Dtum
Login with Facebookk
1911 | Július

Petróleum-kartel megalakítása

A petróleum-kartel megalakítását célzó tárgyalásokat julius 15-én befejezték azzal az eredménynyel, hogy a Magyar petróleumipar rt., a Vacuum Oil Company érdekkörébe tartozó, néhány kisebb felsőmagyarországi és galiciai finomitó kivételével az érdekelt vállalatok mind csatlakoztak a kartelhez annak a szerződéstervezetnek az alapján, amelyet már ismertettünk.

A megállapodás öt évre szól, de bizonyos esetekben már korábban is megszünik önmagától, más esetekben pedig joguk van a finomitóknak, a melyek összesen évente legalább 2000 métermázsa termelést képviselnek, korábban felmondani.

A belföldi fogyasztás évi mennyiségét 3 millió métermázsában állapitották meg a mely mennyiségből a már korábban meghatározott kvótaszerű részesedések szerint 1.200,000 métermázsa jut a magyar, 1.800,000 métermázsa az osztrák finomitóknak.

A kivitelre dolgozó vállalatoknak csak abban az esetben van export-prémiumra igényük, ha a belföldi peróleum ára legalább 27 K bázis Oderberg. Az export-jutalékhoz mind a finomitók belföldi forgalmuk arányában járulnak hozzá.

Sem közös eladási, sem nyilvántartási irodát a kartel nem tart fönn, hanem az elszámolások a pénzügyőrségi jegyzékek alapján lesznek megejtendők. Ehhez képest az eladásokat nem kötik határidőhöz, hanem ugy, mint a cukorkartelben, hónapról-hónapra fogják liberálni az eladható mennyiséget.

A petróleum-kartel szerződését most már véglegesen megszövegezték és mellékleteivel együtt a szükséges példányszámban sokszorosittatják, a mi után a formaszerű aláirás is meg fog történni. Erre julius 24-ét tűzték ki határidőül, a mikor a finomitók képviselői Bécsben ismét teljes ülést fognak tartani. A kartelhez eddig nem csatlakozott finomitókkal való tárgyalások lefolytatására egy, Szirmai Oszkárból, Priester Gyulából és Stransky Felixből álló bizottságot küldtek ki. 

A kőolaj árát a kartel ugy szabályozta, hogy Ausztriára nézve fönnmarad az eddigi 28 K bázis Oderberg ár, és ennek megfelelően Magyarországra 32 K ár van érvényben bázis Budapest. 

A petróleum-kartellel egyidejüleg megalakitják a parafin-kartelt is, amely Bécsben központi eladási irodát fog föntartani és ennek Budapesten is lesz fiókja. Ez az egyezmény körülbelül azon az alapon fogja a parafin forgalmát szabályozni, mint a petróleum-kartel.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98