Dtum
Login with Facebookk
1916 | Január

Az angol védkötelezettség

Anglia történelmének egyik legnagyobb eseménye az, hogy a parlament elfogadta szótöbbséggel az általános védkötelezettségre vonatkozó törvényjavaslatot. Eddig mint tudjuk, csak zsoldos-hadsereggel küzdött Anglia a világháboruban s többször megkisértette, hogy az általános védkötelezettség elkerülése végett, toborzás által egészitse ki a sok vereségben megritkult csapatait. A toborzás azonban nem járt sikerrel: az angolok nem akartak önként jelentkezni hadbavonulásra, ezért tért rá a kormány az általános védkötelezettségnek törvénybe való iktatására.

 

  Asquith miniszterelnök az alsóházban benyujtotta a törvényjavaslatot , és leghivebb fegyvertársának, Lloyd George-nak támogatásával el is fogadtatta. Az angol közvélemény azonban erélyes módon helyezkedett szembe a védkötelezettséggel s a többi közt a javaslat elfogadása után tartott munkáskongresszus 1,715.000 szavazattal elfogadta az angol vasutasok határozatát, akik a javaslat ellen való állásfoglalásra szólitották fel a munkásokat. Nagy megrázkódtatás vár Angliára a védkötelezettség miatt.

 

Tizenkilenc és negyvenöt év közti lakossága kilenc millió, ebből három millió fegyvergyárakban dolgozik, három millió már be volt sorozva s a veszteségi listára is rákerült már mintegy hétszázötvenezer. A háboru el fogja vonni Angliában a munkáskezet a termeléstől, feltéve, hogy a javaslatból csakugyan lesz törvény. Ezért az egyszeri olvasásban való elfogadás még nem sokat jelent. Annál többet a munkásság tiltakozása.

 

Maga a javaslat, ha meg is valósulna, katonai szempontból – különösen a központi hatalmak szempontjából – semmit sem jelent. Nem ijed meg tőle senki. Ha az általános védkötelezettség jócskán szaporitaná is az angol hadsereg létszámát, meddig tartana amig az uj nagy hadsereget kiképzenék.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98