Dtum
Login with Facebookk
1915 | Március

A Dardanellák

A Dardanellák egy hetven kilométer hosszú, négy és másfél kilométer között váltakozó szélességü vizi-út, úgynevezett tengerszoros, a mely az egyetlen kijáró a Fekete-tengerről az Égei-tengerre és a többi tengerekre. A Dardanellák mindkét partja török birtok, tehát a tengerszoros ura Törökország, a melynek ez a szoros annál becsesebb, mert vele együtt jár Konstantinápoly birtoka és mert, ha a Dardenellákat elzárja, akkor európai Oroszországnak nincs útja a tengerek felé. Akkor az orosz hajók be vannak zárva a Fekete-tengerbe.


Fontosságának megfelelően a Dardanellákat a parton erődök és ütegek egész sora, a vizben pedig rengeteg tengeri akna védi. E védőművek és fölszerelések elrendezője legutóbb Limpus angol tengernagy volt, a kit a balkáni háború után a "barát" Anglia tanácsára a török kormány bizott meg az egész török tengeri haderő megszervezésével. Ez a Limpus tengernagy volt az, akit a mostani háború kiütésekor Enver basa, az új török hadügyminiszter azonnal elcsapott, mert kiderült, hogy a török hadihajókat szándékosan megrongáltatta és az aknákat úgy helyeztette el a tengeren, hogy azok az ellenséges hajókban semmi kárt nem tehettek volna.

 

Ezt azok a német tengerésztisztek leplezték el, a kiket Enver basa kivánságára a német kormány küldött Konstantinápolyba és a kik aztán az egész török haderőnek újjászervezését szárazon és vizen a kezükbe vették. Anglia iszonyúan megsértődött akkoriban és dühösen és fenyegetőzve követelte az angol admirális visszavevését és a németek eltávolítását. A felelet erre az volt, hogy Törökország kardot rántott, hozzánk csatlakozott, szent háborút hirdetett a hatalmas sereget indított útnak, hogy a tőle elrabolt Egyiptomot az angol iga alól fölszabadítsa.


Február végén az a szenzácziós esemény történt, hogy egy angol és franczia hadihajókból álló óriási flotta jelent meg a Dardanellák előtt és irtózatosan heves ostromot kezdett, a gránátok ezreit röpítve a partok felé. Ezt az óriási flottát ugyanaz a Limpus admirális vezette, a kit a török kormány a Dardanellák megerősítésével megbizott és ezért búsásan megfizetett. Limpus tengernagy azonban, a ki azt hitte, hogy a Dardanellák védőművei úgy maradtak, a hogy azokat ő fölszerelte, ép oly keservesen csalódott, mint a milyen gyalázatos volt a vállalkozása.

 

A németek tökéletesen átszervezték és nagyszerüen megerősítették a tengerszoros védelmét, úgy, hogy a támadó flotta gránátjai már üres állásokat csapkodtak, ellenben török ágyúgolyó zápora hullt az angol és franczia hajókra egész váratlan helyekről. A támadások teljes kudarczczal jártak, de egy csomó angol és franczia hadihajó, köztük Anglia legnagyobb óriási hajója oly súlyosan megsérült, hogy a csatavonalból ki kellett állniuk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Hol kapható mezőgazdasági munka? Hol kapható mezőgazdasági munka?
Az Országos Gazdasági Munkaközvetítő Iroda (V., Kossuth Lajos-tér 11....
A „gépszív” csodálatos teljesítményei A „gépszív” csodálatos teljesítményei
Ha valamilyen esemény kikerülhetetlenségét akarjuk hangsúlyozni, azt...
A trónörököspár gyilkosait Csehországba vitték A trónörököspár gyilkosait Csehországba vitték
Egy gráczi hir szerint Princzipet és Cabrinovicsot, a trónörököspár...
A meggyilkolt Turcsán (Mágnás) Elza ékszerei A meggyilkolt Turcsán (Mágnás) Elza ékszerei
Mostanában árverezték el a tragikus sorsu leány hagyatékát, amelyben...
Bethlen debrceni beszéde Bethlen debrceni beszéde
Holnap lesz egy esztendeje, - kezdte gróf Bethlen István – hogy...
Bethlen Kecskeméten száll szembe a fajvédőkkel Bethlen Kecskeméten száll szembe a fajvédőkkel
Az egységes párt szabadelvü szárnyának képviselői alig győzték...
Churchill angol pénzügyminiszter nyilatkozik a frankhamisitásról Churchill angol pénzügyminiszter nyilatkozik a frankhamisitásról
Winston Churchill miniszter, Anglia egyik legsulyosabb szavu...
Miért savanyú a főtt gyümölcs? Miért savanyú a főtt gyümölcs?
Mindenki tapasztalta már, hogy a megfőtt szilva, kajszinbaracz,...
A cseh-tótok Temesvármegyében A cseh-tótok Temesvármegyében
Cseh-tót agitátorok járták be Trencsérvármegyét, hogy eltérítsék a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98