Dtum
Login with Facebookk
1916 | Január

A hónap rövidhíreiből

A puhafa drágulása

A Standard magyar fatermelők rt., az erdélyi puhafatermelők kartelje, január hó 3-iki kelettel uj árjegyzéket adott ki, melyben megszabott árak az utolsó, október 18-iki árjegyzékbelieknél 12 százalékkal magasabbak.

A puhafa termelése szinte legyőzhetetlen akadályokkal jár a munkáshiány és a fuvarozó eszközöknek majdnem abszolut hiánya miatt, de meg a mostani abnormális időjárás, főleg a sok esőzés is akadályozza a produkciót olyannyira, hogy az jelentékenyen redukálódott és semmiképpen sem tud az egyre nagyobbodó kereslettel lépést tartani.

Ha a viszonyokban rövidesen változás nem áll be, – pedig erre alig van kilátás – erősen érezhető puhafahiányra kell elkészülve lennünk. 


A parafin-kartel megujitása

A petroleum-finomitók között tárgyalások folynak a parafin-kartel megujitása dolgában. A most fennálló megegyezés 1911-ben létesült és 1916. április 30-án jár le. 


A szerb bankjegyek értéke

A szerb nemzeti bank, mely most Szalonikiban székel, közhirré teszi, hogy bankjegyeit névértékük 70%-ában mindenkinek likvidálja.

A jegybank egyidejüleg felhatalmazást nyert arra, hogy Párisban kincstári jegyeket csináltathasson, melyekért Franciaország 100 frank=138 dinár arányban garanciát vállal. 


A központi hatalmak uj rézbányái

Egész behozatalunk megszüntetéséből legnagyobb veszedelemmel a rézhiány fenyegetett. Annál örvendetesebb, hogy ujabban ebben a tekintetben is változás állott be. Oebeke német mineralógus kutatásai alapján már hivatalos közök figyelme is ráterelődött a bajor Rheinpfalz réztartalmu érceire. Oebeke szerint feldolgozásuk elég gazdaságos volna és tekintélyes mennyiségü rezet eredményezne.

Tekintélyes rézforrásra tettünk szert Szerbiában, a Morava völgyében, amelyet a bolgárok elfoglaltak. Ezen a területen belga és francia tőkével már néhány év óta fejlesztették a bányákat. Jelenleg naponta 20-30 tonna rezet tudnak termelni.

Még bővebb forrásaink vannak azóta, hogy Törökországgal közvetlen érintkezésbe jutottunk. Az Argana-Moden bánya Kisázsiában, Diabekir mellett, Törökország leggazdagabb rézbányája, sőt egyike a világ legbővebb telepeinek. Még angol lapok is elismerik, hogy ez a bánya annyi rezet szolgáltat, amennyi hadicélokra elég. De Kis-Ázsiában más vidékeken is vannak réztelepek, tehát szövetségünk hadiszükséglete biztositva van. 


A szén-árak emelése Ausztriában

Az osztrák kereskedelmi miniszteriumban a napokban értekezlet volt a szénárak tárgyában. A szénkereskedők azt kivánták, hogy a kormány járuljon hozzá ahhoz, hogy a szénárak január 15-től kezdve 30-40 fillérrel felemeltessenek.

Az áremelést azzal indokolják, hogy a felsősziléziai szén ára a márkakurzus emelkedése következtében augusztus óta tonnánkint 26,35 K-val drágult. A kereskedelmi miniszter döntése néhány nap mulva várható.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Kartell
Szabóné Fricska Anna

A tőkés csoportok együttműködésének legegyszerűbb (és legnépszerűbb) formája a kartell.


A kapcsolatban lévő csoportok, vállalatok teljesen önállóak, egymástól függetlenek maradnak, viszont a gazdaság működésének néhány területére megállapodást kötnek. Így valósulhat meg árakban, a piac felosztásában vagy a termelés mennyiségében az együttműködés.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98