Dtum
Login with Facebookk
1915 | Szeptember

Hogyan készül a menázsi?

Hej én édes jó Istenem, de nagy és komoly dolog is az a menázsi.
Nemcsak az éhes katonának, akinek ugyancsak korogva várja a gyomra, amig a menázsi megérkezik és egyszerre más szinre festi az egész világot, hanem nagy dolog a menázsi a legkomolyabban is, minden tréfán kivül és kevés olyan igazán komoly gondja van akár a legeslegfelsőbb hadvezetőségnek is, mint az, hogy minden katonának minden pillanatban meglegyen a maga szükséges menázsija.

Mert nem volt igaza mégse egészen a néhai való derék Montecuccoli tábornoknak, hogy három dolog dönti el a háborut, pénz, azután pénz és harmadsorban megint csak pénz. Ugyancsak szeretnők látni Montecuccoli generális urat, hogy mi az ördögöt csinálna akár a világ valamennyi pénzével is a háboruban, ha nem lenne például sehol a teremtett országban, de még a hetedhét vármegyében sem semmi vágómarha, amit megvehetne a hires pénzéért.

A pénz csak akkor minden, ha van mit megvenni rajta, háboruban nem a pénz a nagy müvészet, hanem az, hogy elegendő legyen minden olyan anyagból, amit a pénzen meg lehet venni és amire a hadseregnek van legelső sorban mulhatatlanul szüksége. 

Nagy és komoly tudomány a hadseregek ellátásának müvészete és nem utolsó diadala a mi hadvezetésünknek az a mintaszerü tökéletesség, amellyel a hadseregek ellátásának, egyszóval a menázsinak a kérdése szervezve van.

A magyar katona menázsija sohasem hiányzik és a harctereken is vidáman müködnek a vágóhidak, amelyek persze nem olyan nagyon tökéletesen, mint a nagyvárosok csodálatos fölszerelésü, mesteri vágóhidjai. Hanem azért a menázsi csak ugy elkészül a harctéri vágóhidakon is. 

Erős katonakezek fogják le a még eleven menázsit és a szakértő mészáros bárdja egyetlen csapással végez a hatalmas vágómarhával. Akkor azután csak gyorsan a földarabolással és a főzéssel, hogy ne sokáig készüljön az a várva várt menázsi, hanem mennél hamarább odakerüljön, ahová való, az éhes katonagyomrokba. 

Nagy a mulatság a harctéren, ha disznóölésre kerül a sor.
Mert bizony van a harctéren disznóölés is. Nincs az a kitünő hazai, ami jobban izlene a katonának, mint az a friss disznótor, amelyiknek az áldozatait ott ölik le a szeme láttára a szabad mezőn és rendeznek belőle olyan disznópörkölést, hogy a legnagyobb békeidőben és a legmagyarabb portán se különben.

A harctéri vágóhidnak két érdekes jelenetét mutatjuk be és egy háborus disznótort.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vágóhíd a harctéren: egyetlen hatalmas csapás Vágóhíd a harctéren Disznótor a harctéren
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98