Dtum
Login with Facebookk
1916 | Augusztus

A politika eseményei

Az augusztus 9-én megkezdődő parlamenti életre készülődnek már a pártok. Az Apponyista függetlenségi párt kihirdeti, hogy augusztus 8-án kedden este hat órakor értekezletet tart. Ezt megelőzően ugyanazon a napon délután 5 órakor az elnöki tanács ülést tart. Az elnöki tanácsot tudniillik ami miatt a pártban annyi baj volt azután is megtartották. A tanács tagjainak a száma Károlyiék kilépése miatt megapadt, de valószinüleg ki fogják egészíteni.


Az előkészülethez tartozik hogy az ellenzéki pártok által az adójavaslatok tárgyalásának előkészítésére kiküldött együttes-bizottság vasárnapi és hétfőn ülést tart, és ezen az ülésen a Károlyi-párt megbizottai is rész vesznek. A bizottság az adójavaslatok módosítását tüzte ki céljául s a módosítási terveket átadja Teleszky János pénzügyminiszternek és eképpen kisérletet tesz kompromisszium létesítésére és a javaslatok sima letárgyalására, amire nézve Teleszky pénzügyminiszter a legutóbbi összejövetelen kifejezte óhajtását és a lehetőséghez képest hozzájárulásra való hajlandóságát.


Az ellenzék azt is kérte, hogy ezeket az adójavaslatokat ne napi nyolc órás üléseken tárgyalják mert a galoppban való tárgyalás lehetetlenné teszi, hogy egyes felmerült módosításokat megbeszéljék egymással, hanem térjenek vissza a napi négy órás ülések rendszeréhez. A pénzügyminiszter és a kormány eddig még nem járult hozzá a kivánsághoz.


A napirendi tárgyakon kívül a legnagyobb érdeklődést természetesen a külpolitikai és harctéri kérdések felé irányul. Első lesz gróf Károlyi Mihály, aki ezeket az uj párt nevében szóváteszi, hogy megcáfolja a külföldi és különösen a román lapokban róla megjelent hamis hireket.

 

Nincs kizárva, hogy Tisza már ekkor reflektálni fog, de ha ez nem is történik meg, bizonyos, hogy Tisza az első ülések valamelyikén ismertetni fogja ugy a harctéri, mint a külpolitikai helyzetet, pártok körében ma azt beszélték, hogy az első interpellációs ülésnapon interpelláció lesz a román kérdésben is és Tisza ez ügyben nagyjelentőségü nyilatkozatot fog tenni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98