Dtum
Login with Facebookk
1915 | Március

Mennyi ágyut vesztettek az oroszok?

A drezdai ‹Nachrichten› irja: Hetek óta tudjuk már, hogy Oroszország nemcsak municzióban, hanem ágyúban is hiányt szenved. Annak a körülménynek, hogy a mazuri téli csatában ismét háromszáz ágyúját vesztette el, következménye az, hogy nemcsak a 10. hadsereg megsemmisülése következtében fölszabadult ágyúkat nem lehet már más orosz csapatok rendelkezésére bocsátani.

 

Föl kell ugyanis tennünk, hogy az orosz hadsereg ágyúinak egy nagy részét ebben a kilencz napos csatában a mi tüzérségünk szétlőtte. Ha ehhez hozzászámítjuk a sértetlenül a mi kezünkbe került háromszáz ágyút és megfontoljuk, hogy az orosz hadsereg nagy ágyúhiánya következtében a 10. hadsereg állománya aligha volt már teljesen tökéletes, akkor föltehetjük, hogy a csekély csapatmaradékok már csak nagyon kevés ágyút vihettek el magukkal.

 

Az a kérdés már most, hogy állandó nagy hadizsákmányunknak milyen befolyása van az orosz fölszerelésre és hány ágyúval rendelkezik még Oroszország. Igaz ugyan, hogy Oroszország Amerikából több millió rubelért ágyúkat kapott és hogy Japánország is ágyúanyaggal támogatta Oroszországot.

 

Mindez azonban csak csekélység az orosz hadsereg irtózatos nagyságával szemben. Oroszországnak békében 4434 tábori ágyúja volt, azonkivül az orosz hadsereg 444 könnyü tábori taraczkkal és 64 nehéz tábori taraczkkal rendelkezett. Minden orosz hadtestnek 96 tábori ágyúra, nyolcz nehéz és tizenkét könnyü tábori taraczkra, valamint négy darab tíz czentiméteres ágyúra van szüksége. Azonkivül 138,000 kilogramm puskaporra van szüksége. Háborúban természetesen még jóval nagyobb a szükséglet, már csak azért is, mert Oroszország csak nehezen gondolhat a pótlásra. Kelet-poroszországban az oroszok 1000 ágyut és gépfegyvert vesztettek el, a pózeni harczokban körülbelül 300 ágyút, az osztrákok több, mint 100 ágyút vettel el tőlük. Ez már 2000 ágyú, a mihez még hozzá kell számítanunk azt a sok ágyút, a mit az oroszok futásuk közbe megsemmisítettek.

 

Az ágyúban való veszteségeket, ha már ekkora, természetesen Amerikából, vagy Japánországból érkező pótlóanyaggal nem lehet kiegyenlíteni. Ehhez jön még a municzióban való rengeteg veszteség, a mely magában Kelet-Poroszországban akkora volt, hogy két évre elegendő lett volna három hadtest számára. Mindebből az következik, hogy ha Oroszországnak van is még elég katonája, de nincs már elég ágyúja a csapatok fölszerelésére. Ezen segíteni kész semleges amerikaiak is csak nagyon keveset változtathatnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
BKE - Sparta 6:0 (1:0, 2:0, 3:0) BKE - Sparta 6:0 (1:0, 2:0, 3:0)
A mérkőzés erős BKE-rohamokkal indul s a második percben máris...
Plehve orosz belügyminiszter meggyilkolása Plehve orosz belügyminiszter meggyilkolása
Az a bombamerénylet, melynek Plehve orosz belügyminiszter esett...
Volt tuszok a gyüjtőfogházban-József Ferenc főherceg és egykori fogolytársai meglátogatták börtönüket Volt tuszok a gyüjtőfogházban-József Ferenc főherceg és egykori...
Azok a politikai tuszok, akik a proletárdiktatura idején a...
Géptüdő, a pneumatikus kamra Géptüdő, a pneumatikus kamra
Aki asztmában, tüdőtágulásban, hörghurutban vagy hasonló bajban...
Szubvenció vagy apanázs? Szubvenció vagy apanázs?
A tengerhajózási vállalatok, elsősorban az Adria, a háboru egész...
Paul-Boncour megalakította kormányát Paul-Boncour megalakította kormányát
Paul-Boncour feladata adva volt: kormányát azon az alapon kellett...
Szökés az aradi vár börtönéből Szökés az aradi vár börtönéből
Az aradi vár katonai börtönéből április 4-én éjszaka megszökött két...
A japán iparról A japán iparról
Itt tartózkodásunk alatt a japán hadikikötő arzenálját kivántam...
Művészet és szépség
A művészet, kultúrtörténet, szexuális pszichológia, erotika,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98