Dtum
Login with Facebookk
1915 | Március

A Dardanellák

A Dardanellák egy hetven kilométer hosszú, négy és másfél kilométer között váltakozó szélességü vizi-út, úgynevezett tengerszoros, a mely az egyetlen kijáró a Fekete-tengerről az Égei-tengerre és a többi tengerekre. A Dardanellák mindkét partja török birtok, tehát a tengerszoros ura Törökország, a melynek ez a szoros annál becsesebb, mert vele együtt jár Konstantinápoly birtoka és mert, ha a Dardenellákat elzárja, akkor európai Oroszországnak nincs útja a tengerek felé. Akkor az orosz hajók be vannak zárva a Fekete-tengerbe.


Fontosságának megfelelően a Dardanellákat a parton erődök és ütegek egész sora, a vizben pedig rengeteg tengeri akna védi. E védőművek és fölszerelések elrendezője legutóbb Limpus angol tengernagy volt, a kit a balkáni háború után a "barát" Anglia tanácsára a török kormány bizott meg az egész török tengeri haderő megszervezésével. Ez a Limpus tengernagy volt az, akit a mostani háború kiütésekor Enver basa, az új török hadügyminiszter azonnal elcsapott, mert kiderült, hogy a török hadihajókat szándékosan megrongáltatta és az aknákat úgy helyeztette el a tengeren, hogy azok az ellenséges hajókban semmi kárt nem tehettek volna.

 

Ezt azok a német tengerésztisztek leplezték el, a kiket Enver basa kivánságára a német kormány küldött Konstantinápolyba és a kik aztán az egész török haderőnek újjászervezését szárazon és vizen a kezükbe vették. Anglia iszonyúan megsértődött akkoriban és dühösen és fenyegetőzve követelte az angol admirális visszavevését és a németek eltávolítását. A felelet erre az volt, hogy Törökország kardot rántott, hozzánk csatlakozott, szent háborút hirdetett a hatalmas sereget indított útnak, hogy a tőle elrabolt Egyiptomot az angol iga alól fölszabadítsa.


Február végén az a szenzácziós esemény történt, hogy egy angol és franczia hadihajókból álló óriási flotta jelent meg a Dardanellák előtt és irtózatosan heves ostromot kezdett, a gránátok ezreit röpítve a partok felé. Ezt az óriási flottát ugyanaz a Limpus admirális vezette, a kit a török kormány a Dardanellák megerősítésével megbizott és ezért búsásan megfizetett. Limpus tengernagy azonban, a ki azt hitte, hogy a Dardanellák védőművei úgy maradtak, a hogy azokat ő fölszerelte, ép oly keservesen csalódott, mint a milyen gyalázatos volt a vállalkozása.

 

A németek tökéletesen átszervezték és nagyszerüen megerősítették a tengerszoros védelmét, úgy, hogy a támadó flotta gránátjai már üres állásokat csapkodtak, ellenben török ágyúgolyó zápora hullt az angol és franczia hajókra egész váratlan helyekről. A támadások teljes kudarczczal jártak, de egy csomó angol és franczia hadihajó, köztük Anglia legnagyobb óriási hajója oly súlyosan megsérült, hogy a csatavonalból ki kellett állniuk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Szennyes-e a főváros levegője? Szennyes-e a főváros levegője?
Régi panasz, hogy Budapest levegője füstös, kormos és káros...
Nepenthes-kancsók
Legújabban P, van Oye vizsgálta meg Nepenthes melamphora Reinu,...
Szeged polgármestere nyilatkozik az alföldi metropolis gazdasági újjáépítéséről Szeged polgármestere nyilatkozik az alföldi metropolis gazdasági...
Erőteljes ütemben indult meg Szeged gazdasági fejlődése. Az...
Krúdy Gyula -  A betyár álma Krúdy Gyula - A betyár álma
A bírálót ez a könyv Krúdy munkásságának egészével állítja szembe,...
Eddig 3720 külföldi zsidó hagyta el Olaszország területén Eddig 3720 külföldi zsidó hagyta el Olaszország területén
Hivatalosan jelentik, hogy az olasz zsidó rendelet értelmében március...
Kuropatkin mint békeapostol Kuropatkin mint békeapostol
A londoni „Daily Telegraph”, a melynek Pétervárról...
Páris, a szép városok királynője gránáttűzben áll Páris, a szép városok királynője gránáttűzben áll
A mondat igy szörnyüséget jelent, szörnyű, hogy egy szép városnak...
Sárközi György versei
A Rémület egykor kitalált egy zörgőcsontu, nyurga Halált, egy sárga...
A czárné nem fogadja a szerb királynét A czárné nem fogadja a szerb királynét
Kétségtelen, hogy a Vuics-kormány azért mondott le, mert a szerb...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98