magyarok támadása kornert hoz, majd Wondrak szép lövését teszi Zsák ártalmatlanná. A magyarok egymásután két kornerhez is jutnak. Az utolsó negyedórában mindkét részről erélyes játék folyik a vezetésért, amely kis szerencsével mindegyik félre döntést jelenthetett volna, de Studnicka jó helyzetből elhibázza a lövést, viszont Schlosser ragyogóan szép lövését Bode fogja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Apróságok Apróságok
Vasárnap este a csillogó karácsonyfa alatt tartják meg eljegyzésüket...
Peltzer dr. világrekorddal legyőzte Lowet az angol bajnokságban Peltzer dr. világrekorddal legyőzte Lowet az angol bajnokságban
Egy újabb kellemetlen tapasztalattal lettünk gazdagabbak az idei...
György király halálküzdelme György király halálküzdelme
A kenti herceg és a canterbury érsek megérkezett Sandringhambe....
Uj rendszerü repülőgép Uj rendszerü repülőgép
Az aviatika terén ma már egyik rendszer ugyszólván üzi a másikat....
A föld körülutazása
A A föld körülutazására egy embernek, még ha soha sem kellene is...
Burián gróf üzenete Burián gróf üzenete
Burián gróf üzenetet küldött a magyar és osztrák miniszterelnöknek....
Evezős túra a Tisza eredetétől a Dunáig Evezős túra a Tisza eredetétől a Dunáig
A Hunnia Csónakázó Egyesület öt tagja, név szerint dr. Pelz István,...
Ambrus Zoltán Ambrus Zoltán
Hatvan esztendős volna a Mester, kire a tanítványok elfogódottságával...
A tokiói nagy földrengés A tokiói nagy földrengés
Japán, amely most vívja élet-halálharcát az angolszász hatalmakkal,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98