Dtum
Login with Facebookk
1916 | Január

Vigyük döntésre a dolgot délen!

Conrad és Falkenhayn nem tudta egyeztetni az 1916-os esztendőre vonatkozó elképzeléseit. Az osztrák-magyar vezérkari főnök ugyanis úgy látta: az előző év keleti sikerei után most délen kellene és lehetne döntő győzelmet elérni.

 

Be kellene fejezni a balkáni hadjáratot, és szét kellene roppantani Olaszországot. Ha a németek néhány hadosztályt a keleti front osztrák-magyar szakaszára küldenének, a felszabaduló erőkkel a Monarchia már likvidálhatná az olasz frontot.

A haditervek különbözőségében – egyrészt – újra felbukkan a fő hadszíntér és a mellékfrontok régi dilemmája: vajon a háború egészének sikeres végkimenetele szempontjából az az előnyösebb, ha minden erőt a fő hadszíntérre összpontosítanak

 

(ehhez képest a mellékhadszíntereken minden erő, emberanyag és idő elvesztegetett), vagy éppen az a jobb, ha megosztják az ellenség erőit, és a mellékes színtereken elért győzelmekkel készítik elő a végső győzelmet a fő fronton is. De nem csupán erről volt szó.

A szövetségesek között bizalmatlanság lappangott. Conrad távol akarta tartani a német csapatokat az olasz fronttól, de ő maga mihamar itt akart győzelmet elérni. Mindkét fél előtt a hadicélok háború utáni realizálásának lehetősége lebegett.

 

A központi hatalmak hadvezetése nem csupán 1916-ban, de az egész világháború során kevésbé tudta egyeztetni céljait és lépéseit, mint az olajozottabban együtt működő antant. Ez a majdani antant-siker egyik (nem a legfontosabb, de fontos) tényezője.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98