Dtum
Login with Facebookk
1916 | Július

Megállapodások a biztositási piacon

Magyar kötelék az anormális életbiztositások müvelésére

Mikor hirt adtunk arról, hogy az osztrák életbiztositók julius 8-ra Wienbe meghivták a magyar életbiztositó társaságokat: egy közös kötelék létesitésére, az anormális életbiztosítások müvelésére: kifejeztük rosszalásunkat amiatt, hogy a magyar biztositók ujra előmozditják egy közös kötelék létrejöttét, holott az anormális életbiztositás kérdését maguk között is megoldhatnák a magyar életbiztositók.

Mint most megelégedéssel közölhetjük, a magyar életbiztositók ez alkalommal szolidárisak voltak és egyik sem lépett be az osztrák kötelékbe, az Első magyar ált. biztositó által kezdeményezett előzetes akciónak során történt elhatározásnak megfelelően. A magyar életbiztositók külön, önálló kötelékeket fognak létesiteni, mely az osztráknak semmihez sem lesz alárendelve, hanem attól egészen függetlenül fogja az anormális életbiztositások kérdésének gyakorlati megoldását megkisérelni. 


Veszteglő hajók biztositása

Mivel a háboru kitörése óta számos hajó vesztegel semleges és ellenséges kikötőkben, szükségessé vált ezek biztositását illetőleg uj megállapodásra jutni. Az idevonatkozó tárgyalások, melyek hosszabb idő óta a Schutzverein Deutscher Reeder és a Verein Hamburger Assecuranzen között folytak, a napokban eredményes befejezéshez és a következő megállapodáshoz jutottak: 

Az ellenséges kikötőkben veszteglő hajókat illetőleg az eredeti feltételekben kikötött pótdíj 1%-ról 1/2 %-ra lett mérsékelve. Az alapdijak az ellenséges kikötőkben veszteglő hajókra, melyek biztositása fel nem mondatott, szintén magállapittatott és pedig: 
1/4 % havonként, a teljes évi dij helyett, ha a hajók bebizonyithatólag rakomány nélkül és sértetlenül vesztegelnek; 
1/2 % havonként, a teljes évi dij helyett, amennyiben a hajók rakománnyal sértetlenül vesztegelnek; 
3/4 % havonként, a teljes évi dij helyett, amennyiben nem állapitható meg, hogy a hajók rakománnyal vagy enélkül sértetlenül vesztegelnek. 

Az ellenség által használatba vett, elsülyesztett vagy kondemnált hajókat illetőleg nem sikerült megállapodásra jutni és az e tekintetben felmerült vitás kérdések eldöntése a biróságoknak van fenntartva.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98