Dtum
Login with Facebookk
1916 | December

D. R. P.

Ez a rejtélyes három betű az a vörös posztó, amely az angolok szemét vérdühvel boritja el már évtizedek óta s amely végre is ebben a förtelmes világháboruban érte el rettenetes lobogását. A három betű azt jelenti, hogy az a tárgy, amelyen ez diszlik „német birodalmi szabadalom”. Tessék csak végignézni a világ bármely részén található gépek özönén, a legtöbbnek az oldalán ott diszeleg ez a három betű, büszke hirdetőjeként a német ipar töretlen erejének.

 

Az itt látható gépet nevezhetjük motoros kotrónak, mozgó kotrónak, de még mielőtt ismertetném, el kell mondanom, hogy ez a gép ma lövészárkokat ás. Fedezékeket készit, hogy a szó köznapi értelmét is alkalmazzuk, ezt a civilgépet is besorozták. Ide is méltán rá lehet tenni a D. R. P. betüket. Hogy tehát az angolok minden erejükkel azon vannak, hogy ezt a három betüt letöröljék, s helyébe a P. I. E. (Patented in England) betüket irják, nem csodáljuk, csak borzadunk a módtól. Tehát a lövészárok gyártógép, amint a kép is mutatja első pillanatra megegyezik a már többféle formában bemutatott különböző rendeltetésü kotrógépekkel. Lényeges eltérés abban látható, hogy elsősorban nem keresztirányu, vagyis oldalkotrást végez, másodszor, hogy helyéből elmozdul, harmadszor, hogy sin nélkül megy, negyedszer, hogy kotrás közben is halad. Ezek a tulajdonságok máris mindent megmagyaráznak, az álló kotróval szemben való hadi alkalmazását pedig megértetik. Lássuk csak müködését.

 

A gép a középtájon látható gerendás, fogas elliptikus forgó testén nyugszik. Amint ez a gördülő mozgását végzi, az egész gép tovamozdul helyéből. Elől látható két kis kerék. Ezek az irányitás, valamint egy egyensuly céljait szolgálják. A gép haladásában nem kell épitett út, ez a nőtt terepen, még ha süppedékes is, árkon, bokron, emelkedésen, nedves, vagy köves talajon is egyforma könnyedséggel megy, az elsüppedéstől a gerendás, fogas, széles gördülő test megvédi.

 

A géptestet a gördülő bordákon, mint nyugvó ponton fel lehet emelni s ilyenkor a gép mintegy a „hátsó lábára” áll. Ezzel a mozgással át tudja dobni magát még akadályokon is. Már most előrehaladáskor a hátsó részen lévő kotrórudon elhelyezett kotró lapátok belemélyednek a talajba, fölemelik a kikotort földet, bedobják a gép hátsó részén lévő szekrénybe, a honnan a két láncrudon függő oldallap segélyével a kikotort földanyag az árok két szélére hull.

 

A kotrólapátokat tartó ferde tartóemelése, vagy sülyesztése adja meg a kotrás mélységét. Ha már most csak harminc centiméteres kotrómunkát veszünk számitásba, s egymásután három ilyen kotrógépet helyezünk el, készen van a kilencven centiméteres árok, amely lövészároknak, gyors takarásnak bőségesen elegendő. A lövészárok készitőgép tehát az emberi munkát végzi el minden nehézség nélkül. Béke időben ez a gép a vasutépitő munkáknál, mint árok kiásó, egyszersmind töltéskészitő gép nyert alkalmazást.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Merénylet az Egyesült-Államok elnöke ellen Merénylet az Egyesült-Államok elnöke ellen
Buffalóban, Éjszak-Amerika egyik nagy városában szeptember 6-án...
Háromszáz árdrágítás ügyében folyik a vizsgálat Háromszáz árdrágítás ügyében folyik a vizsgálat
A valutaügyészség detektívjei az elmúlt napokban végigjárták a...
Érdekességek a parafáról,  Pérignon páter találmánya Érdekességek a parafáról, Pérignon páter találmánya
A fiatal tölgy kérge, amelyet még nem hámoztak, az úgynevezett hím...
A rendőrség keresi Ruzics ügyvédet A rendőrség keresi Ruzics ügyvédet
A Ruppert Rezső nemzetgyülési képviselő interpellációja révén nagy...
Az aczélsinkészités Az aczélsinkészités
Való, hogy a felületes néző előtt jelentéktelenebbnek látszó...
Kölcsey Ferenc Kölcsey Ferenc
Kerecsényi ott kezdi Kölcsey-tanulmányát, amikor a fiatal debreceni...
Tiso németebb akar lenni a németeknél Tiso németebb akar lenni a németeknél
London az új szlovák kabinet kinevezésétől azt reméli, hogy ezzel a...
A Don-kanyarulatban megindult a szovjet téli offenzivája A Don-kanyarulatban megindult a szovjet téli offenzivája
Az európai keleti arcvonalon megélénkültek a harcok. Minden jel arra...
Az állásháború
A lövészárok fedezékében rejtőző, géppuskával vagy gyorstüzelő...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98